Regjeringen droppet drivstoff-subsidieringen. Nå er det sammenstøt og unntakstilstand i Ecuador

Det brøt ut voldelige opptøyer i Ecuadors hovedstad etter at presidenten torsdag kveld erklærte nasjonal krisetilstand.

Demonstrasjonene i Ecuador torsdag er de største på ti år og ble organisert av samferdselssektoren i landet, men oppslutningen var stor fra studenter og andre berørte grupper.

Innbyggerne demonstrerer mot at drivstoffprisene i landet har skutt kraftig i været. President Lenin Moreno og landets regjering droppet subsidier til diesel og bensin, som en del av en gjeldsavtale med Det internasjonale pengefondet (IMF).

Dieselprisene har økt med opptil 120 prosent og bensinprisene har steget 30 prosent på et døgn.

Torsdag tok folk til gatene i hovedstaden Quito og kystbyen Guayaquil for å demonstrere. Mange vandaliserte og plyndret også butikker, og flere kastet stein og molotovcocktailer på politiet.

Politiet brukte tåregass mot demonstranter nær regjeringskvarteret i gamlebyen i Quito.

Det brøt ut voldelige opptøyer i Ecuadors hovedstad etter at landets president Lenin Moreno torsdag erklærte nasjonal krisetilstand.

Etter kunngjøringen av unntakstilstand i landet sa Moreno til pressen at det viktigste er folkets sikkerhet og å unngå nasjonalt kaos. Demonstrasjonene i Ecuador torsdag er de største på ti år og ble organisert av samferdselssektoren i landet, men oppslutningen var også stor fra studenter og andre berørte grupper.

I noen områder av landet ble offentlig transport og trafikk helt lammet, og flere steder ble det sammenstøt mellom politi og personer som blokkerte fartsårene.

Ecuador har subsidiert drivstoff i over 40 år. Moreno sier dette har bidratt til å skakkjøre landets økonomi. Som en del av en låneavtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk Ecuador med på å droppe subsidiene. De har kostet landet nærmere 12 milliarder kroner i året.

Politiet brukte tåregass mot demonstranter nær regjeringskvarteret i gamlebyen i Quito.

Innenriksminister Maria Paula Romo sier 19 personer ble arrestert i forbindelse med demonstrasjonene på dagen.

Det er ikke oppgitt tall på antall skadede, men flere pressefotografer oppgir å ha blitt skadet.