Skogbrannkrise erklært i California. Vind gjør alt verre.

Guvernør Gavin Newsom har erklært krise i California, der Kinkade-brannen nå dekker et område på rundt 220 kvadratkilometer. Bare 5 prosent er under kontroll.

Brannmannskaper kjemper mot flammene i Chalk Hill Road i Healdsburg i California, men det er svært vanskelige forhold.

Det melder brannvesenet i California i en oppdatering mandag morgen lokal tid. Samtidig meldes det om en ny brann utenfor Los Angeles.

Skogbrannen i vinregionen Sonoma nord i California, omtalt som Kinkade-brannen, ble tidligere opplyst å dekke et område på 120 kvadratkilometer, der 10 prosent var under kontroll, men mandag er den nesten dobbelt så stor: 220 kvadratkilometer med kontrollen nede på 5 prosent.

94 bygg er så langt registrert totalødelagt og 17 bygg skadet. 79.575 bygninger er fremdeles i fare.

– To brannfolk har fått brannskader i dag, blir det opplyst på en pressekonferanse.

Før daggry mandag brøt det ut en ny brann utenfor Los Angeles, lenger sør i den amerikanske delstaten. Basketstjernen LeBron James var blant dem som måtte evakuere her.

For øyeblikket er det utstedt rødt brannfarevarsel for 43 av Californias 58 fylker.

Samtidig er antall branner hist og her tilsammen under snittet for oktober, ifølge brannsjef Mike Bradley for region nord i California. Han sier mye av det skyldes utplassering av utstyr på forhånd, slik at mannskapene har klart å få de fleste brannen under kontroll ganske kjapt.

Les også

180.000 evakueres fra Californias vindistrikt i nord

Sterk vind

Guvernør Gavin Newsom uttalte tidligere søndag at myndighetene setter inn alle tilgjengelige ressurser i kampen mot flammene på de få, store brannene, men at det er svært vanskelige forhold.

Dette skyldes i stor grad værforhold, med kraftige vindkast. De er ventet å fortsette frem til mandag og da være rundt 18–22 meter per sekund.

Rundt 180.000 personer har fått ordre om å evakuere hjemmene sine. Dette er den største evakueringen som sheriffkontoret i distriktet kan huske.

For å unngå at gnister fra kraftlinjer skal feies av sted i den kraftige vinden og sette fyr på knusktørt materiale, har strømleverandøren Pacific Gas & Electric kuttet strømforsyningen til 965.000 kunder. Ytterligere 100.000 har mistet strømmen fordi linjer er blåst ned eller på andre måter er satt ut av funksjon.

Tilsammen er 2,7 millioner innbyggere i California nå uten strøm.

Totalskadet

Det er ventet at de skal få strømmen tilbake mandag, men nye planlagte kutt er varslet allerede tirsdag og onsdag på grunn av nye værvarsel om lignende vindforhold med risiko for økt brannfare om strømmen står på.

I området San Francisco Bay har to gressbranner stanset trafikken i perioder søndag, mens flammene kom farlig nærme bebyggelse i Vallejo. Sør i delstaten har en skogbrann totalødelagt 29 bygg og forårsaket skader på ytterligere 42 i Santa Clarita nær Los Angeles. Av disse var henholdsvis 24 og 36 boliger. Denne brannen oppgis søndag å være 70 prosent under kontroll, og evakueringsordren er opphevet.