Verden

Afghanistans president sverger hevn etter selvmordsangrep

Afghanistan sørger etter lørdagens selvmordsaksjon som kostet 80 mennesker livet, og president Ashraf Ghani sverger hevn.

Minst 80 mennesker ble drept da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: MOHAMMAD ISMAIL / X02863

  • NTB

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder å ha stått bak lørdagens angrep, derto selvmordsbombere slo til mot en fredelig demonstrasjon der folk fra hazara-minoriteten protesterte mot plasseringen av en stor kraftlinje.

Minst 80 mennesker ble drept og over 230 ble såret i angrepet mot demonstrasjonen, som hadde samlet over 10.000 mennesker.

Søndag var offisiell sørgedag i Afghanistan, og det ble flagget på halv stang ved alle offentlige bygninger.

Skal hevne blodet

President Ashraf Ghani sverger hevn etter selvmordsangrepet.

– Vi skal hevne blodet til våre kjære. Jeg lover dere, vi skal ta hevn over de skyldige, sa presidenten i en direktesendt TV-tale.

Afghanistans president Ashraf Ghani lover at selvmordangrepet skal hevnes, her avbildet under en tidligere tale. Foto: POOL / X80003

Ghanis kontor hevder at arrangørene av lørdagens demonstrasjon var advart på forhånd og oppfordret til å avlyse markeringen, fordi det forelå etterretningsinformasjon som tydet på et nært forestående angrep.

Les også

SOHR: 21 sivile drept i angrep mot IS-kontrollert by

En talsmann for arrangørene avviser dette og sier at det bare forelå en generell advarsel om økt risiko for terroraksjoner, og at de som følge av dette hadde lagt om den planlagte ruta for demonstrasjonstoget.

Varsler offensiv

Afghanske myndigheter har ut fra sikkerhetshensyn forbudt alle former for demonstrasjoner og markeringer i ti dager framover.

Ghani varsler samtidig en offensiv mot IS i Nangarhar-provinsen mot grensa til Pakistan helt øst i landet, sammen med amerikanske styrker.

Afghanistans president Ashraf Ghani sverger hevn etter selvmordsangrepet i Kabul, som IS hevder å stå bak. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: MOHAMMAD ISMAIL / X02863

IS har hatt et nærvær i Afghanistan det siste året, men lørdagens selvmordsangrep i Kabul var den første aksjonen de har gjennomført i den afghanske hovedstaden.

Les også

Taliban tar skylden for kraftig bombe i Kabul sentrum

Nangarhar-provinsen, der IS har sin base, regnes som en av Afghanistans viktigste provinser økonomisk, både som følge av stor jordbruksproduksjon og fordi den med sin beliggenhet opp mot grensa til Pakistan er en viktig transportåre for landets eksport.

– Den er som en hovedstad nummer to. Nangarhar er innfallsport til Kabul, og dersom provinsen faller, vil det bli daglige kamphandlinger i Kabul, sier general Mohammad Karimi.

Les mer om

  1. Ashraf Ghani
  2. Afghanistan
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Kabul