Verden

Nederlag for Theresa May i høyesterett: Parlamentet må godkjenne Brexit-prosess

Britisk høyesterett har avgjort at det må holdes en avstemning i parlamentet før utmeldingsforhandlingen med EU kan starte.

Statsminister Theresa May fikk ikke medhold i britisk høyesterett og må ta brexit gjennom parlamentet.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bakgrunnen for høyesteretts kjennelse er at statsminister Theresa May mener at utmeldelsen av EU kan skje uten behandling i parlamentet. Men i november i fjor kom en britisk domstol frem til det motsatte.

May anket avgjørelsen inn for britisk høyesterett, som kom med sin avgjørelse tirsdag formiddag. Her kan du lese hele kjennelsen (ekstern lenke).

Med et flertall på åtte mot tre stemmer bestemte høyesterett at regjeringen må gå til parlamentet før de kan starte brexit-prosessen.

– Storbritannia kan ikke utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten før saken har vært gjennom parlamentet, slo høyesteretts øverste leder Lord Neuberg fast.

  • Eksperter spådde økonomisk ragnarok etter Brexit og Trump: Nye tall viser økt optimisme

Mener prosessen ikke vil bli forsinket

Regjeringsadvokat Jeremy Wright sier han er «skuffet» over avgjørelsen, men at regjeringen selvfølgelig vil rette seg etter den. Det er ventet en uttalelse fra Brexit-minister David Davis senere tirsdag.

May har lovet at artikkel 50, som setter i gang utmeldelsen, skal utløses innen utgangen av mars.

Nå som parlamentet må behandle saken, kan prosessen bli forsinket. En talsmann for statsministeren sier imidlertid at tidsplanen kommer til å bli fulgt.

Opposisjonslederen og EU-tilhenger Jeremy Corbyn sier at Labour ikke kommer til å stikke kjepper i hjulene for prosessen.

– Labour respekterer beslutningen i folkeavstemningen og det britiske folkets vilje og kommer ikke til å forstyrre prosessen for å utløse artikkel 50, sier Corbyn i en uttalelse etter kjennelsen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Må ikke konsultere Skottland, Wales og Nord-Irland

Høyesterett slo også fast at den britiske regjeringen ikke er nødt til å konsultere myndighetene i Skottland, Wales og Nord-Irland før den utløser artikkel 50.

Det britiske folket stemte 23. juni i fjor for at Storbritannia skal forlate EU. Da May i forrige uke la frem sin brexit-strategi, gjorde hun det klart at Storbritannia ikke vil være en del av EUs indre marked i fremtiden.

Les mer om

  1. EU
  2. Theresa May
  3. Brexit