Forklart: Den høyreekstreme terroren og inspirasjonen

Hva er likhetene mellom 22. juli og terrorangrepet på New Zealand?

Hør episoden øverst i saken.

New Zealand er sterkt preget etter terrorangrepet forrige fredag. Under en vanlig fredagsbønn i Al Noor-moskeen i Christchurch, står en Subaru parkert utenfor. Inni sitter en mann med et våpen. Han går inn i moskeen og begynner å skyte.

Så langt er 50 mennesker døde etter angrepet, og politiets eneste mistenkte er australske Brenton Tarrant. Før han gikk til angrep, publiserte han et manifest på internett. Det viser flere likhetstrekk med 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik, både i bakgrunn, metode og mål

Men hvor like er de to? 

I dagens episode møter du Lars Erik Berntzen, postdoktor ved C-REX Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på ideologien til Anders Behring Breivik, og menneskene som støtter ham.

Slik lytter du til Forklart

Forklart er en daglig nyhetspodkast fra Aftenposten. Hver dag går vi inn i en ny sak for å forstå hva som egentlig skjer.

Du finner Forklart der du hører på podkast:

I faktaboksen under finner du en enkel guide til hvordan du kan lytte:

Du kan også få beskjed på telefonen når en ny episode ligger ute. Metoden er ganske lik i de ulike programmene, så vi har brukt Apples podkaster-app for å illustrere.