Én lyd og to ord ble en brannfakkel. Nå bes stjerneskuddet starte eget parti.

Alexandria Ocasio-Cortez ble intervjuet om sitt første år i USAs kongress og satte igjen fyr på debatten om Det demokratiske partiet.

Alexandria Ocasio-Cortez driver for tiden valgkamp for Bernie Sanders. Her holder hun tale på Venice Beach i Los Angeles.

– I ethvert annet land ville Joe Biden og jeg ikke vært i samme parti, men i USA er vi det, sa Ocasio-Cortez til tidsskriftet New York.

Biden er en av favorittene til å bli president Donald Trumps motkandidat til høsten.

Uttalelsen om at mange land har flere enn to store partier, var kanskje ingen åpenbar brannfakkel fra stjerneskuddet på Det demokratiske partiets venstreside, men den satte likevel fyr på debatten.

Spurt om president Biden

AOC, som hun populært kalles, sa nemlig også at partiet hennes er «et litt for stort telt». Svaret om Biden kom i tillegg på spørsmål om hvordan hun så for seg sin rolle i Kongressen under en president Joe Biden.

Ifølge intervjueren stønnet Ocasio-Cortez før hun la til: «Å, Gud».

– Det katten drar inn

Hun driver for tiden valgkamp for Bernie Sanders, en senator fra Vermont, som er en av Bidens rivaler og som gjør det skarpt i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

AOC var i intervjuet heller ikke helt fornøyd med Congressional Progressive Caucus, en egen kongressgruppe for partiets venstreside med nesten 100 medlemmer. Hun synes det er for lett å få være med der. De lar, sa hun, «enhver som katten drar med seg inn, kalle seg selv progressive».

Alexandria Ocasio-Cortez på valgmøte med Bernie Sanders i Iowa der Sanders nå gjør det skarpt på målingene.

Heftig debatt

Ocasio-Cortez har vist seg å ha en egen evne til å engasjere, og responsen skuffet heller ikke denne gang. Uttalelsene førte til et ras av kritikk både innenfor og i utkanten av partiet. Andre påpekte at hun bare konstaterte faktum med poenget om Biden og partivalg i andre land.

Bør melde seg ut?

Froma Harrop, en innflytelsesrik kommentator på USAs venstreside, er blant dem som har gått hardest til verks. I et innlegg på CNNs nettsider tar hun til orde for at «AOC bør forlate Det demokratiske partiet».

Harrop medgir at AOC nok har rett i antagelsen om at hun og Biden ville vært i forskjellige partier i et annet land. Hun tar imidlertid avstand fra stønningen og «Å, Gud»-svaret på tanken om Biden som president.

«Uten å svikte sine idealer kunne AOC vennlig ha sagt at hun ser frem til å samarbeide med en demokratisk president», skriver Harrop.

– I pose og sekk

Kommentatoren mener Ocasio-Cortez vil ha både i pose og sekk ved å bruke «partinavnet til å bli valgt i sitt liberale distrikt mens hun hamrer løs på partiet som ga henne makt».

Harrop mener AOC med sin berømmelse og geniale håndtering av sosiale medier kunne blitt valgt til Kongressen som en «demokratisk sosialist».

– Hvorfor prøver hun ikke det, spør hun.

Oppgitt AOC

Ocasio-Cortez har kommentert den generelle kritikken på Twitter, der hun har over 6 millioner følgere.

Hun er oppgitt over at folk lar seg hisse opp av en debatt om politiske systemer med flere enn to store partier og mener debatten er nyttig for å forstå forskjeller mellom demokrater.

Tar sikte på partifeller

AOC fikk hurtig berømmelse blant folk flest, ble raskt ble en yndlingsskyteskive for president Donald Trump og markerte seg som en skarpskodd utspørrer i høringer. Hun fikk imidlertid en heller kjølig mottagelse blant partifeller i Kongressen.

En hovedårsak er at hun sammen med gruppen Justice Democrats organiserer opprør mot partifeller hun er uenig med og jobber for å få dem avsatt i nominasjonen.

Ifølge intervjuet i tidsskriftet New York sikter gruppen seg i år inn på et dusin sittende kongressmedlemmer.

Fy fra dyrevernere

Ocasio-Cortez har også forrige uke blitt utsatt for kritikk i en helt annen type sak, og fra det som vanligvis er mer vennligsinnet hold.

Dyrevernerne i organisasjonen PETA er hissige fordi AOC har kjøpt seg en fransk bulldogghvalp i stedet for å adoptere en herreløs hund fra en kennel.