Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vinner det spanske valget, men får ikke flertall, viser foreløpige resultater. Ytre høyre-partiet Vox dobler seg.

Statsminister Pedro Sanchez på valgkampmøte før søndagens valg i Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
  • NTB

95 prosent av stemmene er nå talt opp. Statsminister Pedro Sanchez' parti PSOE ser ut til å få rundt 28 prosent av stemmene og får flest plasser, med 120 seter i Spanias nasjonalforsamling, litt ned fra 123 før valget.

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 52 seter, mer enn dobbelt så mange som før valget, da det hadde 24 plasser. Det vil da bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Sanchez' PSOE etter alt å dømme får flest seter, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg et flertall. Da trengs det 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses etter dette valget heller.

Vox-leder Santiago Abascaltar en selfie sammen med en velger søndag.

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

Lav deltagelse

Trolig har lav valgdeltagelse hatt mye å si for resultatet søndag. Klokken 18 hadde 56,8 prosent av velgerne brukt stemmeretten sin, ned fra 60,7 prosent i valget i april.

Vox-støttespillere ved det siste valgkamparrangementet før stemmelokalene åpnet søndag.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke frem siden Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

37 millioner spanjoler er stemmeberettiget. Rundt 93.000 politifolk sørget for sikkerheten, men valgdagen har forløpt uten noen store hendelser.

Ber alle bidra

Sanchez ba søndag kveld «alle politiske partier» om å bidra til å få slutt på den fastlåste politiske situasjonen i landet.

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig for å få løst situasjonen, sa Sanchez til tilhengerne av partiet PSOE.

Uten å utdype det ytterligere, sa Sanchez at han vil prøve å bli gjenvalgt som statsminister. Han lover han skal jobbe for en «progressiv regjering ledet av sosialistpartiet».

Sanchez sier hans oppfordring til samarbeid gjelder «alle» partier bortsett fra dem som sprer hat, som trolig er en referanse til ytre høyre-partiet VOX, melder nyhetsbyrået DPA.

Sanchez har erklært PSOE som valgets vinner, men har fått langt fra nok seter i nasjonalforsamlingen til å sikre seg et flertall.

Les også

Han vinner trolig valget igjen. Men for den spanske sosialistlederen er det ingen jubel i vente.

Vox-leder Santiago Abascaltar en selfie sammen med en velger søndag.