Verden

USA-eksperter: Trump-velgerne vil neppe bry seg med påstandene om tvilsomme videoer - uavhengig av om de er sanne eller ikke

Bare mistanken om at Russland skal sitte på avslørende informasjon om USAs påtroppende president kan være ødeleggende for Trump, mener en USA-forsker. Trump sammenligner det med å leve i «Nazi-Tyskland».

Donald Trump hevder opplysningene som amerikansk etterretning har gjort ham kjent med ikke har noen rot i virkeligheten.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

CNN og andre amerikanske medier melder at både Donald Trump og president Barack Obama er blitt informert om en 35 sider lang rapport om at Russland sitter på sensitiv informasjon om førstnevnte.

Donald Trump avviser påstandene blankt og kaller det hele en heksejakt.

«Etterretningsorganisasjonene skulle aldri ha latt disse falske nyhetene «lekke» til offentligheten. Et siste angrep på meg. Lever vi i Nazi-Tyskland?» skriver Trump på mikrobloggtjenesten Twitter.

Russiske myndigheter benekter også at de sitter på kompromitterende informasjon om Trump, melder BBC.

I rapporten påstås det at den russiske sikkerhetstjenesten FSB skal ha videoopptak med Trump sammen med flere prostituerte.

Trumps velgere bryr seg neppe

Hilde Restad, USA-forsker og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, fremholder at det er vanskelig å forholde seg til de nye påstandene fordi man ikke vet om de er sanne eller ikke. Hun peker på at det var mange skandaler rundt Trump før presidentvalget, blant annet en lekket video der man kan høre Trump skryte av hvordan han griper tak i kvinner og kysser dem mot deres vilje.

– Amerikanerne visste jo om dette før valget, og derfor vil kanskje ikke denne nye skandalen – om den er sann eller ikke – ha så mye å si for amerikanske velgere. Valget viste jo at de ikke bryr seg nok om slikt til å endre stemmegivningen, sier Restad.

Hun får støtte av forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen.

– Hvis det er noe valgkampen har lært oss, så er det at Trump har en særegen evne til å ri stormer av. Vi må huske at Trump har kultstatus blant sine egne og velgerne hans mangler tillit til både media og myndigheter. Hans velgere står tilsynelatende ved ham uansett omstendighetene. Sånn har det vært hittil, fremholder Mjelde som også understreker denne rapporten ikke er verifisert av amerikanske myndigheter.

Kan kun fjernes ved riksrett

Til syvende og sist er det opp til republikanerne i Kongressen hvordan dette skal gå. En sittende president kan kun kastes ved at nasjonalforsamlingen stiller ham for riksrett.

– Siden republikanerne har flertall i Kongressen, er det mest interessant hvordan de ser på Trump. Det er jo interessant at det var den republikanske senatoren John McCain som ga denne ikke-verifiserte rapporten til FBI direktør James Comey i høst, sier Restad.

I de nye påstandene, som ikke er verifisert, er det et viktig skille mellom «sex-skandalen» og anklagene om at Trumps valgkamp skal ha samarbeidet med Russland mot Clinton-valgkampen, mener Restad.

– Det første vil nok ikke flytte velgere eller republikanere i Kongressen. Det siste kan jo selvsagt det, sier hun.

– Bare mistanken kan være ødeleggende for Trump

At en fremmed makt skal sitte på kompromitterende informasjon om USAs påtroppende president er ingen liten sak, mener derimot USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo. Han mener bare mistanken om at noe slikt finnes kan være helt ødeleggende for Trump.

– Det vil kunne gjøre det enda vanskeligere for Trump å få til den tilnærmingen til Russland som han har sagt at han vil jobbe for, sier Melby.

– Det vil henge en mistanke over ham om at dette er noe han gjør fordi han vet at Putin sitter på kompromitterende informasjon om ham.

Han regner med at saken kommer til å bli et tema når Donald Trump skal holde sin første pressekonferanse etter valgseieren onsdag klokken 17.00, norsk tid.

– Trump kan bli tvunget til å gjøre noe mer enn bare å blånekte. Kanskje han må legge frem informasjon som klargjør at han ikke har forretningsinteresser som russerne kan utnytte. Det har jo vært fremmet krav om at han skal være mer åpen om sin økonomiske situasjon, men han har nektet å legge frem sine skatteopplysninger, sier Melby.

Russisk etterretning og Trump

Det amerikanske nyhetsnettsted Buzzfeed News har lagt ut det de hevder er en kopi av rapporten på nettet. I denne rapporten hevdes det at russisk etterretning har kultivert, støttet og assistert Donald Trump i minst fem år.

