USAs forsvarssjef benekter uttrekking fra Irak etter brev-tabbe

USAs forsvarsminister Mark Esper benekter at amerikanske tropper skal trekkes ut av Irak. Brevet fra en amerikansk general som forårsaket misforståelsen bygger på en «feiltagelse» heter det.

– Vi respekterer deres suverene beslutning om å beordre oss om å forlate landet, heter det i brevet, ifølge Reuters.

En amerikansk forsvarstjenestemann og en irakisk forsvarskilde har bekreftet at brevet, som er undertegnet av de amerikanske styrkenes general i Irak, William H. Seely, er ekte. Brevet skal være adressert til Iraks forsvarsdepartement.

«Etter ønske fra det irakiske parlamentet og statsministeren vil CJTF-OIR reposisjonere styrkene over de neste dagene og ukene for å forberede videre forflytning», heter det i brevet.

USAs forsvarsminister Mark Esper tilbakeviser imidlertid meldingen om at den amerikanske styrken i Irak forbereder seg på å reise.

– Det har ikke blitt tatt noen som helst slags beslutning om å forlate Irak. Punktum, uttalte Esper mandag ettermiddag.

Les også

Hvordan kan Iran ta hevn uten å utløse storkrig? På TV diskuteres til og med dusør på Trump.

– Burde ikke ha blitt sendt

Espers uttalelse ble etterpå bekreftet av forsvarssjef Mark Milley. Han sa at brevet er ekte, at det var et utkast og at det var blitt sendt ved en feiltakelse.

– Brevet er et utkast. Det var en feil, det var ikke signert, og det skulle ikke vært utgitt. Det var dårlig formulert, antyder en uttrekning, men det er ikke det som skjer.

– Det var en ærlig feil begått av McKenzie, sa Milley til journalister i Washington, med henvisning til USAs øverstkommanderende i Midtøsten, Frank McKenzie.

– Det burde ikke ha blitt sendt, sa Milley.

Bakteppet er at nasjonalforsamlingen i Irak i helgen vedtok en resolusjon der regjeringen ble bedt om å kaste de USA-ledede koalisjonsstyrkene ut av landet.

En BBC-journalist skriver på Twitter at brevet er ment å informere irakerne om at koalisjonen vil flytte enkelte sikkerhetsstyrker ut av den internasjonale sonen i Bagdad for å utføre vakthold andre steder.

Les også

Iraks nasjonalforsamling krever at USA trekker sine styrker ut

Skal bekjempe IS og lære opp irakiske styrker

USA har rundt 5.200 soldater i Irak. Norge har rundt 70 soldater i landet, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Koalisjonsstyrken er i Irak for å bekjempe ekstremistgruppen IS og gi hjelp og opplæring til irakiske sikkerhetsstyrker.

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at USA i forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.