Bachmann vant prøveavstemning

Den første konkrete testen gjennomført for presidentkandidatene.

Michele Bachmann er presidentkandidat for republikanerne. Hun seiler nå opp som manges favoritt.

Så vidt

– Dette er det første steget mot å innta Det hvite hus i 2012. Nå er det videre til alle de 50 statene, sa Bachmann til en liten samling tilhengere etter at resultatet var kunngjort.

Hun var på hjemmebane i lørdagens prøvevalg siden hun opprinnelig kommer fra Iowa, selv om hun i dag er kongressrepresentant for nabostaten Minnesota.

Men seieren var knapp. Bachmann fikk 29 prosent av stemmene, mens Ron Paul pustet henne i nakken med 28 prosent. På tredjeplass kom tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty, med 14 prosent av stemmene.

Flere vil

Seks kandidater deltok offisielt i lørdagens prøvevalg. Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney, som har vært regnet som den sterkeste kandidaten til nå, var egentlig ikke med, men fikk likevel noen hundre stemmer.

Det gjorde også Texas-guvernør Rick Perry, som lørdag bekreftet at han ønsker å stille i presidentvalget. Han regnes som en av de mest populære kandidatene, men deltok ikke offisielt i prøveavstemningen.

Usikkert

Resultatet av prøvevalget er kun et utsnitt av valgkampen som nærmer seg. Analytikere mener likevel det stokket heftig om på kortene i republikanernes valgkamp, siden valget endte så jevnt, samt at Perry kunngjorde sitt kandidatur. Det er nå høyst usikkert hvem som vil bli Republikanernes sterkeste kandidat til slutt.

Til neste år vil præriestaten Iowa spille en viktig rolle i den amerikanske nominasjonsprosessen fordi de første valgmøtene holdes her rett over nyttår. Vanligvis har den som til slutt blir nominert som Republikanernes presidentkandidat, vært blant de tre fremste i valgmøtene i Iowa.