Verden

Rørende jubelscener på USAs flyplasser

Det er to år siden sist han så sin familie. Her møter han dem på Kennedy-flyplassen i New York.

Fadi Kassar fra Syria klemmer sine døte Hnan (8) og Lian (5) for første gang på to år mens kona Razan ser på. Han kom seg til USA i 2015, mens resten av familien har ventet to år i Jordan på å få tillatelse. Da de fikk den, stanset det ukegamle innreiseforbudet dem først fra å komme etter.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Bildene fra USAs flyplasser viser stor begeistring og glede hos folk som slipper inn og blir tatt imot av venner og kjente.

  • Se flere bilder lenger ned i artikkelen.

Natt til lørdag opphevet en føderal dommer i delstaten Washington innreiseforbudet som ble innført av president Donald Trump. Det hvite hus vil sørge for at saken blir anket, men dette kan ta noen dager.

Gjenforent etter to år

Hittil har bare noen få enkelttilfeller sluppet gjennom det nye innreiseforbudet.

Blant disse er familien til Fadi Kassar fra Syria. Fredag kom hans to døtre og kone til Kennedy-flyplassen i New York. Der møtte de sin far og ektemann for første gang på to år.

Kassar klarte å komme seg til USA i 2015. Siden har familien jobbet for at kona Razan og døtrene Hnan og Lian skulle komme etter. Da granskningen av dem var over og papirarbeidet i orden, ble gjenforeningen stoppet av innreiseforbudet.

– Jeg er så lykkelig for å se familien min, sa 40-åringen til pressen på flyplassen.

Fadi Kassar fra Syria klemmer sine døte Hnan (8) og Lian (5) for første gang på to år,

Grønt lys til flyselskapene

Enkelte andre rettsavgjørelser med mindre rekkevidde enn kjennelsen fra delstaten Washington er fattet den siste uken.

Disse har ført til at enkeltpersoner eller grupper er blitt unntatt fra visumnekten og har fått reise til USA.

Etter at den føderale Washington-dommeren James Robart i en kjennelse opphevet innreiseforbudet natt til lørdag, ga amerikanske immigrasjonsmyndigheter grønt lys til flyselskapene for å ta ombord folk med visum, melder Reuters.

Talsmann Sean Spicer i Det hvite hus varslet at avgjørelsen vil bli anket så snart som mulig.

Inntil videre ser det imidlertid ut som om det er kjennelsen fra Washington som gjelder.

Dermed kan nå flere slike gledesscener som dette utspille seg i ankomstområdet ved amerikanske flyplasser de neste dagene:

Niki Rahmati fra Iran er student ved det prestisjefylte Massachusetts Institute of Technology. Fredag kom hun til Boston og ble tatt imot av immigrasjonsadvokat Susan Church etter først å ha blitt avvist.
Munther Alaskry jobbet som tolk for amerikanerne i Irak i et tiår og er blitt truet på livet. Da han, kona Hiba, datteren Dima og sønnen Hassan etter syv års bestrebelser fikk visum til USA, ble de i første omgang stoppet av innreiseforbudet. Etter en uke i uvisshet i Bagdad kom de fredag til New York. - Jeg kan ikke tro det er sant. Vi ser alltid på amerikanske filmer, og nå er det som om vi er med i en. Jeg er målløs, sa han.
Iranske Ali Vayeghan blir tatt imot i Los Angeles av sin niese Marjan Vayghan og broren Houssein Vayghan. Han hadde visum, men ble stoppet av innreiseforbudet. Han slapp inn etter en kjennelse i en domstol tidligere denne uken.
Banah Alhanfy fra Irak blir tatt i mot av sin onkel i Boston. Alhanfys far var tolk for for amerikanske styrker i Irak. Mens foreldrene og småsøsken kom til USA tre dager før innreiseforbudet, ble Banah i første omgang stoppet da hun skulle kommer etter.
En motstander av USAs innreiseforbud gir blomster til en Lufthansa-ansatt på flyplassen i Boston. Selskapet hadde med flere studenter som i første omgang ble stoppet av innreiseforbudet.
Behnam Partopour, iransk student ved Worcester Polytechnic Institute (WPI), ble fredag tatt imot av søsteren Bahar på flyplassen i Boston.

Hva skjer hvis Trump-bølgene også tar Europa? Aftenpostens arrangerer utenrikskveld, og du kan møte opprørsvelgerne som endrer Europa og USA.

Les mer om utenrikskvelden 8. februar på vår FB-side.

Kjøp billett til her: https://aftenposten.hoopla.no/sales/2199927605

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Innvandring