Ba de kristne arbeide for fred

Paven kom til sine egne og de tok vel imot ham da Hans Hellighet feiret utendørs søndagsmesse på Beiruts Front Maritime i går.

Pave Benedikt XVI hadde åpnet vinduet i sin spesialkonstruerte bil da han kom kjørende til Beiruts Front Maritime der han feiret messe utendørs sammen med 350 000 kristne. Også muslimer var til stede under gudstjenesten.
  • Jørgen Lohne

— Jeg ber spesielt til Herren om at han vil gi Midtøsten tjenere for fred og forsoning, slik at alle kan leve i fred og med verdighet, sa Paven i sin preken.

-  Dette er en dag jeg vil huske resten av mitt liv! sier unge Rita Ghehgadis, og smiler så tannreguleringen glinser i det skarpe sollyset. Sammen med moren Nowa er hun kommet fra Forzol i Bekaadalen for å feire messe med Den katolske kirkes overhode.

350 000 sto klare da Paven endelig ble kjørt inn i sin spesialbygde, hvite bil. Forventningsfulle mennesker jublet høyt, som var det en rockestjerne som ankom et stadion for å holde en megakonsert.

Les også

Salafister: Vi er uskyldige i volden i Libanon

Temperaturen var godt over 30 grader, og da Paven passerte på nært hold, kunne vi se at han hadde fått åpnet det skuddsikre sidevinduet i «popemobilen».85 år gamle Benedikt XVI smilte og vinket på vei mot alteret som var reist like ved havkanten, og der nasjonale, religiøse ledere ventet på ham. Flere muslimske grupperinger var også representert, inkludert den mektige sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah.

Fredsambassadører

Kristne pilegrimer fra hele Midtøsten var møtt frem, og Benedikt XVI oppfordret dem alle til å bidra til å få slutt på «død og ødeleggelse» ved å være sendebud for fred.

Pavens fredsbudskap ble oppfattet som om de særlig handlet om Syria, der blodige kamper blir utkjempet bare noen mil unna stedet der messen ble holdt.

På et møte med representanter for Libanons ungdom lørdag, forsikret kirkelederen om sin store respekt for unge syrere og deres mot.

Oppmuntring

-  Pavens besøk gjør oss alle glade og tillitsfulle. Hans budskap er universelt og ikke minst en trøst til den kristne minoriteten i Syria, sier den unge arkitekten Patricia Fakhry fra Beirut.

Paven talte fransk og latin under messen, der det også ble fremsagt bønner på arabisk, armensk, gresk og engelsk.

Mange av tilhørerne ble oppmuntret av Hans Hellighets gjentatte oppfordringer om å bli boende i Midtøsten. Krig, forfølgelse og diskriminering har bidratt til økende emigrasjon, og andelen kristne i regionen minker stadig.

-  På vei inn så jeg at en gruppe muslimske kvinner var kommet til messen, og det gjorde meg så glad! sier legen Rita, som bare vil oppgi fornavn.

- De bar et banner der det sto Allah-u— Akhbar (Gud er stor). Deres nærvær vitner om at Pavens budskap om toleranse blir lyttet til. Og slik er Libanon! sier legen, som bor her i hovedstaden og tilhører det greskortodokse kirkesamfunn:

Toleranse

- Frem til jeg var 10 år, ante jeg ikke om Muhammed tilhørte kristendommen eller islam, det var ikke viktig! Den lange og blodige borgerkrigen holdt på å ta knekken på vårt multireligiøse fellesskap, men det overlevde. Her i landet respekterer vi alle religioner; det logiske for en libaneser, i alle fall for meg, ville være å bli buddhist. Men hjelp, da hadde nok mamma blitt rasende!