Verden

Derfor ble Trumps valg av sted for folkemøte sterkt kritisert

Presidenten gjenopptok valgkampen med et folkemøte i Tulsa i Oklahoma lørdag 20. juni. Det var i denne byen som flere hundre svarte ble drept i 1921, men den første som ble skutt var en hvit mann.

En baptistkirke i den svarte bydelen Greenwood i Tulsa i Oklahoma i brann etter at hvite angriperne satte fyr på den 1. juni 1921.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Den hvite mannens død utløse en massakre i den svarte bydelen Greenwood i Tulsa. Ingen vet hvor mange svarte mennesker som ble drept, men flere kilder og offentlige kommisjoner anslår mellom 150 og 300.

Flere enn 1000 bygninger ble brent ned. Kirker, forretninger, hotell og bolighus ble jevnet med jorden i løpet av 18 timer den 31. mai og 1. juni 1921.

Hvite mennesker angrep Greenwood både på bakken og fra luften. Ifølge øyenvitner ble det kastet brannbomber fra fly. Sorte ble skutt og drept blant annet med maskingevær montert på biler.

Den svarte bydelen i Tulsa i brann 1. juni 1921.

Bakgrunnen for det som skjedde var at en 19 år gammel svart mann var anklaget for å ha forsøkt å voldta en 17 år gammel hvit jente. Mange hundre rasende hvite samlet seg utenfor rettsbygningen og krevde at politiet utleverte 19-åringen til dem.

En gruppe svarte innbyggere, blant dem bevæpnede veteraner fra 1. verdenskrig, møtte opp for å tilby politiet sin hjelp for å forsvare rettsbygningen. De fryktet at 19-åringen ville bli lynsjet, men politiet avviste hjelpen.

En hvit mann prøvde å avvæpne en av veteranene. I håndgemenget mellom de to gikk det av et skudd og den hvite mannen ble drept.

Les også

I møte med protestene har Trump tatt frem vinneroppskriften fra 2016. Likevel raser oppslutningen.

Massegraver

Det brøt da ut en kamp mellom de to grupperingene. Et tyvetall mennesker ble drept, både hvite og svarte. Morgenen etter gikk flere tusen hvite til angrep på den svarte bydelen.

Soldater fra nasjonalgarden passer på befolkningen i Tulsa under opptøyene i 1921.

Tidligere i år ble det vedtatt at man skal gjennomføre utgravinger for å finne massegraver fra 1921, skriver Washington Post.

I årene etter 1921 ble massakren nærmest tiet i hjel. Både i den svarte bydelen nord for jernbanen i Tulsa og blant de hvite sør i byen syntes man det var best å ikke snakke om det som hadde skjedd. Og hvis man snakket om hendelsen, ble den kalt «raseopptøyene i Tulsa».

Bystyremedlem Vanessa Hall-Harper i Tulsa poserer foran minnesmerket for massakren i 1921.

Først i år, 99 år senere, er historien om massakren blitt en del av pensum på skolene i Oklahoma, en sørstat med nesten fire millioner innbyggere. Skoleelevene blir bedt om å vurdere om det som skjedde i 1921 skal kalles «opptøyer» eller «massakre», skriver nyhetsbyrået Ap.

Mange kilder og organisasjoner kaller det som skjedde for en rasemassaker, blant annet Oklahoma Historical Society.

Les også

New York har vært gjennom 400 år med kaos og katastrofe. Nå reiser byen seg igjen.

Helsemyndighetene advarer

Det var i denne byen president Trump valgte å arrangere sitt første store folkemøte etter at koronapandemien rammet USA.

Tulsa styres av Trumps partifelle, borgermester George Theron Bynum IV, i dagligtale kalt G. T. Bynum. Byens helsemyndigheter har bedt borgermesteren bruke sin makt til å utsette folkemøtet på grunn av smittefaren, men det nektet han.

I stedet innførte borgermesteren et portforbud fra torsdag i den delen av byen der Trumps møte blir arrangert. Han fortalte at det var ventet 100.000 mennesker til byen og at det ville være demonstranter og aktivister fra andre delstater blant dem.

