Russlands største TV-kanal hevder det er rasjonering på grønnsaker i butikkene i Norge

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Grønnsakskrise gjør at vi kun får kjøpt to salater pr. person i norske dagligvarebutikker, ifølge Russlands største TV-kanal. Men det har ikke Norges største grønnsaksdistributør hørt noe om.

Den russiske nyhetsoppleseren i statskontrollerte Vremja forteller russiske TV-seere at det er tomt for grunnsaker i butikkene i Norge.

Det er ekstra tungt å være nordmann om dagen, skal vi tro russisk TV.

Ifølge nyhetssendingene til russiske Kanal 1 er det innført rasjonering på grønnsaker i norske, danske og britiske butikker.

– Det er for eksempel bare tillatt å selge et par hoder kål, brokkoli og salat pr. person, sier nyhetsoppleseren på TV-nyhetene Vremja på den statlige russiske TV-kanalen Pervyj Kanal (Kanal 1) alvorlig.

– Europeiske forbrukere står overfor mangel på grønnsaker i supermarkedene, skriver de på sine nettsider.

– Og prisene går rett til værs. Squash og auberginer er den siste måneden blitt fire ganger dyrere, skriver Pervyj Kanal.

Slik ser det ut i butikkene i Storbritannia, Danmark og Norge, ifølge nyhetssendingene Vremja på Russlands største TV-kanal Kanal 1.

Bama: Dette kjenner vi oss ikke igjen i

Riktignok har det vært en vanskelig vinter for grønnsaksprodusentene i det sørlige Europa, men Norges største frukt- og grøntdistributør kan berolige norske forbrukere:

– Den dagen det blir rasjonering på grønnsaker, tror jeg vi ville visst om det, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert.

– Det stemmer at ustabilt vær, regn og frost har gjort avlingene mindre, og det er knapphet på endel varer. Det kan slå litt ut på prisene på salat og det vi importerer som ikke er lagringsgrønnsaker. Men tallene som presenteres her, kan vi ikke kjenne oss igjen i, fortsetter hun.

Coop Norge har også fått utfordringer med tilgangen på blant annet brokkoli og isbergsalat.

– Foreløpig har vi varer i butikk, men vi kan ikke utelukke at det til tider kan være leveranseproblemer på noen områder. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for at dette ikke skal ramme kundene våre, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen.

- Vil vise at Europa ikke er bedre enn Russland

I Vesten er det mye fokus på at russisk propaganda og dataangrep prøver å påvirke valgene i Europa. Men det meste av Kremls propaganda er rettet mot russere selv.

– Dette ser ut til å gå inn i trenden med falske nyheter som vi har sett mye av det siste året. De har ofte et snev av sannhet i seg, men blir kraftig fordreid eller overdrevet, sier Malin Østevik, juniorforsker ved NUPIs forskningsgruppe for Russland, Eurasia og Arktis.

Hun understreker at selv om det ofte kommer fordreide nyhetssaker fra russiske medier, står ikke myndighetene nødvendigvis bak en enkeltsak som denne.

Likevel er det ikke uvanlig med nyhetssaker som setter Putins Russland i et fordelaktig lys.

– Hvis denne saken har et politisk formål, er det åpenbart rettet mot et russisk publikum. Sett i lys av situasjonen med dårlig tilgang til europeiske varer i Russland, vil denne saken få det til å fremstå som at Europa ikke er så velstående og flott som mange tror. Alternativt at situasjonen i Russland ikke er så mye dårligere enn her.

– Tror folk på det?

– Mange vil nok tro på det. På internett er det mye mer synlig at man bruker propaganda eller falske nyheter enn før, men de som bor på landsbygda og ikke er en del av de urbane elitene, er nok i stor grad prisgitt de nyhetene som sendes på TV, sier Østevik.

Vrir om på britiske tabloidoppslag

De russiske TV-journalistene har tatt utgangspunkt i flere nyhetssaker i britiske medier som Daily Mail og BBC.

3. februar hadde britiske medier oppslag om at supermarkedkjedene Tesco og Morrison innførte begrensninger på hvor mange salater kundene fikk kjøpe om gangen.

Store mengder av salatene i Europa kommer fra Murcia-provinsen i sørøstlige Spania, som ble rammet av det hardeste regnfallet på 30 år.

Daily Mail er for øvrig storleverandør av skandaleoppslag til russiske medier om forholdene i Vest-Europa og Storbritannia.

Hvordan Norge har sneket seg inn saken, er usikkert. Nyheten har spredt seg til flere andre steder, også til ukrainske Interfax.

Hvorfor fremstille det som det er matmangel i Norge og EU?

Mange russere har det tungt på grunn av den økonomiske krisen, prisvekst og kraftig fall i lønningene.

Grunnen til at både Norge og Danmark trekkes inn i saken, kan være at skandinaviske land og velferdsmodeller har ekstra høy anseelse blant mange vanlige russere.

Saken kan også være et eksempel på nivået på russisk nyhetsformidling, noe som også bidrar til at russere flest ikke lenger tror på TV-nyheter. Skal vi tro russiske TV-kanaler, er det daglig voldelige masseopptøyer i europeiske hovedsteder, samt terror og drap.

Kanal 1 hevder at snøværet og en kald vinter i Italia og Spania gjør at nordmenn, dansker og briter er rammet av akutt grønnsaksmangel – og at det vil bli verre.

– Hvis været ikke blir bedre, må Europa klare seg uten sitroner, hevder den russiske nyhetskanalen.

Aftenposten har forsøkt å få en kommentar fra TV-kanalen om kildegrunnlaget for innholdet i reportasjen, men har så langt ikke fått svar på henvendelser via telefon og e-post.

Jordbruksområder dekket med snø ved Malaga i Spania 19. januar.

Propagandakrigen fortsetter som før

Etter noen uker med mer «normale» nyheter i russiske medier, har temperaturen steget igjen.

Ukraina-krigen er igjen på toppen i nyhetsbildet, hvor krigen fremstilles som et forsøk fra NATO og EU på å bruke fascister og ytterliggående nasjonalister til å ødelegge Russland og drepe forsvarsløse barn i Donetsk.

Samtidig bygges fiendebildet av EU, Tyskland og Merkel.

Russiske TV-kanaler konkluderer med at EU snart er historie, og ser lyst på at USAs president Donald Trump og Putin nå er verdens to mektigste mennesker.

Kanal 1 var en av flere russiske TV-kanaler som i flere uker i 2016 hevdet at en russisk jente ble voldtatt av flyktninger i Russland, en sak som var oppspinn.

Er du interessert i Russland? Da er kanskje disse artiklene noe for deg: