Verden

Ytringsfrihetspris til Aftenposten-journalist

Hans journalistikk førte til at fem foreldreløse norske barn ble hentet fra Al-Hol-leiren i Syria til Norge. Nå tildeles Afshin Ismaeli årets Ossietzky-pris for sitt arbeid.

Afshin Ismaeli (33) er veldig glad for å bli tildelt årets Ossietzky-pris.
  • John Hultgren
    John Hultgren
    Utenrikssjef
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Norske myndigheter visste ingenting om barna som satt alene igjen i en av de verste leirene i Syria. Ikke før Ismaeli kunne fortelle om dem. De ble passet på av de to søstrene som er kjent fra Åsne Seierstads bok.

Ossietzky-prisen deles ut av Norsk PEN for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

33 år gamle Ismaeli har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017 og ble fast ansatt i juni i år.

– Afshin Ismaelis reportasjer viser hvor viktig det er at journalister kan jobbe trygt i konfliktområder. Styret i Norsk PEN er stolt over å tildele Ossietzkyprisen 2019 til en journalist som blant annet har brakt frem sentral informasjon for den norske debatten om barn av IS-foreldre, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.

Afshin Ismaeli jobber mest med Midtøsten og da særlig Irak og Syria. Det gjør at han mange ganger oppsøker konfliktsoner hvor det er vanskelige arbeidsforhold.

Også det påpekes i juryens begrunnelse:

«Med fare for eget liv trosser Afshin Ismaeli jevnlig trusler for å kunne rapportere fra frontlinjer. Han har selv blitt fengslet og banket opp av politiet mens han var på jobb i Tyrkia, men fortsetter likevel sitt grundige journalistiske arbeid fra kriseområder. Norsk PEN er stolte over å kunne tildele Ossietzkyprisen for 2019 til Afshin Ismaeli.»

Sikkerhetsrisikoen gjør at Aftenposten nøye vurderer hver eneste reise.

Ismaeli var mandag på en militærbase i Irak.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne prisen. Det betyr mye for meg som jobber i konfliktområder.

Han er spesielt opptatt av å gi en stemme til dem som er ofre for konflikter, og som vi ellers ikke hører fra.

– I de fleste av landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. I de vanskelige situasjonene prøver vi å gi en stemme til folk. Det er viktig å være sammen med mennesker og fortelle historiene til dem som lider som følge av konflikter.

Aftenpostens journalist Afshin Ismaeli (t.v.) jobber ofte sammen med Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen. Her er de på oppdrag sammen i Syria for en uke siden.

Les mer om

  1. Journalistikk
  2. PEN
  3. Midtøsten
  4. Aftenposten