Verden

Jentesoldater får sine liv rasert

Minst 30 prosent av alle barnesoldater som rekrutteres i Kongo er jenter. Deres historier handler om voldtekt, fornedrelse og stigmatisering.

En tidligere jentesoldat sammen med sønnen. Han får nå dekket skolegang gjennom en norsk organisasjon som heter Buddies for Africa. Milfrid Tonheim

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Dette er historien til tre unge piker fra Kongo. Om hvordan de blir tvunget til å bli sexslaver og får sine liv rasert. Det er en skjebne som truer tusenvis av jenter i dette landet hvert år, uten at noen bryr seg.

Jente fra Izege, nå 21 år gammel: Det er søndag morgen og tre 16 år gamle venninner er på vei til kirken. Plutselig blir de overrasket av en gruppe menn fra den fryktede FDLR-militsen, gruppen som sto bak folkemordet i Rwanda i 1994.

Sifa er ikke hennes egentlige navn, men et navn hun velger å oppgi til militsen. Hun blir satt til å vaske klær, lage mat og hente ved. Og hun blir voldtatt. Av mange, om ikke alle de mannlige krigerne.

- Alle mennene kunne ha sex med meg. Først én, så en annen, forteller hun senere til den norske forskeren Milfrid Tonheim, som arbeider med en avhandling om jentesoldater i Kongo.

Skarpe skudd

Sifa forteller henne at soldatene skjøt med skarpt rett mot jentene, men uten å treffe, bare for å skremme dem. De som nektet å følge ordre eller forsøkte å rømme, ble mishandlet på det groveste.

Etter et halvt år i fangenskap har de gjentatte voldtektene ført til at Sifa er blitt gravid. Til tross for trusselen om grov vold benytter hun seg av et ubevoktet øyeblikk til å rømme.

I hjemlandsbyen føler hun at hun blir godt mottatt, med fest og klemmer og slakting av en kanin. Men levekårene er tøffe, siden faren er død i krigen og hun bor sammen med moren, åtte brødre og fire søstre. De lever i ytterste fattigdom.

Gutten hun føder blir sett på som en ekstra økonomisk belastning. Morens familie føler ikke noen plikt til å ta vare på barnet. Landsbyfolkene kaller henne for interahamwe-jenta, etter navnet på militsen hun ble bortført av, og den nå fire-fem år gamle gutten hennes får høre det samme.

Han har begynt å spørre moren om hvorfor han blir kalt dette, og hun vet ikke hva hun skal si til ham.

Tidligere jentesoldater har fått hjelp gjennom et norskstøttet reintegreringsprogram. Milfrid Tonheim

- Stigmatiseringen og ekskluderingen som disse jentene og barna deres opplever kan sammenlignes med behandlingen de såkalte tyskertøsene fikk i Norge, sier Milfrid Tonheim.

Sifa og andre jenter i Kongo forteller at folk er redde for dem, og for den «militære ånden» som folk tror at de har fått i seg. Landsbyfolkene tror denne ånden har gjort dem mer voldelige og farlige.

Jente fra Uvira, nå 20 år gammel: Som 16-17-åring bestemmer hun seg sammen med en venninne for å verve seg til en Mai-Mai-gruppe, en kongolesiske militær forsvarsgruppe. De aner ikke hva de går til. I det de kommer til militsens leir, blir begge jentene voldtatt. Jenta Milfrid Tonheim har snakket med i ettertid forteller at hun ble voldtatt av to menn denne første dagen.

Den ene av dem er gruppens kommandant. Jenta forteller at for å beskytte seg selv, for ikke å være fritt vilt for alle mennene i militærleiren, bestemmer seg for å «forelske seg i kommandanten».

- Jeg tenkte at dersom jeg fortsatte uten en «ektemann», risikerte jeg å måtte ha sex med alle mennene, som bar på mange sykdommer. Jeg bestemte meg for at det var bedre å beskytte meg selv og elske denne kommandanten, sier jenta.

Hun får to barn med ham.

Livet som kommandantens «kone» er lettere enn det ellers ville vært, men livet i militsleiren er så hardt at etter to og et halvt år, mens hun er gravid med barn nummer to, så hører hun endelig på bønnene fra faren, som har tatt seg inn i jungelen for å snakke henne til fornuft. «Ektemannen», kommandanten, lar henne reise.

Hjemme igjen i landsbyen føler hun seg like mye elsket som søsknene, men andre voksne nekter barna å leke med barna hennes. Hun selv var i en periode mer aggressiv og slo sine søsken, forteller moren.

Les også

Kvinner danker ut islamister i Algeries parlamentsvalg

Jente fra Bukavu, nå 22 år gammel: Under et angrep på landsbyen flykter hele familien til en 17 år gammel jente for livet. Jenta blir kidnappet av angriperne og tatt med til militsens militærleir. Der blir hun gitt som sexslave til tre av mennene. Hun blir gravid, men den seksuelle volden fortsetter med uforminsket intensitet. Hun føder ei jente, men jenta dør før hun blir to måneder gammel.

Etter 1 år i leiren blir hun og en annen jente sendt ut for å finne mat. De oppdager at det ikke er noen som holder vakt over dem og de to jentene bestemmer seg for å flykte.

Jenta kommer seg etter hvert tilbake til hjemlandsbyen og familien sin, men de vil ikke lenger vite av henne fordi hun «har vært sammen med så mange menn» og vil ha en dårlig innflytelse på de andre med sin «militære ånd». En mann i landsbyen tilbyr seg å gifte seg med henne.

- Jeg var ikke så veldig oppsatt på å gifte meg med ham, men jeg kunne ikke fortsette å bo samme med familien min, forteller hun senere til Milfrid Tonheim.

Trenger lokalkunnskap

Jentenes historier, som er ganske typiske for de cirka 200 jentene som er blitt intervjuet gjennom det UD-støttede prosjektet i regi av Senter for Interkulturell Kommunikasjon i Stavanger, viser at det krever stor kunnskap om lokale forhold og lokal kultur for å hjelpe disse ungene, mener Tonheim.

- Det er behov for langsiktig hjelp, med kvalitet. Det hjelper ikke så mye å gi kurs i bruk av symaskin, hvis man ender opp med en landsby full av jenter som kan sy, mens ingen har penger til å kjøpe noen klær, sier hun.

 1. Les også

  "Høyresiden har hatt rett"

 2. Les også

  Norsk bistand, 50 år og 500 mrd.

sørKivu.ai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Opprørsleder i Kongo dømt for forbrytelser mot menneskeheten

 2. VERDEN

  Ainaz (12) har nettopp kommet ut av IS-fangenskap. Her møter hun familien for første gang på fire år.

 3. VERDEN

  Flere tusen voldtektsofre får hjelp av «doktor Mirakel» hvert år. Mange av ofrene er spedbarn.

 4. VERDEN

  Nadia var sexslave hos IS. Dette er hennes historie.

 5. VERDEN

  Denise (3) ble funnet blødende i sølen: Kongo-krigere dømt for voldtekt av små jenter og spedbarn

 6. VERDEN

  Han har behandlet 50.000 voldtektsofre: – Prisen gir håp til voldtatte kvinner om at de ikke er glemt