Verden

- En stor krise utspiller seg på strendene der nordmenn ferierer

En jente ligger på bakken i Moria, en flyktningeleir på øya Lesvos. Den drives av lokale myndigheter og FNs høykommisær for flyktninger.

Tusenvis av migranter går i land på strendene til de greske ferieøyene Kos, Lesvos og Chios. Barn lever under svært dårlige forhold, ifølge ny rapport.

  • Jørgen Svarstad

I sterk kontrast til sommerturistenes bekymringsløse liv på stranden og ved bassengkanten, lever båtmigranter, som kommer over havet fra Tyrkia, under svært kummerlige forhold på de greske øyene Kos, Lesvos og Chios.

Øyene er populære turistmål for nordmenn.

– En stor krise utspiller på strendene der nordmenn ferierer. Dette er en påminnelse om at verdens store flyktningekatastrofer bare er en chartertur unna, sier Janne Raanes i Redd Barna.

Redd Barna har besøkt de tre øyene, snakket med migranter og undersøkt forholdene. Forholdene beskrives i en rapport som offentliggjøres torsdag.

Kriserammede Hellas, med 25 prosent arbeidsledighet og enorm statsgjeld, har dårlige forutsetninger for å ta imot den store strømmen av mennesker som rømmer fra krig og fattigdom.

Menneskene, som planlegger å bevege seg mot Aten og videre inn i Europa, bor overfylte og provisoriske flyktningeleirer på øyene. 60 prosent kommer fra Syria og 20 prosent fra Afghanistan.

De fleste sover ute

Leirene har et lite antall telt, men de fleste sover ute, noen på skitne madrasser og slitte matter, andre på bar bakke, ifølge rapporten.

Folk lever under uhygieniske forhold med dårlig drikkevann og begrenset tilgang til mat og helsehjelp. Matdistribusjonen er dårlig organisert.

— Det er den sterkestes rett, sier en mannlig migrant i rapporten.

Mange barn forteller Redd Barna at de bare spiser en gang om dagen. Personer klaget på at de ikke hadde spist på flere dager. Maten er lite næringsrik.

— Barn forteller oss at de ikke har et sted å sove og en rå virkelighet der voksne unge menn klarer å skaffe mat lettere enn barn som reiser alene. De svake og syke får ikke de same som de som står fremst i køen, sier Raanes.

Barn har helseplager

De svakeste, ofte barn, er også svært utsatt for helseplager.

Mange barn har fortalt Redd Barna at de har magesmerter, diaré, utslett, hodepine. De er redde for slanger, skorpioner og rotter som går rundt i leirene.

Organisasjonen er også bekymret for at kvinner og barn, spesielt barn som reiser alene, skal utsettes for seksuelle overgrep og menneskehandel. De må dele telt og toaletter med fremmede menn.

Sliter psykisk

Myndighetene plasserer noen ganger enslige mindreårige i mottak sammen med voksne, noe som øker risikoen for overgrep. I rapporten forteller barn at de er redde for å bli kidnappet. En jente forteller om en mann som grep hånden hennes når hun gikk på toalettet, men hun klarte å løpe vekk.

I intervjuer kommer det frem at mange sliter psykisk. Kvinner sier de gråter regelmessig, menn sier de er blitt mer aggressive mot barna sine. Barn forteller historier om krig og død og den skremmende reisen over havet til Hellas. Foreldre forteller at barna har mareritt og tisser i søvne. De fleste barna har ikke gått på skole på flere år.

- Mottakssystemet fungerer dårlig

De tre øyene har ni flyktningemottak.

— Mottakssystemet i Hellas fungerer veldig dårlig, de blir ofte mye lenger enn de skal og under veldig dårlige forhold. I praksis er et kanskje ett av mottakene som ligner på et mottak av en viss standard. Hellas har på hverken kunnskap eller kapasitet til å møte den store humanitære krisen landet står overfor nå, sier Raanes, som vil at EU skal avlaste Hellas og Italia og hjelpe Hellas å bygge opp et mottakssystem.

- Holdningen er at de er våre fiender

Organisasjonen Leger uten grenser er også svært bekymret for situasjonen. De har blant annet gitt nødhjelp på Kos.

– Det virker som holdningen til EU er at disse flyktningene er våre fiender. De vil bygge murer, sette inn militæret, begrense eller nekte nødhjelp for å hindre disse menneskene adgang til kontinentet, sa prosjektleder Stathis Kyroussis i juni.

Han har jobbet i flere flyktningleierer, men sier han aldri har opplevd at mennesker er så overlatt til seg selv.

– Det vi ser her hver dag er helt uakseptabelt. Det virker som tankegangen er: «La dem lide. Hvis de ikke lider vil det bare komme flere, sa han ifølge Leger uten grenser.

Må betale ekstra for flytevest

The New York Timeshadde tirsdag en reportasje fra øya Lesvos.

Avisen skriver at migrantene går i land til alle døgnets tider. Båtene tåler ifølge produsentene 15 personer, men vanligvis er det 40 i hver båt, ofte flere.

I Tyrkia har de betalt rundt 1200 dollar for en plass i båten, mer hvis de vil ha flytevest. Frivillige, både turister og grekere, skaper sammen det de klarer for å hjelpe, som kjeks, vann og noen ganger tørre klær. Men de er ikke i nærheten av å møte behovet.

Til avisen sa noen familier at de ikke hadde klart å skaffe noe mat dagen de ble intervjuet, de hadde blitt dyttet vekk av andre trengende. Andre hadde fått mat de ble dårlige av.

Ordfører Spyros Galinos synes forholdene er forferdelige, men beskriver omfanget av problemet som ufattelig. Noen dager kommer 1500 personer.

— Vi hadde 3000 personer utenfor sentrum forleden dag, sier han.

Det bor drøyt 86 000 personer på øya.

Les også

  1. IOM: 2000 båtflyktninger har omkommet i år

  2. Siem Pilot berget i land 785 nye båtflyktninger

  3. Norsk mannskap på besøk i Middelhavet reddet flyktninger

  4. Ungarn tar imot flere asylsøkere enn Storbritannia