11 døde etter masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død

13 personer ble onsdag kveld skutt i den vesttyske byen Hanau onsdag kveld. Ni av dem døde. Gjerningsmannen, som skal ha hatt høyreradikale holdninger, er funnet død i en leilighet sammen med sin mor.

En bil foran et av de beskutte områdene i byen Hanau i Tyskland natt til torsdag.

Lokalt politi meldte torsdag morgen at den antatte gjerningsmannen var funnet død på sin hjemmeadresse i den vesttyske byen. Ifølge Bild ligger leiligheten like ved en av kafeene som ble beskutt.

I mannens leiligheten fant politiet også en annen død person. Dette viste seg å være den antatte gjerningsmannens 72 år gamle mor, ifølge Tysklands innenriksminister Peter Beuth.

Bild skriver at gjerningsmannen er en 43 år gammel tysk statsborger. I bilen hans er det funnet ammunisjon og våpenmagasiner, og mannen skal også ha hatt jegerprøven.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har mannen lagt ut på nettet en nesten én time lang video der han uttrykker konspirasjonsteorier og negative holdninger til innvandrere fra arabiske land og Tyrkia. I videoen påstås det også at Tyskland styres av en hemmelig organisasjon med stor makt.

Den antatte gjerningsmannen skal også ha etterlatt seg et brev der han gir uttrykk for høyreekstreme holdninger, melder den tyske avisen Bild.

Etterforskes av antiterror-enhet

– Basert på det vi vet nå, så var det definitivt et motiv knyttet til fremmedfrykt, sier innenriksminister i delstaten Hessen Peter Beuth torsdag formiddag.

Drapene etterforskes som terrorisme, og en antiterror-enhet i den tyske nasjonale påtalemyndigheten har overtatt ansvaret for etterforskningen.

– Nasjonal påtalemyndighet tar over etterforskningen på bakgrunn av sakens betydning, sier en talsperson.

Tusenvis av mennesker var tilstede under en minnemarkering i Hanau torsdag.

Tysklands statsminister Angela Merkel uttrykker sin medfølelse til de som er rammet av skytemassakren.

– Denne morgenen er våre tanker hos innbyggerne i Hanau, hvor denne grusomme gjerningen ble utført. Vår dypeste medfølelse går til de pårørende, som sørger over sine døde. Vi håper at de som er såret, snart vil bli bedre, sier Merkel gjennom en talsperson.

Byens ordfører er også sterkt preget av det som har skjedd.

– Dette var en grusom kveld, som uten tvil vil prege oss i lang tid. En kveld vi vil huske med stor tristhet, sier Claus Kaminsky.

Mange minnemarkeringer

Gråtende mennesker la torsdag ned blomster for å minnes de ni ofrene.

– Det er en skam at noe slikt fortsatt kan skje, sa en av dem som ønsket å vise sin medfølelse, 82 år gamle Inge Bank.

En kvinne tenner lys under en minnemarkering i Hanau torsdag kveld.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier og innenriksminister Horst Seehofer la begge ned blomster ved den ene av kafeene som ble angrepet, mens gråtende innbyggere sto og holdt hverandre i hendene og så på.

På rundt 50 steder over hele Tyskland ble det holdt minnemarkeringer torsdag kveld, blant annet ved Brandenburger Tor i Berlin.

Kjørte fra kafé til kafé

Det er ikke noe som tyder på at det var mer enn én person som sto bak volden. Av de 13 som ble skutt i to skuddløsninger, er ni bekreftet døde og fire alvorlig såret.

Det ble først skutt mot kafeen Midnight – en såkalt hookah-bar der det røykes vannpipe. Tre personer ble drept utenfor kafeen. Ifølge nyhetssiden op-online.de skal vitner ha hørt åtte–ni skudd bli avfyrt ved den første skytingen.

De som ble drept på den første kafeen, hadde kurdisk bakgrunn, ifølge Bild.

Et mørkt kjøretøy ble ifølge politiet sett kjørende derfra. Gjerningspersonen kjørte deretter videre til bydelen Kesselstadt og skjøt mot en annen hookah-bar i Kurt-Schumacher-Platz-området. Fem personer ble drept der.

En person døde senere av skadene fra skytingen. Totalt ble 13 personer skutt, og av disse er fire alvorlig skadet.

Økende høyreekstrem trussel

Tyske myndigheter har trappet opp etterforskningen av landets høyreekstreme miljøer det siste året.

Høyreekstremisme regnes som en økende trussel i landet etter drapet på den innvandringsvennlige lokalpolitikeren Walter Lübcke i juni og et angrep på en synagoge i byen Halle i oktober, der to personer ble drept.

Så sent som fredag ble tolv personer pågrepet i en tysk politiaksjon rettet mot høyreekstremister som mistenkes for å ha planlagt et terrorangrep. Gruppen skal blant annet ha ønsket å skyte muslimer mens de ba, ifølge tyske medier. Planen var angivelig å etterligne angrepene mot to moskeer der 51 mennesker ble drept i Christchurch på New Zealand i fjor.

Politiet sikrer området etter skyting i Hanau utenfor Frankfurt, onsdag kveld.

Filmfestivalen åpnet med ett minutts stillhet

Filmfestivalen i Berlin åpnet torsdag kveld med ett minutts stillhet for å minnes ofrene for masseskytingen i Hanau.

– Det er med stor forferdelse og sorg at Berlinalen fikk vite om dette dødelige angrepet, heter det i en kunngjøring fra festivalen før åpningen.

– Vår dypeste medfølelse går til ofrene og deres familier, het det videre, og det ble samtidig understreket at filmfestivalen i Berlin står for toleranse, respekt og gjestfrihet, og er motstandere av vold og rasisme.