Diplomat-tekstmeldinger: Trump ville at Ukrainas president skulle love å granske Biden for å få et toppmøte i Det hvite hus

Flere dusin tekstmeldinger fra USAs diplomater som er frigitt viser at USAs diplomater, diskuterer Trumps krav om Biden-gransking.

USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, etter at han hadde forklart seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen i Representantenes hus. Volker var spesialutsending frem til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli.

Amerikanske diplomater sa til Ukrainas president at et besøk i Det hvite hus krevde at president Volodymyr Zelenskyj lovet offentlig å etterforske Joe Bidens sønn, Hunter Biden.

Et bedre forhold mellom Kiev og Washington var helt og holdent avhengig av at Ukraina samarbeidet med Trump i å finne ødeleggende materiale på Hunter Biden og demokratene generelt. Det var budskapet fra USAs diplomater i Ukraina. Hunter Biden er sønnen til Joe Biden, Trumps største politiske rival.

Dette kommer frem i tekstmeldingene som nå er frigitt, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Riksrett-intervjuene er i gang

Frem til forrige fredag var Kurt Volker USAs spesialutsending til Ukraina. Så trakk han seg. Torsdag forklarte han seg i ti timer bak lukkede dører. Intervjuet er det første i riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

Meldingene frigis av tre medlemmer av etterretningskomiteen i Representantenes hus etter Volkers forklaring for komiteen.

Volker trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten om Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli.

De tre amerikanske diplomatene i Ukraina diskuterer i de frigitte tekstmeldingene hvordan de skal utforme et svar til Trumps krav om at Ukraina må innlede en granskning av Joe Bidens familie.

Kurt Volker var USAs spesialutsending til Ukraina frem til forrige fredag. Torsdag måtte ble han den første personen som ble intervjuet i riksrettsetterforskningen av president Donald Trump. Her er han da han ankom Kongressen i Washington, D.C.

I en av meldingsutvekslingene diskuterer Volker og ambassadør Gordon Sondland et utkast til en kunngjøring der den ukrainske regjeringen skal kunngjøre en etterforskning av den amerikanske valgkampen i 2016, og av et selskap der Joe Bidens sønn satt i styret.

Den tidligere spesialutsendingen sa at han aldri ble presset av Trump eller andre i presidentadministrasjonen til å få Ukraina til å igangsette en etterforskning av Trumps demokratiske rival. Han forklarte at han faktisk hadde advart ukrainerne om at de burde holde seg unna amerikansk politikk.

Likevel erkjente Volker at han husker at planer om et møte mellom Trump og den nyvalgte presidenten i Ukraina ble lagt på is.