Verden

Polske dommere kan få munnkurv

Polsk lov vil gjøre det mulig for regjeringen å avsette dommere som kritiserer myndighetene.

«Rett til uavhengighet» står det på banneret kappekledde dommere bar gjennom Warszawas gater under en demonstrasjon mot lovforslaget tidligere i januar. Protestene ble ikke hørt.
 • NTB
 • Per Anders Johansen
  Journalist

Senatet i nasjonalforsamlingen stemte imot lovforslaget i forrige uke, men etter torsdagens avstemning havner det på bordet til president Andrzej Duda. Han kommer ifølge en talsmann til å undertegne, og den nye loven vil dermed tre i kraft.

Det omstridte lov forslaget ble fremmet av det EU-skeptiske og innvandringskritiske høyrepartiet Lov og rettferdighet (PiS), som har regjeringsmakt i Polen.

Loven er den siste i en rekke som ifølge kritikerne undergraver domstolenes uavhengighet i Polen og åpner blant annet for å kneble og avsette dommere som kritiserer regjeringen eller som implementerer EU-lover som regjeringen misliker.

EU har reagert sterkt på de juridiske reformene i Polen og krever at de stanses, mens den polske regjeringen argumenterer med at lovendringen er nødvendig for å bekjempe korrupsjon.

Polens president Andrzej Duda prøver nå å få gjennom nye, omstridte domstolsreformer før det kommende presidentvalget i Polen i mai 2020.

Dette innebærer lovforslaget

Lov- og rettferdighetspartiet PiS har gjennomført en rekke endringer i polsk rettsvesen etter at partiet vant valget i 2015.

Partiet begrunner reformene med at rettssystemet bruker for lang tid, at dommerne har for stor makt og at dommerne er en del av arven fra den gang Polen var kommunistisk.

 • I tillegg til å kunne sparke dommere som kritiserer politikerne, innebærer lovforslaget et forbud for enhver offentlig aktivitet som kan tolkes som politisk motivert.
 • Dommerne får heller ikke delta i uavhengige juridiske organisasjoner.
 • Dommere må oppgi alle grupper og organisasjoner de har hatt tilknytning til helt tilbake til 1980-årenes kommunistiske Polen.
 • De får heller ikke delta i evalueringer eller kritisere utnevnelser som den polske regjeringen har gjort.

Dommerne kan straffes med alt fra bøter til oppsigelse, skriver nyhetsbyrået Ap.

Den nye, omstridte loven ble vedtatt av den polske nasjonalforsamlingen med 234 mot 211 stemmer.

– Dere ødelegger landet og skyver Polen ut av Europa, sa nestlederen i nasjonalforsamlingen Malgorzata Kidawa-Blonska etter dagens vedtak i den polske nasjonalforsamlingen.

– Beskytter banditter og svindlere

Opposisjonen derimot betegner vedtaket i nasjonalforsamlingen som «et kuppforsøk».

– Vi har hatt kupp i Polen før, men det var ikke for å beskytte banditter og svindlere. Dere ødelegger landet og skyver Polen ut av Europa, sa nestlederen i nasjonalforsamlingen, Malgorzata Kidawa-Blonska, til avisen Polityka.

Hun er presidentkandidat i det liberalkonservative partiet «Sivil plattform» i det polske presidentvalget i mai og en av utfordrerne til sittende president Andrzej Duda.

Flere kommentatorer tror konflikten i Polen settes på spissen nå fordi det høyrenasjonalistiske partiet prøver å få gjennom justisreformen før valget.

Demonstranter utenfor den polske nasjonalforsamlingen tirsdag kveld.

Striden spisser seg til

Samme dag som de folkevalgte vedtok loven, fattet Polens høyesterett en beslutning som går rett imot regjeringens reformer.

Høyesterett bestemte at dommere utnevnt av regjeringens nye «nasjonale dommerråd», ikke er politiske uavhengige og dermed er uegnet til å avsi domsbeslutninger.

Dette innebærer at konflikten mellom den polske regjeringen og domstolene tilspisses ytterligere.

– Slike personer har ikke rett til å dømme i kriminalsaker. I sivile saker vil domstoler som inkluderer dommere som er utnevnt på denne måten, være i strid med loven, sa lederen for Høyesterett, Malgorzata Gersdorf, ifølge Reuters.

«Høyesteretts beslutning er ugyldig», svarer Polens justisminister ifølge den høyreorienterte avisen Rzeczpospolita. Den polske regjeringen anklager Høyesterett for å sette seg over de folkevalgte og demokratiet.

«Det er dommerne som redder oss fra autoritærismen», kommenterer den polske sentrum-venstre avisen Wiborcza.

«Kontroll over domstolene er et være eller ikke være for «Lov og rettferdighetspartiet. Da blir det vanskeligere å undertrykke frie medier, intimidere opposisjonen, paralysere folk med frykt og bryte loven uten å bli straffet», mener avisen.

 1. Les også

  Norske jurister protesterte i Warszawa. De frykter at det som skjer i Polen kan skade hele Europa.

 2. Les også

  Polens regjering tar kontroll over høyesterett – nå slår EU tilbake

 3. Les også

  EU nøler foran kanten av stupet | Ørstavik og Kobbeltvedt

Les mer om

 1. Polen
 2. EU