Verden

Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur

En domstol i USA hindrer Trump-administrasjonen i å bruke 3,6 milliarder dollar fra forsvarsbudsjettet til å bygge en mur langs grensa til Mexico.

Arbeidet med å bygge muren langs grensa til Mexico er i gang. En del prosjekter blir nå stoppet, som følge en kjennelse fra en domstol i El Paso. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Det kommer fram i en 21 sider lang kjennelse fra en domstol i El Paso i Texas tirsdag.

Bevillingene som nå er blitt stoppet – i hvert fall foreløpig – er fordelt på elleve prosjekter i California, Arizona, New Mexico og Texas.

Justisdepartementet sier det kommer til å anke avgjørelsen.

Dommer David Briones skriver i kjennelsen at han ikke vil bidra til å gjøre grensesikkerhet mindre viktig, men at den bekymringen ikke kan overstyre betydningen det har for folk at den utøvende makt overholder loven.

– Det er spesielt slik at når Kongressen – folkets representanter – bevilget 1,375 milliarder dollar til grensesikkerhet, ikke 6,1 milliarder til en mur, skriver dommeren i tirsdagens kjennelse.

Erklærte «nasjonal krise»

USAs president Donald Trump erklærte i februar nasjonale krise – unntakstilstand – for å omgå Kongressen og få tilgang til midler fra forsvarsbudsjettet.

Tirsdagens kjennelse gjelder ikke en annen pott med Pentagon-bevilling, som er på 2,5 milliarder dollar. Den er godkjent av USAs høyesterett.

Den såkalte shutdownen endte i februar da det ble undertegnet en avtale som ga 1,4 milliarder dollar til grensesikkerhet, men ingenting til muren Trump ville bygge.

Les mer om

 1. USA
 2. Mexico
 3. Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her bryter han ett valgløfte. Se hvilke andre han har holdt eller brutt.

 2. ØKONOMI

  Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

 3. VERDEN

  Pentagon bevilger mer penger til Trumps mur

 4. VERDEN

  Disse øyeblikkene er verdt å huske fra den amerikanske valgkampen

 5. VERDEN

  Iskald uke i Washington: Fem grøssere som skjer samtidig

 6. VERDEN

  Peker omsider på Biden som valgvinner: – Selv kjæledyrene mine fikk drapstrusler