Verden

Her sier Bush-dommeren fem ord som ryster Det hvite hus

«Delstatenes begjæring er herved innvilget.» Med disse fem ordene slo dommer James Robart ned sentrale deler av Donald Trumps presidentdirektiv om innreiseforbud, men ikke alle.

Den føderale dommeren James Robart i Seattle bestemte fredag at deler av Donald Trumps presidentordre om grensekontroll ikke kan håndheves inntil videre.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Olga Stokke
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist

– Retten konkluderer med at omstendighetene som har brakt oss hit i dag, er slik at vi må gripe inn for å oppfylle rettsvesenets grunnlovsmessige rolle i vårt tredelte statsstyre, sa dommer Robart i retten.

Godkjent i Senatet

Robart som er føderal dommer i Seattle i delstaten Washington, rystet Trump-administrasjonen da han fredag ettermiddag lokal tid satte det omstridte innreiseforbudet på vent. Robart, som er 69 år gammel, ble nominert av president George W. Bush i 2003 og ble godkjent av USAs senat sommeren 2004.

Lørdag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at kanselleringen av visum fra de syv landene som var berørt av Trumps presidentdirektiv om innreiseforbud, vil bli reversert.

Trump kaller dommer «såkalt dommer»

Lørdag ettermiddag sendte USAs president ut et par twitter-meldinger som vekker oppsikt. Donald Trump omtaler dommeren som den «såkalte dommeren», og skriver at hans meninger er latterlige og vil bli omstøtt.

Like før hadde Trump tvitret at så lenge et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan eller ikke kan, komme seg ut eller inn, særlig når det kommer til sikkerhet, er det duket for «big trouble».

Det er denne presidentordren som nå delvis er stoppet på landsbasis av en føderal domstol i delstaten Washington.

På kvelden lørdag norsk tid, trappet Trump opp Twitter-angrepene mot dommeren, skriver NTB. Trump twitret da: «Hva skal det blir av dette landet når en dommer kan stanse et innreiseforbud fra Homeland Security og hvem som helst, selv med onde hensikter, kan komme inn i USA?»

Opphevelsen av innreiseforbudet innebærer ikke at hvem som helst får innreise til landet. Snarere betyr det at titalls tusen mennesker som etter grundige søknadsprosesser har gyldig visum eller opphold i USA, ikke lenger stanses på grensa.

En time senere, kom nok en melding: «På grunn av at forbudet ble opphevet av en dommer, kan mange veldig dårlige og farlige folk strømme inn i landet vårt. En forferdelig avgjørelse»

Ga muntlige kommentarer

Natt til lørdag norsk tid gikk kjennelsen hans verden rundt da han ga en klar ordre om at spesifikke deler av en presidentordre inntil videre ikke kan håndheves. Beslutningen er ennå ikke skrevet ut.

Dommeren ga likevel noen muntlige kommentarer rett etter at de stridende partene hadde fått en halvtime hver til å redegjøre for sitt syn. Statsadvokaten i Washington førte saken for sin delstat og Minnesota, mens Justisdepartementet første saken på vegne av Donald Trump og Det hvite hus.

 • Sviende nederlag for Trump i natt. Nå er innreiseforbudet satt på vent.
 • Svensk minister reagerte på et bilde av Donald Trump i Det hvite hus. Hun svarte med sitt eget megetsigende bilde.

– Bedømmer ikke klokskapen

– Det er ikke domstolenes rolle å skape politikk. Det er heller ikke vår oppgave å bedømme klokskapen i politikk fra de andre to organene i vårt styresett, sa Robart.

Han minnet om at det er velgerne selv som skal utøve demokratisk kontroll med de lovgivende og utøvende organene.

– Arbeidet i rettsvesenet er begrenset til å sørge for at handlinger fra de to organene er i overensstemmelse med våre lover og vår grunnlov, sa Robart.

President Donald Trump undertegnet det aktuelle presidentdirektivet under et besøk i Pentagon 27. januar.

Ser betydelige konsekvenser

Han fant det overveiende sannsynlig at delstaten Washington ville vinne frem med en sak og innvilget derfor kravet om en midlertidig forføyning mot å håndheve deler av presidentordren.

– Domstolen er klar over de betydelige konsekvenser beslutningen vil ha for sakens parter – landets utøvende makt, landets borgere og innbyggere, sa dommeren.

Dette slo dommeren ned på

Deretter gikk han gjennom hvilke deler av presidentdirektivet som ikke kan håndheves:

 • Regelen om generelt innreiseforbud i 90 dager for personer fra syv land; Irak, Iran, Syria, Jemen, Sudan, Somalia og Libya.
 • Beslutningen om å sette mottak av flyktninger på vent i 120 dager.
 • Ordren om å prioritere flyktninger som er forfulgt på religiøst grunnlag fremfor andre.
 • Instruksen om å stoppe mottak av alle syriske flyktninger inntil videre.

Denne delen av direktivet gjelder

Disse punktene fra presidentordren kan fortsatt håndheves:

 • Avgjørelsen om at USA maksimalt skal ta imot 50.000 flyktninger i 2017.
 • Gjennomgang av hvilken informasjon andre land gir om sitt lands visumsøkere og eventuell senere visumstopp til land som ikke informerer godt nok.
 • En prosess med utvidet kontroll fra immigrasjonsmyndighetenes side med personlige intervjuer og database for ID-dokumenter.
 • Muligheten til uansett å ta inn noen hvis dette er i «nasjonens interesse».
 • Fremskynding av et biometrisk kontrollsystem for reisende.

Trump anker

I en erklæring fra Det hvite hus ble forføyningen stemplet som opprørende (outrageous), men akkurat dette uttrykket ble fjernet i en senere versjon av uttalelsen. Trump-administrasjonen vil uansett anke avgjørelsen så raskt det lar seg gjøre.

Lytt til dette: Skandaler gjør utfallet av vårens presidentvalg i Frankrike mer uforutsigbart. Europakorrespondent Øystein Kløvstad Langberg, Frankrike-ekspert Vibeke Knoop Rachline og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer situasjonen i Frankrike.

Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Grunnloven
 3. Innvandring
 4. Jus