Verden

Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet

Tyrkiske myndigheter sier landet vil stanse all politisk kontakt med Nederland på høyt nivå og utviser landets ambassadør til landet.

En gruppe tyrkere demonstrerer utenfor Nederlands konsulat i Istanbul.  Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
  • NTB


Det diplomatiske dramaet mellom Tyrkia og Nederland nådde nye høyder mandag kveld.

President Recep Tayyip Erdogan sier at han vil ta "alle diplomatiske virkemidler" i bruk i striden med nederlenderne, ifølge nyhetsbyråene DPA og Reuters.

Tyrkia varsler også at landet vil stenge tyrkisk luftrom for nederlandske diplomater inntil Nederland innfrir tyrkiske krav.

Utspillet mandag kveld innebærer også at Tyrkias regjering vil gi nasjonalforsamlingen råd om å trekke seg fra en nederlandsk-tyrkisk vennskapsgruppe.

Den diplomatiske feiden har brutt ut etter at Nederland nektet to tyrkiske ministre å gjennomføre valgkamparrangementer i Nederland.

Tidligere mandag sa Tyrkias president at han vil klage Nederland inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Erdogan kommer også med flere rasende utspill mot Tysklands statsminister Angela Merkel. Denne gangen anklager han Merkel for å støtte "terrorister" og den tyske statskanalen for å støtte "terrororganisasjoner".

– Merkel, hvorfor skjuler du terrorister i ditt land? Hvorfor gjør du ingenting? Fru Merkel, du støtter terrorister, sier Erdogan i et direktesendt intervju med TV-kanalen A-Haber mandag.

Han anklager henne for ikke å ha respondert på 4.500 dokumenter som tyrkiske myndigheter har sendt til tyske myndigheter når det gjelder personer som Tyrkia mistenker for terror.

Erdogan utdyper ikke hvem han sikter til, men han refererer under intervjuet til Kurdistans arbeiderparti (PKK), som er stemplet som en terrororganisasjon ikke bare i Tyrkia, men også i EU.

Erdogan har den siste uken langet ut mot Merkel og andre europeiske ledere etter at tyrkiske ministre på ulike måter er blitt hindret i å drive valgkamp blant tyrkiske innvandrere i EU-land. Mandag oppfordret han tyrkere som bor andre steder i Europa, om ikke å stemme på "anti-tyrkiske" partier.

Regjeringen i Ankara forsøker å samle støtte for grunnlovsendringer som vil gi presidenten mer makt. Forslaget skal stemmes over i en folkeavstemning 16. april.

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Nederland
  3. Tyrkia