Verden

EgyptAirs visedirektør: - Vi har funnet vraket

Flyselskapet hevder at flyvraket er funnet, men greske myndigheter avviser dette.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Visedirektør i EgyptAir, Ahmed Adel, sier i et intervju med CNN at de har funnet vraket av det styrtede flyet.

– Vi har funnet vraket, sier EgyptAirs visedirektør Ahmed Adel til TV-kanalen.

– Det finnes mange årsaker til at et fly kan styrte. Vi har ingen forklaringer på nåværende tidspunkt. Vi trenger ytterligere gransking, legger han til.

Flyselskapet skriver også på sin nettside og på Twitter at de har mottatt et brev fra Egypts utenriksdepartement der de forteller at vraket er funnet i nærheten av den greske øya Karpathos.

Men det er motstridende meldinger om dette. Ifølge AP avviser greske myndigheter at flyvraket er funnet. De sier at det som er funnet i Middelhavet ikke er flydeler.

Flyet som tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris onsdag kveld, forsvant fra radaren over Middelhavet utenfor den egyptiske kystlinjen på vei mot hovedstaden Kairo kort tid før landing.

De første opplysningene gikk ut på at flyet holdt en høyde på 37.000 fot (11.280 meter) over Middelhavet utenfor Egypts kystlinje da det forsvant. Torsdag ettermiddag uttalte den greske forsvarsministeren at flyet plutselig svingte skarpt, før detfalt 22.000 fot og så forsvant fra radaren.

Meldte seg som normalt

Sjefen for de greske luftfartsmyndighetene, Konstantinos Lintzarakos, sa i ettermiddag at flyet meldte seg som normalt da de fløy over øya Kea nær Athen. -De ga ikke uttrykk for noen problemer, sa Lintzarakos til greske medier i ettermiddag. Flyturen fortsatte deretter på vanlig måte gjennom gresk luftrom. Men pilotene hadde ikke meldt seg, slik det er vanlig, da de forlot gresk luftrom sør for øya Karpathos.

Etter meldingene om at flyet var forsvunnet, ble det slått alarm, og åtte skip i området og flere fly ble satt inn i letingen etter vrakdeler og mulige overlevende. Letingen ble intensivert ut over dagen.

To døde personer funnet

Gresk TV meldte i ettermiddag at det er funnet vrakrester og to døde personer sør for øya Karpathos. BBC melder om store, flytende vrakdeler.

Torsdag ettermiddag meldte en rekke medier at det var funnet to oransje vrakdeler som kunne stamme fra flyet og at det greske forsvarsdepartementet hadde bekreftet funnene.

Men senere avviste flyselskapet EgyptAir at det er funnet vrakdeler i Middelhavet fra flyet som antas å ha styrtet.

– EgyptAir har vært i kontakt med greske myndigheter som ikke kan bekrefte denne informasjonen, heter det i en uttalelse fra flyselskapet.

Passasjerflyet fra EgyptAir hadde 66 mennesker om bord og var på vei fra Paris til Kairo da det plutselig forsvant fra radaren natt til torsdag.

Delene skal ha blitt observert av et egyptisk overvåkingsfly 42 mil sydøst fra det stedet hvor flyet forsvant fra radarskjermene. Gresk TV meldte litt senere at det var funnet to redningsvester, som åpenbart stammer fra et fly. Delene som blir funnet blir samlet opp og skal fraktes til Egypt for nærmere undersøkelse.

Ministeren for luftfart i Egypt sa tidlig i ettermiddag, ifølge blant andre nyhetsbyråene Reuters og AP, at myndighetene mener det er mer sannsynlig at Egypt Air-flyet styrtet som følge av terror enn teknisk feil.

Ifølge ministeren skal det ikke ha foreligget noen sikkerhetsbekymringer knyttet til noen av passasjerene ombord og han påpekte på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at det er for tidlig å konkludere hva som har skjedd med flyet som styrtet torsdag.

Pårørende som hele dagen har ventet i usikkerhet ved lufthavnen i Kairo, begynte i ettermiddag å forlate stedet. De var svært skuffet over mangelen på informasjon, melder the Guardian.

På en pressekonferanse tidlig i ettermiddag sia den franske presidenten Francois Hollande at flyet har styrtet, etter at det tidligere på dagen kom motstridende meldinger om hvorvidt flyet har styrtet eller ikke.

  • Aftenposten følger saken. Du får siste nytt i direktebloggen.

