Verden

New Zealand skal utrydde alle rotter

Brunrotter, pungrotter og røyskatter skal bli historie på New Zealand.

Disse rottene av typen Rattus norvegicus vil ikke folk på New Zealand ha.
  • Arild Færaas
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Om du reiser rundt på rundt New Zealand, er det noe du absolutt ikke bør gjøre, iallfall ikke om du skal tro reisebøkene. Det er å snakke pent om pungrottene, eller «possums», som det heter på engelsk.

Disse dyrene, sammen med blant annet upopulære brunrotter og røyskatter, dreper årlig cirka 25 millioner fugler, ifølge tall Guardian har fått fra new zealandske myndigheter.

Gjør skader for milliarder

Regjeringen mener også at de introduserte dyreartene gjør skade for omtrent 20 milliarder kroner i året.

Særlig pungrottene er også beryktet for å gjøre skade på trær.

Før europeerne kom til New Zealand, var ingen av disse dyrene på øygruppen. De innfødte fuglene hadde få rovdyr som truet dem.

Den ikke-flyvende Kiwi-fuglen, som er et nasjonalt symbol, er en av flere utrydningstruede fugler i landet som følge av «rotteinvasjonen».

Mandag offentliggjorde statsminister John Key et utryddelsesprogram som skal sørge for at de innfødte dyreartene i landet skal reddes.

– Vår ambisjon er at i 2050 skal hver eneste del av New Zealand være tømt for rotter, røyskatter og pungrotter.

Denne pungrotte-krabaten ser kanskje søt ut, men den gjør stor skade i New Zealand.

Frister pungrottepels?

Allerede settes det ut gift, åte og feller for å drepe disse skadedyrene. Og på noen småøyer har myndighetene klart å utrydde skadedyrene. Myndighetene oppfordrer også til jakt, og mange steder i New Zealand kan du for eksempel kjøpe pungrottepels.

Får du sett Kiwi-fuglen i det fri i New Zealand er du veldig heldig. Mens det før var millioner av den, er det bare rundt 70.000 igjen nå.

«Alle» mener det er en god idé, men er det mulig?

Guardian har snakket med flere miljøforkjempere som er veldig fornøyd med statsministerens satsing.

Kevin Hackwell fra The Royal Society of New Zealand Forest and Bird mener at det er mulig å utrydde rottene og røyskattene allerede i 2040.

Samtidig er det noen som er litt mer skeptiske.

Økolog Jacqueline Beggs ved University of Auckland mener det trengs samarbeid med all slags mennesker i New Zealand, inkludert bønder og folk som generelt er skeptisk til myndighetene.

– Men det er utvilsomt en fantastisk utfordring.

I første omgang skal regjeringen gi det som tilsvarer omtrent 175 millioner norske kroner over fire år for å få et selskap på bena som skal få i gang utryddelsesprogrammet.

Etter hvert er planen at både offentlige og private selskaper skal bidra med finansiering for å gjøre New Zealand rottefri.

Les mer om

  1. New Zealand
  2. Kiwi
  3. Regjeringen