Verden

Ryanair-sjefen vil ha ekstra kontroll av muslimske menn på flyplasser

– For 30 år siden var det irene. Nå er det muslimene, sier Ryanair boss, Michael O’Leary om hvem som utgjør en trussel på Flyplassene.

Ryanair-bossMichael O’Leary mener muslimske menn som flyr bør vies ekstra oppmerksomhet på flyplasser. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Hilde Lundgaard
  Hilde Lundgaard

Det er på ingen måte første gangen lederen for det omstridte flyselskapet skaper overskrifter. Nå blir han kritisert for «avskylig diskriminering», for å «oppmuntre fascister» og å være selve «definisjonen av islamofobi».

Oppstyret skyldes et større intervju med flytoppen i The Times lørdag, der han tenker høyt om sikkerheten på flyplasser. Nærmere bestemt hvilke passasjerer man bør vie ekstra oppmerksomhet.

Ifølge O’Leary utgjør «menn med muslimsk tro» som reiser alene den desidert største terrortrusselen.

 • Les også: Ryanairsjefen fikk kraftig refs av EU

Bombemenn reiser alene

Han utdyper at han ikke frykter muslimske familiefedre: Hvem er de som bomber? De som reiser alene. Hvis du reiser med familien med barn, er sjansen for at du vil sprenge dem i luften lik null.

The Times siterte ham i artikkelen på at de enslige muslimske mennene burde sjekkes spesielt nøye.

Etter at kritikken strømmet på lørdag, presiserte en talsperson for Ryanair at O’Leary ikke foreslo spesiell sjekking av noen grupper. Bare en mer effektiv sikkerhetssjekk på flyplassene som vil «fjerne mange av de unødvendige køene for alle passasjerer i dag».

Uansett har kritikken haglet mot flytoppen. Det britiske muslimske rådet har betegnet uttalelsen som «definisjonen på islamofobi». Ifølge rådet er det allerede en stor ekstra belastning å være muslimsk flypassasjer.

«Det er en skam at slik rasisme blir uttrykt så åpent, og at toppsjefen i et stort flyselskap vil diskriminere sine passasjerer så åpenlyst», sier en talsperson for rådet.

O’Learys talsperson beklager på sin side at noen er blitt såret av den feilaktige overskriften på saken. Ikke desto mindre uttalte O’ Leary også følgende:

– Du kan ikke si ting, fordi det er rasisme. Men generelt vil det være menn med muslimsk tro. For 30 år siden var det irene. Hvis det er hvor trusselen kommer fra, ta tak i trusselen.

Les mer om

 1. Ryanair
 2. Flyselskaper
 3. Terror

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Flyskam, fulle lufthavner og lyntog baner vei for «tog for fly»

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Flyselskapene med ny trend - tilbyr reiser uten destinasjon

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Seks passasjerer vant, slipper håndbagasje-gebyr

 4. VERDEN
  Publisert:

  Sandfaste passasjerer flys hjem i dag

 5. KULTUR
  Publisert:

  Beskriver rasismen som et større problem for skeive minoriteter enn homofobi

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Hvordan skal man redde en bransje som ikke får drive normalt? Her er luftfartens ønskeliste.