Svarte ikke på anrop

Flyets signal forsvant klokken 02.39.40 norsk tid. Nesten 13 minutter i forkant, klokken 02.27, forsøkte luftkontrollen i Athen å oppnå kontakt med flyet. Til tross for gjentatte forsøk svarte ikke flyet.

Søk-og redningstjeneste er på vei til stedet der flyet sist ble registret, omlag 280 kilometer nord for kysten av Egypt, med støtte fra det egyptiske flyvåpenet.

Årsaken bak den flystyrten er ennå ikke kjent.

«De bare forsvant»

Ihab Raslan, talsmann for egyptiske luftfartsmyndigheter, sa i morgentimene til SkyNews Arabia at «flyet mest sannsynlig styrtet i havet». Associated Press gjenga det samme.

Samme talsmann sa imidlertid også at flyet var på vei inn i egyptisk luftrom da det forsvant fra radaren, stikk i strid med tidligere meldinger fra flyselskapet om at flyet forsvant først 16 kilometer inne i egyptisk luftrom.

Det er ikke uvanlig med motstridende meldinger i en tidlig fase av en hendelse som dette.

New York Times gjengir Ehab Mohy el-Deen, direktør for egyptiske luftfartsmyndigheter, på at greske luftfartsmyndigheter varslet sine egyptiske kolleger om at de hadde mistet kontakt med flyet.

— De tok ikke kontakt over radio og mistet heller ikke høyde. De bare forsvant, sier el-Deen.

Han legger til at det er for tidlig å spekulere i årsaken til at flyet forsvant eller hva som har skjedd, men sier:

— Dette er selvfølgelig ikke normalt.

I en uttalelse torsdag ettermiddag sier den greske forsvarsministeren, Panos Kammenos, at EgyptAir-flyet spant plutselig, før detfalt 22.000 fot og så forsvant fra radaren.

Militære redningsmannskaper skal ha plukket opp nødsignaler fra flyets peilerutstyr klokken 04.26 lokal tid.

30 egyptere, 15 franskmenn ombord

Det var flyselskapet selv som meldte om hendelsen på sin offisielle Twitter-konto.

Antall passasjerer ombord ble først oppgitt til å være 59, men ble senere nedjustert til 56. Blant passasjerene er det ett barn og to spedbarn, ifølge flyselskapet. Det er også et mannskap på ti ombord.

Blant de ombord er 30 egyptere, 15 franske statsborgere, to irakere, én brite, én belgier, én kuwaiter, én saudiaraber, en sudaneser, én canadier, én portugiser, én fra Algerie. og en person fra Tsjad.

  • Aftenposten følger saken. Du får fortløpende oppdateringer i direktebloggen.
    Egypts statsminister Sherif Ismail sier det er for tidlig å utelukke noe i jakten på hva som kan være årsaken til flystyrten, inkludert terrorisme.

— Leteaksjoner etter flyet pågår nå i området der man mistet kontakt med flyet, sa han til journalister på flyplassen i Kairo torsdag formiddag.

På spørsmål om han kan utelukke at terrorister kan stå bak ulykken, sier han:

— Vi kan ikke utelukke noen ting på nåværende tidspunkt eller bekrefte noe, sier han, ifølge Reuters.

Den franske utenriksministeren holdt nylig pressekonferanse hvor han blant annet sa at deres første prioritet er å holde familiene og de pårørende oppdatert.

Rutinerte flyvere

«Flyet hadde en høyde på 37.000 fot og forsvant da det var kommet 16 kilometer inn i egyptisk luftrom. EgyptAir har kontaktet de aktuelle myndigheter og det er satt i gang undersøkelser gjennom redningsteam», het det i en melding fra selskapet.

Ifølge NTB er det savnede flyet en Airbus A320-232 som selskapet overtok i 2003. Flyets siste registrerte posisjon var over Middelhavet nord for Egypts kystlinje.

Flyselskapet oppgir at kapteinen ombord har 6275-flytimer, hvorav 2101 timer med flytypen A320. Annenpiloten har 2766 flytimer.

Flyet hadde 66 personer om bord. Av disse var 56 passasjerer og 10 en del av besetningen.

Av besetningen var tre personer sikkerhetsvakter.

— Det er basert på tidligere hendelser. Det er flere land som har innført det, forteller Per Gram, pensjonert pilot og tidligere leder av flyoperativt forum.

Gram mener det er to sannsynlige forklaringerpå at flyet har styrtet.

Kapring i mars

I mars tvang en mann med falskt bombebelte et EgyptAir-fly til å lande på Kypros. Han overga seg etter seks timer på flyplassen, og situasjonen endte uten skadede.

Les også

Kapreren tatt - løy om bombebelte