Det hevdes at russerne har forsøkt å lokke Trump med eiendomsavtaler i Russland, men at Trump av en eller annen grunn ikke har tatt imot disse tilbudene.

Rapporten hevdes å være fra 20. juni 2016. FBI skal ha fått kjennskap til dette i august i fjor. New York Times skriver at rapporten ble satt sammen av det de kaller «politiske operatører». De skriver også at rapporten begynte å sirkulere i Washington i fjor høst og at innholdet var kjent for mange journalister og politikere.

Ingen amerikanske medier har valgt å offentliggjøre opplysningene før nå, fordi de ikke klarte å verifisere opplysningene, og trolig anså dem som lite troverdige.

Amerikansk etterretning har ikke klart å verifisere påstandene

Den to sider lange rapporten, som først ble rapportert av CNN, ble presentert for Obama og Trump som et vedlegg til rapporten om russernes påståtte hacking og forsøk på innblanding i det amerikanske valget.

Påstandene blir ikke understøttet på noen måte og New York Times understreker at de ikke har klart å verifisere innholdet.

Det store amerikanske nyhetsbyrået Associated Press skriver også at de ikke har vært i stand til å verifisere noen av påstandene i rapporten. Derfor har de da også valgt å ikke gå videre med detaljene i påstandene om hva russerne har hatt av angivelige kompromitterende opplysninger om Trump.

Amerikanske etterretning har heller ikke klart å verifisere påstandene i rapporten, skriver New York Times. Men de anså informasjonen som så eksplosiv at de så seg nødt til å fortelle presidenten, den påtroppende presidenten og ledende politikere i Kongressen om innholdet og at de etterforsket saken.

Amerikansk etterretning mente kilden var så troverdig at de valgte å ta opplysningene med i den hemmelige rapporten som ble presentert for Barack Obama og Donald Trump, skriver Washington Post.

  • Hør Aftenpostens reportere diskutere nettopp mistroen til etterretningstjenestene i ukens podkast fra Aftenposten Verden:

Innholdet allerede spredt til millioner

Siden nyhetsnettstedet Buzzfeed News har lagt ut rapporten om Trump på nettet, så er det allerede blitt spredt til millioner av mennesker, melder AP.

Buzzfeed la ut rapporten til tross for at deres egne redaktører skriver at det er grunn til å tvile på sannhetsgehalten i rapporten.

Andre amerikanske nyhetsorganisasjoner har unnlatt å beskrive detaljene i rapporten. De understreker at påstandene stammer fra ikke navngitte kilder og at opplysningene, noen av dem svært spesielle, ikke har latt seg etterprøve.

– Selv Donald Trump fortjener journalistisk rettferdighet, tvitret David Corn, sjefen for Mother Jones’ Washington-kontor.

Ben Smith, redaktøren for Buzzfeed, forklarer i en beskjed til sine egne ansatte at de la ut informasjonen slik at amerikanerne selv kunne gjøre seg opp en mening om beskyldningene som har versert blant toppene i USA.

Aftenposten har i likhet med de fleste amerikanske medier valgt å være tilbakeholdne med detaljene i etterretningsrapporten om Trump.

Les også

Trumps motstandere ser til Tea Party-bevegelsen for å lykkes i opposisjon

Tidligere britisk ansatt

Det var en tidligere ansatt i britisk etterretning som skal ha kommet over informasjonen mens han var leid inn av andre kandidater i det amerikanske presidentvalget.

Oppdraget hans var å skaffe informasjon om de aktuelle kandidatenes motstandere.

Troverdig

Det har gått rykter om sensitiv informasjon om Trump i Russlands hender allerede før presidentvalget, men det er altså først nå at det vurderes som troverdig.

Trump selv nekter for noe av dette og langer ut på Twitter : «Falske nyheter. En komplett politisk heksejakt!

Les også

Svigersønnen blir Trumps nærmeste rådgiver - men hvem er Jared Kushner?

  • I USA er det full strid mellom etterretningstjenestene og påtroppende president Donald Trump. Han tror ikke russiske hackere påvirket valget. Dette er tema i podkasten der Moskva-korrespondent Per Anders Johansen, USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg og utenriksmedarbeiderne Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask analyserer tilliten til etterretningstjenestene.

Hør sendingen i spilleren under eller SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

  1. Barack Obama
  2. Donald Trump
  3. Falske nyheter