Verden

Riksrettsgranskningen: Bolton skal ha kalt Giuliani for en håndgranat

NEW YORK (Aftenposten): Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver skal ha blitt så oppbrakt over Ukraina-saken at han varslet advokater i Det hvite hus, melder The New York Times.

Fiona Hill kom til Kongressen mandag. Hun var Russlands-rådgiver for presidentens nasjonale sikkerhetsråd.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

President Donald Trumps tidligere Russlands-rådgiver Fiona Hill vitnet mandag for Trumpgranskerne i ni timer i et lukket møte. Ingen av komitémedlemmene har offentlig villet fortelle om det som kom frem.

The New York Times kunne imidlertid sent mandag kveld amerikansk tid – med to anonyme kilder – fortelle at Trumps nå sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var svært opprørt da han oppdaget hva som foregikk.

Møtte ambassadør 10. juli

Trump er mistenkt for å ha presset Ukraina til å starte en granskning av den politiske rivalen Joe Biden og hans sønn Hunter, som hadde et styreverv i et ukrainsk energiselskap.

10. juli kom Bolton, som regnes som en hauk i sikkerhetsspørsmål, i en heftig meningsutveksling med Gordon Sondland, ifølge vitnemålet. Dette var omtrent to uker før Trump hadde en omstridt telefonsamtale med Ukrainas president.

Trumps nå sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton (til høyre) var svært opprørt da han oppdaget hva som foregikk i Det hvite hus i forbindelse med Ukraina-saken.

Sondland er en Trump-donor og EU-ambassadør som i ledtog med Trump-advokat Rudy Giuliani forsøkte å få ukrainerne til å granske demokrater.

Bolton ba Hill om å varsle sjefadvokaten med ansvar for Det nasjonale sikkerhetsrådet om at Giuliani og stabssjef Mick Mulvaney holdt på med en operasjon med lovmessige implikasjoner, fortalte Hill til Trump-granskerne.

Trump er mistenkt for å ha presset Ukraina til å starte en granskning av den politiske rivalen Joe Biden (t.v) og hans sønn Hunter, som hadde et styreverv i et ukrainsk energiselskap.

– En håndgranat

The New York Times kan også referere fra to samtaler mellom Bolton og Hill.

– Jeg er ingen del av noen slags dopavtale Rudy og Mulvaney har kokt i hop, skal Bolton ha sagt til Hill da han ba henne gå til advokatene.

En annen gang skal han ha sagt til henne:

– Giuliani er en håndgranat som bare venter på å blåse alle i luften.

Bolton fikk sparken av Trump 10. september. Dette var omtrent samtidig med at nyhetene om en varsler var begynt å piple frem i pressen.

Trump-advokat Rudy Giuliani (bildet) skal ha blitt karakterisert som en håndgranat av DonaldTrumps nå sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Sondland inn torsdag

EU-ambassadør Gordon Sondland skal selv møte granskerne torsdag. Da er det ventet at han vil måtte svare for utvekslinger av en rekke tekstmeldinger som har vakt oppsikt.

Jamie Raskin, et medlem av en av de tre komiteene som gransker Trump, sier til Reuters at Hill var «et oppsiktsvekkende grundig og pålitelig vitne» som husket «spesifikke hendelser og spesifikke møter».

Han ville imidlertid ikke ut med detaljer om innholdet i vitnemålet.

Flere vitner denne uken

Republikanerne i komiteene liker dårlig at møtene holdes bak lukkede dører og at offentligheten ikke får noen referater.

I løpet av uken skal flere tidligere medarbeidere fra Utenriksdepartementet vitne, blant annet en nylig avgått, nærstående medarbeider til utenriksminister Mike Pompeo.

Etter mandagens vitnemål er det god grunn til å tro at også Bolton vil bli innkalt til komiteene.

Les også

Trump kalte henne «bad news». Nå slår veteranen tilbake og sier diplomater ikke kan stole på sin egen regjering.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Ukraina
  3. Donald Trump