Verden

Katrina Herting (27) reiste fra Norge til Hongkong for å stemme. «Folkeavstemningen» ble en kjempeseier for demokratibevegelsen

Katrina Herting stilte seg i kø klokken 07.30 søndag morgen for å stemme. Med seg hadde hun ektemannen Anders. Foto: Privat

Hongkong (Aftenposten): Etter et halvår med demonstrasjoner fikk hongkongerne vist viljen sin ved lokalvalget søndag. Resultatet ble et stort nederlag for myndighetene i Beijing.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Natt til mandag brøt jubelen løs. Lokalvalget ble en storseier for demokratibevegelsen i Hongkong.

Tilhengere av pro-demokratkandidat Angus Wong feirer etter at det er blitt klart at han vant i lokalvalget i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP

– I dag er jeg veldig glad. Nå skal vi feire! sier norsk-hongkongeren Katrina Herting (27), som fløy fra Norge sammen med ektemannen Anders for å avlegge sin stemme ved lokalvalget.

Det var tydelig allerede tidlig på dagen at den kom til å bli spesiell. Da Herting gikk til valglokalet klokken 07:30 søndag morgen, var køen allerede lang.

Å velge representanter til de 18 distriktsrådene er vanligvis ikke noe som skaper stor entusiasme. Ved forrige valg stilte bare 47 prosent av de stemmeberettigede opp foran valgurnene.

Men i år er alt annerledes.

Les også

Halve øret hans ble bitt av i valgkampen. I dag håper han på seier for demonstrantene.

Tok kontrollen i 17 av 18 distriktsråd

Etter et halvår med demonstrasjoner for å sikre Hongkongs frihet og store grad av selvstendighet fra Kina, var det tydelig at lokalvalget ville bli en slags folkeavstemning. Ville demokratibevegelsen vinne? Eller partiene som er tett knyttet til Beijing-myndighetene?

Mange jublet i gatene i Hongkong i natt da det ble klart at demokratibevegelsen hadde gjort et kjempevalg. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Denne gangen valgte 2,94 millioner hongkongere å stemme – en valgdeltagelse på 71,2 prosent. Det er ny rekord i Hongkong.

Og demokratibevegelsen har nå sikret seg kontrollen over 17 av de 18 distriktsrådene. De aller fleste av disse var tidligere kontrollert av Beijing-vennlige partier.

Mandag morgen hadde de samme partiene kun sikret seg 42 av de 452 plassene i distriktsrådet. Én av dem var i distriktet der Katrina Herting avla sin stemme.

– Jeg bor i en bydel som tradisjonelt sett er pro-Beijing. De vant igjen, men demokratibevegelsens kandidat fikk nesten halvparten av stemmene og tapte med bare 26 stemmer. Jeg er glad for at så mange stemte i år, sier Herting.

Les også

Kveles protestbevegelsene i Hongkong, har vi alle tapt | Kacper Szulecki

Kan påvirke valget av Hongkongs leder

Og den høye valgdeltagelsen var trolig en viktig årsak til at demokratibevegelsen vant i så mange distrikter. En av dem som jublet mandag morgen var Joshua Wong. Han var den fremste lederen for den såkalte paraplybevegelsen i 2014 og har sittet i fengsel i flere runder for sin aktivisme i årene etterpå.

Wong ble nektet å stille til valg i år, men kandidaten som stilte i stedet for ham, Kelvin Lam, sikret seg en plass i distriktsrådet.

Distriktsrådene i Hongkong har ikke noen formell makt. I hovedsak kommer de med råd til myndighetene om saker på helt lokalt nivå.

Men distriktsrådet har en viktig indirekte funksjon: Det er med på å velge Hongkongs øverste politiske leder. Denne jobben, kjent som «chief executive», utpekes av en komité på 1200 personer. 117 av disse kommer fra distriktsrådet, der demokratibevegelsen nå altså har et soleklart flertall.

Starry Lee (i midten) leder koalisjonen av Beijing-vennlige partier i Hongkong. Mandag morgen erkjente hun valgnederlaget. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Beskriver resultatet som «surrealistisk»

Lokalvalget anses også som et tydelig signal til dagens leder, Carrie Lam, om at hongkongerne ønsker å bevare sin store grad av selvstendighet fra Kina.

– Hongkongerne har sendt et klart og tydelig budskap til myndighetene om at de støtter folkebevegelsen og at det ikke har vært noen endringer i den generelle stemningen, sier Ma Ngnok, en professor i statsvitenskap ved Honkgongs kinesiske universitet, til avisen South China Morning Post.

Han beskriver valgresultatet som «surrealistisk».

Kinas utenriksminister Wang Yi sier mandag at den delvis selvstyrte byen vil forbli en del av Kina uansett hva som skjer, skriver NTB.

De endelige resultatene er ventet senere mandag.

Regjeringen vil lytte ydmykt, sa Hongkongs leder Carrie Lam mandag. Her fra oktober 2019. Foto: Mark Schiefelbein / AP

– Regjeringen vil lytte ydmykt

– La oss vente til sluttresultatet, OK? Uansett er det helt klart at samme hva som skjer, er Hongkong en del av Kina, sa Wang til reportere etter et møte med den japanske statsministeren Shinzo Abe i Tokyo mandag

– Alle forsøk på å rote det til i Hongkong, eller ødelegge for dets fremgang og stabilitet, vil ikke lykkes, la han til.

NTB forteller også at Hongkongs nå svært upopulære leder Carrie Lam var litt mindre eplekjekk.

–Regjeringen vil lytte ydmykt til innbyggernes meninger og tenke nøye over dem, sa hun i en kunngjøring mandag.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Demokrati
  3. Beijing
  4. Kina