Tyrkia krever at libysk krigsherre frigir seks tyrkiske borgere

Tyrkia advarer opprørsgeneralen Khalifa Haftar og krever at seks tyrkiske statsborgere som holdes fanget blir utlevert umiddelbart.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar sier at de er klare til motsette seg alle angrep på tyrkiske fartøy og interesser den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar har truet med å utføre. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Vacusoglu krever at de seks tyrkiske borgerne umiddelbart blir løslatt, hvis ikke vil grupper og personer knyttet til opprørsgeneralen Khalifa Haftar bli «militære mål», melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

– Kidnappingen av seks tyrkiske statsborgere i Libya, er en kriminell handling, sier utenriksministeren.

Tidligere søndag advarte Tyrkia Haftar om at de kommer til å gjengjelde alle angrep LNA-militsen har truet med å utføre mot tyrkiske interesser i Libya.

– En fiendtlig holdning eller angrep mot tyrkiske enheter vil bli møtt med tiltak av den mest effektive og kraftige typen, sier forsvarsminister Hulusi Akar, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Angrep tyrkisk drone

Haftars flyvåpen har ifølge general Ahmad al-Mesmari fått ordre om å angripe tyrkiske skip og båter i libysk farvann, og militsen har også fått ordre om å behandle alle tyrkiske bedrifter og prosjekter i landet som legitime mål.

Haftars flyvåpen ødela søndag kveld en tyrkisk drone ved den militære basen i Tripoli, hevder Haftars militære kommunikasjonsbyrå på Facebook.

Flere tyrkiske restauranter har stengt og flere butikker har fjernet sine tyrkiske skilt i flere byer øst i Libya etter Haftars trusler lørdag, opplyser lokale tjenestemenn.

Truslene fra Haftar og hans mektige LNA-milits kommer etter at de beskyldte Tyrkia for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli.

Haftars LNA-milits tok kontroll over det sørlige Libya etter en stor offensiv i februar, men fremrykkingen mot Tripoli har stanset opp.

Opprørsgeneralens styrker kjemper mot militser som er mer eller mindre alliert med den FN-støttede regjeringen, som holder til på en strengt bevoktet marinebase i hovedstaden.

Hundrevis av mennesker er drept i angrepene mot Tripoli og nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra sine hjem.