Verden

Spionene har fløyet

To fly lastet med spioner – ett til USA, ett til Russland – har nå forlatt Østerrikes hovedstad.

Her går de ti russiske spionene om bord i det flyet som skal frakte dem tilbake til moderlandet.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

De ti russiske spionene som ble avslørt i slutten av juni, landet fredag formiddag i Wien etter å ha fløyet fra New York kvelden i forveien. De ti skal utveksles med fire personer som er dømt for spionasje i Russland.

De fire personene er tidligere benådet av Russlands president Dmitrij Medvedev etter å ha innrømmet at de spionerte for en fremmed makt. De landet i Wien omtrent samtidig som det amerikanske flyet.

Flyene parkerte ved siden av hverandre på flyplassen, og tok av igjen etter rundt 90 minutter.

Spionflypilot utvekslet

Dette er den største spionutvekslingen mellom Russland og USA siden Den kalde krigen. Slike bytter foregikk med jevne mellomrom fra 1950-tallet og utover.

Blant de mer berømte er KGB-agenten Rudolf Abel, som i 1962 ble utvekslet med U2-piloten Gary Powers etter at han var skutt ned over Sovjetunionen, og den polske toppspionen Marian Zacharski, som i 1985 ble byttet sammen med tre andre mot at fenglsede amerikanske spioner ble frigitt.

Anna Chapman, også kjent som Anya Kushchenko.

Nattklubbdronning

Nyheten om de ti russiske spionene i USA har gått sin seiersgang over hele verden de siste ukene. Spesielt mye oppmerksomhet er blitt viet 28-åringen Anna Chapman, som flørtet seg vei gjennom New Yorks natteliv i flere år før hun ble arrestert 27. juni.

Chapmans virkelige navn skal være Anja Kusjtsjenko. Før hun flyttet til New York i 2007 skal hun ha bodd i London, der hun blant annet skal ha forsøkt å komme i kontakt med prins William og prins Harry ved å frekventere de samme nattklubbene som de kongelige.

Alle de ti russiske spionene skal ha innrømmet at de var i USA for å innhente informasjon for en annen stat. Gjennom flere år opererte de med falske identiteter og levde tilsynelatende svært normale liv blant amerikanerne. Flere av dem levde sammen som par, og fremsto som helt vanlige familiefolk.

Utleveres til USA

Flere av de fire som nå reiser til USA etter å ha blitt utvekslet, har sittet i flere år i russiske fengsler. Dette er de fire, ifølge BBC News :

 • Igor Sutjagin, en atomekspert som skal ha utlevert hemmeligstemplet informasjon om russiske ubåt— og rakettsystemer til et britisk firma som skal ha operert på vegne av etterretningsorganisasjonen CIA. Han ble fenglset i 1999, men har hele tiden hevdet at han er uskyldig.
 • Sergej Skripal, en tidligere offiser i det russiske etterretningsvesenet som skal ha blitt betalt 100.000 dollar for hemmeligstemplet russisk informasjon. Han ble i 2006 dømt til 13 års fengsel.
 • Aleksandr Zaporosjskij, også han en tidligere russisk etterretningsagent som i 2003 ble dømt til 18 års straffarbeid for å ha videreformidlet informasjon til andre stater i tillegg til at han røpet identiteten til mer enn 20 russiske spioner i USA.
 • Gennadi Vasilenko, en tidligere KGB-ansatt som skal ha vært spion i USA på 1970-tallet. Ble dømt til tre års fengsel i 2006.

Godt forhold

Årsaken til at utvekslingen skjer så raskt etter avsløringen, er trolig at både russiske og amerikanske myndigheter ønsker å legge saken bak seg så fort som mulig for å forhindre at episoden skaper vanskeligheter i det sårbare forholdet mellom de to landene.

Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte nylig USAs president Barack Obama i Washington. Tonen mellom de to statslederne skal være svært god, og forholdet mellom Russland og USA skal være bedre enn på mange år.

Les også

 1. Spionutvekslingen i gang

 2. Russisk spion kan ha møtt britisk arveprins

 3. Barna til spion-mistenkte sendes tilbake til Russland