Verden

Colombia avlyser fredsforhandlinger med ELN

Colombias president Juan Manuel Santos og opprørslederen Timochenko tar hverandre i hendene etter at underskrev en historisk avtale som avsluttet 50 år med borgerkrig.

Colombias president Juan Manuel Santos har stanset de planlagte fredsforhandlingene med opprørsgruppen ELN som følge av uenighet om gruppens siste gissel.

  • NTB

Noen timer før forhandlingene skulle begynt i nabolandet Ecuador torsdag, opplyste Colombias regjering at de var utsatt. Dette ble litt senere bekreftet av Santos selv i en tale.

Årsaken er at regjeringen ikke vil gå med på noen forhandlinger før ELNs siste gissel, en tidligere folkevalgt politiker, blir løslatt.

Forhandlet i det hemmelige

Hemmelige fredssamtaler mellom ELN og colombianske myndigheter skal ha pågått i over to år. Norge er ett av flere land som har bidratt som tilrettelegger for samtalene.

Santos er tildelt årets Nobels fredspris for sitt forsøk på å oppnå fred med den langt større geriljagruppen FARC, og også i denne prosessen har Norge vært tilrettelegger. FARC og Colombias regjering har fremforhandlet en fredsavtale, men den ble nedstemt i en folkeavstemning tidligere i høst.

2.500 krigere

ELN, som antas å ha 2.500 krigere i sine rekker, ble i likhet med FARC startet i 1964 med krav om sosiale reformer, en jordreform og nasjonal kontroll over landets naturressurser. Begge de venstreorienterte gruppene har tydd til narkohandel og gisseltagning for å skaffe seg inntekter.

Les også

  1. Colombias president Santos er vinneren av årets Nobels fredspris

  2. Syv endringer som kan sikre folkets støtte til fredsavtale i Colombia

Les mer om

  1. Colombia