Verden

To millioner samlet seg mot Trump i amerikanske byer

WASHINGTON/OSLO (Aftenposten): Mer enn to millioner mennesker deltok i fredelig demonstrasjoner i amerikanske byer dagen etter at Donald Trump ble innsatt som president i USA.

Stephanie Bruno (41), som er til venstre på bildet, deltar sammen med bestevenninnen Heather Visnesky (40) på marsjen i Washington Foto: Kristoffer Rønneberg

  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Hovedmarkeringen i Washington lørdag skal ha tiltrukket seg én million demonstranter, og om lag halvparten så mange deltok i marsjene i New York og Los Angeles, ifølge arrangørene.

Det var også store demonstrasjoner i Chicago, Boston, Miami, Denver, Seattle og Philadelphia, i tillegg til sympatimarkeringer i utenlandske byer som London, Paris, Berlin, Roma, Sydney, København, Stockholm og Oslo, samt på et skip i Antarktis.

− Det er utrolig oppmuntrende og være her. Det viser at vi står samlet mot det dystre bildet av USA som vi fikk presentert av Donald Trump i går, sier Stephanie Bruno (41), en databaseutvikler fra stålbyen Pittsburgh i delstaten Pennsylvania.

– Dette er supert

Sammen med bestevenninnen Heather Visnesky (40) håper hun at dagens marsj vil lede til politisk handling i tiden fremover.

− Dette er supert for å skape oppmerksomhet. Nå trenger alle i tiden fremover å kjempe for de verdiene vi tror på, sier Visnesky.

Flere timer etter at markeringen «Women’s March on Washington» etter planen skulle være over i hovedstaden, var det fortsatt mange demonstranter i gatene. Kvinnemarsjen er en av de største demonstrasjonene i byens historie, og det skal ikke ha vært noen pågripelser i forbindelse med den.

Rundt 600 søstermarsjer var planlagt verden rundt lørdag. Hverken i Washington eller Chicago gikk marsjen som planlagt fordi rutene var fulle av folk.

  • Også i Oslo marsjerte folk: 2000 marsjerte mot Trumps likestillingssyn i Oslo

Lavt skydekke gjør det vanskelig å telle

Arrangørene meldte at hele ruten var full av mennesker i Washington og at det dermed ikke ble noen marsj mot Det hvite hus langs den planlagte marsjruten. Deltagerne ble derfor bedt om å ta seg til Det hvite hus langs andre gater.

– Det er folk i alle retninger, sier Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent.

Klokken 21.15 norsk tid befant han seg i krysset 14. gate og Pennsylvania Avenue. Det er et par kvartaler fra Det hvite hus og noen kvartaler fra den planlagte ruten. Tidligere i lørdag passerte deler av marsjen forbi det nye Trump-hotellet. Da buet og pep folk og viste fingeren idet de gikk forbi. De roper «vi utgjør flertallet av stemmene» og «shame on you».

På grunn av lavt skydekke har det foreløpig ikke vært mulig å ta bilder fra luften som kan fastslå hvor stort oppmøtet er.

Planen til arrangørene var å gå til The Ellipse, parken som ligger rett sør for Det hvite hus.

I Chicago opplyste arrangørene at 150.000 hadde møtt opp, og at selve marsjdelen av demonstrasjonen måtte avlyses av sikkerhetshensyn.

Det er en helt annen stemning i Washington lørdag enn det var under Donald Trumps innsettelse fredag. Ikke bare fordi oppmøtet trolig er betydelig større, men også fordi stemningen er veldig optimistisk og positiv. Folk smiler og ler og vifter med kreative plakater for å fremme et budskap om amerikansk mangfold og det de anser som Donald Trumps skadelige ideer.

Hav av «pussyhats»

I folkehavet var det et hav av rosa hjemmestrikkede luer, såkalte «pussyhats». Det som begynte som en kvinnemarsj, har spesielt de siste ukene utviklet seg til å bli noe langt bredere og mangefasettert.

Hovedbudskapet fra demonstrantene er at USA er et multikulturelt samfunn der det skal være plass til folk av alle aldre, kjønn, minoriteter, yrkesgrupper og seksuelle preferanser.

Trumps innsettelse var preget av store demonstrasjoner i Washington, DC: Aftenpostens korrespondent ble vitne til at demonstrantene satte fyr på en limousin i DCs gater.

I folkemengden fant vi også Trump-tilhengerne Brad (52) og Louis (51) Womach fra delstaten New Hampshire som prøvde å tråkle seg gjennom folkemengden for å komme seg til det berømte National Air and Space Museum. Ekteparet sier at de ikke har noen ting imot at folk demonstrerer mot Trump, selv de hadde håpet større oppmøte under Trumps innsettelse lørdag.

− Det er et stort land, og det må være rom for flere meninger, sier Brad Womach, som har på har seg en rød Make America Great Again caps.

CNN brøt direktesendingen da Madonna bannet

Madonna dukket overraskende opp på scenen under demonstrasjonen.
Stjernen holdt en appell til de hundretusenvis som hadde møtt fram for å demonstrere for kvinners rettigheter og mot president Donald Trump.

– Det gode vant ikke denne gangen, men det gode vinner til slutt, sa hun, og fortsatte:

– Velkommen til kjærlighetens opprør, sa hun i en tale som var spekket med kraftuttrykk og skarpe uttalelser.

Ifølge Aftonbladet brøt CNN direktesendingen da hun sa «fuck you» flere ganger.

Tusenvis av mennesker møtte opp til protestmarsjen i Washington. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB Scanpix