Politiet var i beredskap for å håndheve portforbudet. Fysiske sperringer ble satt ut mange steder, men dagen før møtet ble portforbudet hevet.

Mange mennesker samlet seg i Tulsa fredag 19. juni for å markere slutten på slaveriet.

Borgermesteren har fått takksigelse fra president Trump på Twitter:

I just spoke to the highly respected Mayor of Tulsa, G.T. Bynum, who informed me there will be no curfew tonight or ... https://t.co/P4l3umItZO

De som ønsket å demonstrere mot Trump ble på sin side nærmest truet av presidenten:

Any protesters, anarchists, agitators, looters or lowlifes who are going to Oklahoma please understand, you will no ... https://t.co/B2Em4ldqR9

Smittefaren var også en av årsakene til at Trumps folkemøte ble kritisert. Helseeksperter advarte om at et møte med 19.000 deltagere la alt til rette for spredning av viruset.

Trumps valgkamp-apparat visste at det var risiko knyttet til arrangementet og tok forholdsregler for å unngå å bli saksøkt i etterkant.

Optimale spredningsforhold

På arrangementets nettside het det at man ved registrering «erkjenner at det er en vedhengende risiko for å bli eksponert for covid-19-smitte» ved større ansamlinger av folk, og at man ved å delta påtar seg ansvar for all risiko knyttet til eksponering for covid-19, skriver NTB.

Folkemøtet ble holdt innendørs i en arena som kan huse opptil 19.000 mennesker. Alle andre arrangementer der er blitt avlyst ut juli måned.

En tilhenger av president Trump tok smittevern på alvor før folkemøtet.

Forskere tror at viruset sprer seg langt lettere i tettpakkede områder innendørs, enn det gjør utendørs, der sirkulasjon i luften gjør at virusbærende partikler ikke blir «hengende i luften».

Dagen før møtet avslo delstaten Oklahomas høyesterett en begjæring om å utsette arrangementet hvis ikke arrangørene blant annet påla deltagerne å bruke ansiktsmaske, skriver Time.

Avslaget kom samtidig som uketallet over antallet bekreftede smittede i Tulsa økte med 140 prosent, ifølge Newsweek.

En medbrakt pytonslange var også å se blant de mange som hadde møtt frem under markeringen for slutten av slaveriet i Tulsa, fredag 19. juni.

Anspent i mange år

Ti prosent av de 400.000 innbyggerne i Tulsa er svarte. Forholdet mellom dem og politiet i Tulsa har vært anspent i mange år.

Les også

Plassen utenfor Det hvite hus døpes om til Black Lives Matter Plaza

Protestene mot Georg Floyds død i Minneapolis bare forsterket motsetningene i Tulsa, der mange ennå husker at 40 år gamle Terence Crutcher døde i 2016 etter å ha blitt skutt av politiet.

Crutcher gikk med armene sine i været foran to politifolk mot bilen sin. Video fra en politibil og fra et politihelikopter viser at han vender seg mot bilen og har tatt armene ned da han blir skutt. Han var ubevæpnet og hadde heller ikke våpen i bilen. Politikvinnen som skjøt ham ble frikjent for uaktsomt drap.

Terence Crutchers tvillingsøster, Tiffany Crutcher, reagerte på at Trump valgte Tulsa som stedet for sitt folkemøte.

En av dem som reagerte mot at Trump valgte å legge sitt folkemøte til Tulsa er Crutchers tvillingsøster, Tiffany Crutcher. Hun trakk i et intervju med CNN frem byens historie, og massakren i 1921 som blant annet rammet de svartes forretningsdistrikt, Black Wall Street.

– Å komme til byen med Black Wall Street, stedet der vi hadde det verste rasistiske terrorangrepet i USAs historie, det er en fornærmelse, det er irriterende, sa Crutcher.

Mindre irriterende for henne og mange andre var det ikke at Trump-møtet var planlagt til fredag 19. juni, da man markerer slutten på slaveriet. Etter sterke protester flyttet presidenten arrangementet sitt en dag, slik at det fant sted lørdag 20. juni.

Les mer om

  1. Trump
  2. USA
  3. George Floyd
  4. Donald Trump