Verden

Skilsmisse i København Zoo: Isbjørnhann flyttes etter 10 års surt samliv

Kjemien mellom København Zoos to isbjørner ble så dårlig at hannen Ivan nå flyttes til Jylland. Men dyrehagen har allerede plukket ut ny partner til hunnen Noel.

Noel og Ivan gikk godt overens til de ble kjønnsmodne. Da surnet forholdet. Ledelsen i København Zoo fryktet at isbjørnene Noel og Ivan etter hvert skulle kunne skade hverandre.
  • Thomas Olsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De har forsøkt alt for å få forholdet til å fungere. De har plassert ut stadig nye leker, gravd ned skrotter og mat, kjøpt inn tonnevis av snø og is og sluppet ut levende ørret i vannbassenget.

Dyrepasserne i København Zoo sørget sogar for at de fikk noen pauser, der hannen Ivan «dro på ferie» for å gi Noel litt alenetid i fred og ro.

Det er de siste somrene hentet flere tonn snø og is for å gi isbjørnene litt avkjøling. Også samlivet kjølnet i dyrehagen.

Stresser hverandre

Et eller annet skar seg da de to isbjørnene ble voksne.

Nesten hver vår har dyrepasserne håpet at Noel endelig skulle bli drektig – og at København Zoo og paret kunne avle frem en ny, liten isbjørnattraksjon.

Men forholdet mellom isbjørnene er bare blitt kjøligere.

Noel har avvist alle Ivans fremstøt. Etterhvert har dette skapt et ulidelig samvær i anlegget.

Noel blir stresset fordi Ivan presser for mye på. Og Ivan blir stresset fordi han hele tiden blir møtt med en kald isbjørnskulder, analyserte dansk TV2 i oktober.


Slapp levende fisk i bassenget til Noel og Ivan:

Dyreplageri eller dårlig parkjemi?

I høst var forholdet blitt så surt at gjester på Facebook-siden antydet dyreplageri i avdelingen Den Arktiske Ring fordi det så ut som om isbjørnene mistrivdes.

Dette gjaldt særlig Noel, som viste tegn på stereotyp adferd ved at hun svømte manisk i ring over publikumstunnelen i dyrehagen.

– Våre isbjørner matcher ikke sosialt. De kan simpelthen ikke fordra hverandre. Særlig er det vår hunnbjørn som prøver å unngå hannen. Det er blitt et problem. Hun svømmer ofte frem og tilbake i anlegget fordi hun føler seg presset, uttalte vitenskapelig direktør i København dyrehage, Bengt Holst til TV2.

Noel svømmer i ring over besøkstunnelen i den danske dyrehagen fordi hun er blitt stresset av partneren, mener dyrepasserne.

Skilsmisse til uken

Deres forgjengerne i isbjørnanlegget hadde over 30 harmoniske år sammen i fangenskap i København Zoo.

Ivan og Noels samliv ender neste uke i skilsmisse etter 10 år i Den Arktiske Ring.

Denne uken ble nemlig det klart at Noel skal få en ny partner.

Noel måtte oftere og oftere jage bort den innpåslitne Ivan. - Hunnen kan godt finne på å gi hannen et dask med labben for å få ham til å gå vekk. Hun dytter ham og jager han gjennom anlegget, men det er harmløst. Hun markerer bare, forklarte vitenskapelig direktør i dyrehagen, Bengt Holst.

Russisk hentebrudgom

København Zoo kunngjorde fredag at Ivan omplasseres – og at man har funnet en ny frier i Russland – en isbjørnhann på 11 og et halvt år.

Dyrekurator Flemming Nielsen håper at den russiske bjørnen kan ankomme i februar eller mars – innen Noel blir vårkåt og brunstig.

– Han har tidligere fått tre unger. Så når han først har funnet seg til rette i Den Arktiske Ring, håper jeg selvfølgelig han er klar til å spre sine gener ytterligere, uttaler Nielsen på nettsiden til København Zoo.

Den forsmådde maken blir allerede til uken fraktet til Jylland og Skandinavisk Dyrepark, der han skal få prøve seg som ungkar igjen blant fem andre isbjørner.

Her får isbjørnene en ny badering for adspredelse:

Les mer om

  1. Samliv
  2. Skilsmisse
  3. Danmark
  4. København
  5. Dyrehelse
  6. Truede dyrearter