Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo

Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela bekrefter at han vil være representert under de kommende forhandlingene med sittende president Nicolás Maduro i Oslo.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó bekrefter at opposisjonen vil stille til møter med det sittende regimet styrt av president Nicolás Maduro, når det blir nye møter i Oslo til uken.

Lørdag kveld opplyste Utenriksdepartementet at representanter for de sentrale politiske aktørene i Venezuela vender tilbake til Oslo neste uke for å fortsette en prosess tilrettelagt av Norge.

Natt til søndag bekreftet Juan Guaidó at han vil være representert under møtene.

– Vi vil snakke med både den norske regjeringen og representantene for regimet, sa Guaidó i en uttalelse.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide roser partene i Venezuela for innsatsen.

Det er en drøy uke siden norske myndigheter for første gang bekreftet at Norge er involvert i samtaler med mål om å løse den dype politiske krisen i det søramerikanske landet.

– Norge roser partene for deres innsats, og vi verdsetter deres vilje til å finne en løsning, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) lørdag.

UD gjentar at Norge fortsatt støtter en forhandlet løsning mellom partene i Venezuela.

Begge sider er negative til samtaler

– Det er en stor kostnad ved å innrømme at de snakker sammen, sa Venezuela-ekspert, Leiv Marsteintredet til Aftenposten da Venezuela-samtaler pågikk i Oslo sist gang. Han er førsteamanuensis ved Institutt for Sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Det finnes elementer på begge sider som er veldig negative til samtaler. Slik sett er det en stor kostnad ved å innrømme at de snakker sammen, forklarer han.

Å trekke partene bort fra der de krangler, er ifølge Marsteintredet den norske måten å forhandle på.

– Så kan partene samles i ro og fred, langt unna gatene i Venezuela, forteller han og fortsetter:

– Norge er interessert i dette som en forlengelse av fredsforhandlingene i Colombia der fikk de kontakter som gjør at de kan jobbe inn mot regjeringen i Venezuela.

Steile fronter

Konflikten i Venezuela har pågått siden før jul, og frontene er steile. Sittende president, Nicolás Maduro, vil ikke gi fra seg makten, og opposisjonsleder Juan Guaidó holder på kravet om at han er landets rettsmessige president. Guaidó er valgt som leder av nasjonalforsamlingen, men ikke som president.

EU støtter ikke Guaidó som president, Norge har stilt seg bak EUs standpunkt, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge hele tiden har gitt uttrykk for støtte til Juan Guaidó som valgt og legitim leder for nasjonalforsamlingen i Venezuela.