Prinsessen kan bli landets første kvinnelige jagerflyver. Fikk pilotmerket av pappa.

19 år gamle Salma har gjennomgått et kurs for militære flyvere og fikk i en høytidelig seremoni på slottet festet pilotenes vingemerke på uniformen.

Prinsesse Salma av Jordan får påsatt vingemerket av sin far, kong Abdullah II.

I en kunngjøring fra det jordanske hoffet meldes det at prinsesse Salma er landets første kvinnelige militære pilot som fører fly. Tidligere har kongedømmet hatt noen kvinnelige militære helikopterpiloter.

Flere arabiske land inkluderer stadig flere kvinner i sine væpnede styrker, men det har vært satt begrensninger på hvilke roller de får innta. Prinsessens opplæring som flypilot ses i denne sammenheng.

Les også

Det er ett land Iran hater enda mer enn USA. Her er oversikten som forklarer konfliktene i Midtøsten.

Stolt far

Prinsesse Salma har gjennomført den første delen av treningen landets kamp-piloter gjennomgår. Hun har bestått både en teoretisk og en praktisk prøve før seremonien på slottet.

I likhet med praksis for norske jagerflyvere fikk hun etter grunnleggende flyverutdanning utlevert ving – et merke som viser at hun er pilot. Det må ytterligere opplæring til før en pilot er godkjent til å delta i strid.

Ifølge rapporter i lokale medier var det en kry far, kong Abdullah II, som festet vingmerket på datterens uniform.

Ros fra storebror

Et jagerfly fra det jordanske luftforsvaret tar av før et angrep mot Den islamske statens erklærte hovedstad Raqqa i 2015.

Prinsessens storebror, kronprins Al-Hussein, jublet over sin søster på Instagram.

– Begavet og hardtarbeidende som vanlig, skrev han i sin gratulasjon og håpet på ytterligere suksesser og prestasjoner senere.

Det er ikke kjent om dette betyr at søsteren skal fortsette sin pilotopplæring og bli kampflyver. Det jordanske hoffet har ikke bekjentgjort noe om dette.

På engelsk forsvarskurs

Den unge prinsessen gikk ut av videregående i mai 2018. Deretter gikk hun på et kurs for offiserer ved Sandhurst, den britiske hærens tradisjonsrike skole. Hun avsluttet dette i november 2018.

4800 kvinner i uniform

Jordans væpnede styrker har siden 2006 hatt en kampanje for å få flere kvinner i tjeneste. Dette inkluderte samme betaling og muligheter for avansement som menn.

Ifølge Carnegie Middle East Center, en tankesmie, økte søknadene i en slik grad at forsvaret har flere kvinner enn de trenger. Nå er 4800 kvinner i uniform, 1200 av dem er offiserer. Landet har blant annet en brigader, en enstjerners general. Kvinner utgjør 3 prosent av landets militære styrker.

Les også

DOKUMENTARSERIE: I ruinene av Den islamske staten – lærte opp barn til å bli selvmordsbombere

Flyvåpen i IS-krig

Hvis Salma fortsetter sin militære pilotkarriere, kan hun gå inn i et flyvåpen med 12.000 personer og 450 luftfartøy, derav 59 F16-jagerfly.

Jordanske kampfly deltok blant annet i luftbombingen av Den islamske staten i Syria og Irak. Historien om en jordansk kamppilot rystet verden etter han styrtet i IS-territorium julaften 2014. Terroristene tok ham til fange, brente ham til døde og publiserte en video av drapet.