Verden

Russland: Utplassering av stridsvogner i Polen er en trussel mot vår nasjonale sikkerhet

Utplassering av 3000 amerikanske soldater, 50 stridsvogner og over hundre pansrede kjøretøy i Europa provoserer Russland. USA er et tredjeland, som ikke engang er europeisk, sier en talsmann for Vladimir Putin.

Amerikanske soldater blir torsdag tatt i mot ved en militærbase i Zagan, vest i Poland.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tropper og stridsvogner er en del av Barack Obamas strategi for å forsikre NATO-allierte om amerikansk støtte mot et mer aggressivt Russland.

Det handler om den største amerikanske, militære forsterkningene til Europa på flere tiår.

Men Russland reagerer med protester.

– Landet er ikke engang europeisk

Til BBC uttaler Kremls pressesekretær Dmitri Peskov at flyttingen av det militære materiellet truer Russlands interesser og landets nasjonale sikkerhet.

– Det er et tredjeland som bygger opp sin militære tilstedeværelse ved vår grense til Europa, og landet er ikke engang europeisk, sier Peskov.

Stridsvogner og tropper flyttes nå på vei og med jernbane til Polen, der alt skal utplasseres.

Amerikanerne har ifølge BBC også varslet at de vil drive øvelser i Baltikum. Planen er at styrkene som utplasseres skal skiftes ut hver niende måned.

Det er ventet at påtroppende president Donald Trumps utvalgte forsvarsminister, general James Mattis, vil få spørsmål om utplasseringen av tropper og materiell under en høring om ham i senatet torsdag.

  • NATOs rakettskjold gir russerne alibi for opprusting. Norge bør holde seg unna, mener Aftenpostens kommentator Frank Rossavik.

Når russerne ser NATO bygge et rakettforsvar, ser de sin viktigste militære ressurs svinne hen. Det øker usikkerheten og gir et saklig argument for opprusting på russisk side, skriver Rossavik.

Seremoni ved basen i Zagan, vest i Polen. Polske og amerikanske soldater side ved side.

Siste i en rekke protester mot flyttingen av militært utstyr

Uttalelsen fra Peskov er langt fra den første som er kommet knyttet til troppe- og materiellflyttingen.

Den 7. januar uttalte første nestleder i dumaens forsvarskomité, Andrei Krasov, at flyttingen av det amerikanske materiellet ville føre til en styrkeubalanse, men at det ikke ville bli nødvendig med mottiltak i denne omgang.

– Men vi må ta det i betraktning, sa Krasov til telegrambyrået Interfax, og kalte det hele en nyttårsgave fra USAs avtroppende president Barack Obama.

Nestleder Franz Klintsevich i samme forsvarskomité har brukt sterkere ord. Han hevder at USA bevisst ber om en alvorlig reaksjon fra russisk side.

Fra transporten av amerikansk materiell gjennom Europa.

Håper samtidig på gjensidig respekt gjennom Trump

Dmitri Peskov sa torsdag også at han håper at påtroppende president Donald Trump og president Vladimir Putin snart kan møtes til dialog.

– Men det vil kreve gjensidig respekt for hverandres interesser.

– President Vladimir Putin demonstrerer klart og tydelig vilje til å respektere våre partnere. Men dette kan ikke være ensidig.

– Dialog kan bidra til å løse mange vanskelige situasjoner, sa Peskov.

  • Norge droppet militærattaché i Kina – nå kommer kritikken.

I et halvt år har Norge vært uten militærattaché i Kina. Delvis vanskelige arbeidsforhold, forklarer Forsvarsdepartementet. Men offiseren som sist hadde jobben sier arbeidsforholdene var gode.

Les mer om

  1. USA
  2. Russland
  3. Polen
  4. Barack Obama