Verden

Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere

For tre år siden lovet USAs president Donald Trump en fredsplan for Midtøsten. Nå skal han være klar til å presentere den.

President Donald Trump fortalte om fredsplanen til journalister som reiste sammen med ham om bord i Air Force One torsdag.
  • NTB
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er invitert til å møte president Donald Trump i Det hvite hus neste uke. Også den israelske opposisjonslederen Benny Gantz er invitert. Invitasjonene ble overrakt av visepresident Mike Pence (t.v.) under Holocaust-markeringen i Jerusalem.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det er en bra plan. Det er en plan som virkelig kan fungere, sa Trump til journalister som reiste sammen med presidenten om bord i Air Force One torsdag.

Kunngjøringen kom samme dag som det ble kjent at Trump har invitert Israels statsminister Benjamin Netanyahu og rivalen Benny Gantz til Det hvite hus neste uke.

Begge har takket ja til invitasjonen, og møtet mellom Trump og Netanyahu finner sted 28. januar. Trump bekrefter at planen trolig blir presentert før møtet.

Det er foreløpig ikke kunngjort noen dato for Trumps møte med Gantz, som leder det største opposisjonspartiet i Israel.

USAs visepresident Mike Pence sa tidligere torsdag at hensikten med møtene er å diskutere regionale problemstillinger og muligheter for å få til fred med palestinerne.

Skjer uten deltakelse fra Palestina

USA har imidlertid ikke invitert palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington. Palestinerne har tidligere gjort det klart at de ikke akter å forholde seg til planen og har nektet å ha noe med USA å gjøre etter at Trump i 2017 anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Den amerikanske presidenten sier han har snakket kort med palestinerne, og at de har et sterkt insentiv for å godkjenne fredsplanen.

– Jeg er sikker på at de vil reagere negativt først, men dette er veldig positivt for dem, sa Trump. Han la til at han veldig gjerne vil få til en fredsavtale.

– Det sies at det er den vanskeligste å få til av alle avtaler, sa Trump.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Trump
  3. USA
  4. Benjamin Netanyahu
  5. Israel