Verden

FBI etterforsker om Russland står bak hackingen av Demokratene

Det føderale politiet skal finne ut hvem som stjal de pinlige e-postene fra Demokratenes toppledelse. Både fremtredende demokrater og eksperter mener Russland kanskje står bak.

Bernie Sanders har oppfordret sine tilhengere til å stemme på Hillary Clinton, men avsløringene fra e-postene setter igjen forholdet mellom de to på prøve.
  • Tarjei Kramviken

I en uttalelse sier FBI, som har ansvaret for kontraetterretning i USA, at det «etterforsker en cyber-inntrengning» hos Demokratene og at «et sikkerhetsbrudd av denne typen er noe vi tar veldig alvorlig».

Fredag la nettstedet WikiLeaks ut over 19.000 e-poster som er sendt og mottatt av syv av lederne i Det demokratiske partiets sentrale partiorgan (DNC).

E-postene tyder på at flere toppfolk i partiet tok Hillary Clintons side i nominasjonskampen mot Bernie Sanders, til tross for at DNC egentlig skal være nøytralt.

Det første til at lederen i partiets nasjonalkomité, Debbie Wasserman Schultz,går av etter landsmøtet.

Donald Trump har vakt oppsikt med sine uttalelser om NATO den siste tiden. Blant annet har han sagt at han vil vurdere om andre NATO-land har gjort sitt for alliansen før USA kommer til unnsetning ved et eventuelt angrep. Det stikk i strid med artikkel fem i Atlanterhavspakten, som slår fast at et angrep på ett NATO-land, er et angrep på alle.

Russisk drittpakke?

Det er ikke klart nøyaktig hvem som ga e-postene til WikiLeaks.

En rekke amerikanske aviser, blant dem The Washington Post, skriver at det er mye som tyder på at hackere med forbindelser til russisk etterretning står bak lekkasjen. Avisen har tidligere skrevet at russiske hackere hadde kommet seg inn i Det demokratiske partiets servere.

Amerikanske medier skriver at det er en ny utvikling hvis Russland med vilje blander seg inn for å forsøke å påvirke utfallet av et amerikanske presidentvalg.

Samtidig peker andre på at det kan være like mye for å skape kaos som for å vippe valget i Donald Trumps retning.

Brukes av Clinton-leiren

Begge de to toppfolkene i Clintons valgkampapparat har pekt på at Russlands president Vladimir Putin ønsker seg Trump som USAs neste president.

– Det er foruroligende at eksperter forteller oss at dette var gjort av russerne for å hjelpe Donald Trump, sa kampanjesjef Robby Mook til ABC søndag.

Mandag fulgte John Podesta opp med å si at det er «en type bromance gående mellom Trump og Putin», altså at de to har et godt forhold.

  • Michelle Obama er Demokratenes mest populære figur. Vil hun gå i Hillary Clintons fotspor og tre inn i politikken?

Trump mener på sin side at påstandene er latterlige.

«Den nye vitsen i byen er at Russland lakk de katastrofale DNC-e-postene, som aldri burde vært skrevet (idiotisk), fordi Putin liker meg», skriver den republikanske kandidaten på Twitter.

Også i Moskva møtes demokratenes påstand med undring.

– Hva vil man ha i utenrikspolitikken? Du vil ha forutsigbarhet. Trump har ingen forhistorie som politisk leder, så ingen kan si hvordan han vil oppføre seg om han blir valgt, sier en kilde nær Kreml tilFinancial Times.

Russland president Vladimir Putin har tidligere skrytt av Trump. Eiendomsmegleren har også omtalt den russiske lederen i rosende ordelag.

Oppsiktsvekkende NATO-uttalelser

Demokratenes forsøk på å slå Trump i hartkorn med Putin kommer like etter at han trakk NATOs kollektive sikkerhetsgaranti i tvil i et oppsiktsvekkende intervju med The New York Times.

Trump sa at hvis Russland angrep dem, så ville han bestemme seg for om han ville hjelpe dem først etter å ha vurdert om «de overholder sine forpliktelser overfor oss». Så la han til, «hvis de overholder sine forpliktelser til oss, er svaret ja».

Det strider med artikkel fem i NATO-pakten, som sier at et angrep på ett medlemsland, er et angrep på alle.

En rekke kommentatorer og eksperter har påpekt at Trump oppfyller Putins drømmer ved å så tvil om den kollektive sikkerhetsgarantien i alliansen.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Russland
  3. Nato
  4. Bernie Sanders
  5. USA
  6. FBI
  7. Donald Trump