Verden

Norge bombet landet for å hjelpe folket. Nå lever de under et terrorregime.

Den libyske byen Sirte er IS' høyborg utenfor Irak og Syria. Human Rights Watch melder at terroristgruppen har likvidert minst 49 personer der, både politiske motstandere og flere «som har fornærmet Gud».

En IS-foreleser snakker om Sharia-lovgivning i Ouagadougou-bygget i Sirte, hvor tidligere Libya-leder Muammar Gaddafi en gang holdt toppmøter med verdensledere. «Tale av en av brødrene (om hvorfor vi avholder sharia-sesjoner)», het det i følgeteksten da dette bildet ble sirkulert på sosiale medier av IS tidligere i år.

  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen

«Livet i Sirte er uutholdelig. Alle lever i frykt. De dreper uskyldige mennesker. Det finnes ingen dagligvarer, det er ingen leger eller sykepleiere på sykehuset, og det er ingen medisin. Det er spioner i alle gatene. De fleste mennesker har reist, men vi er fanget. Vi har ikke nok penger til å forlate byen», sier den 30 år gamle kvinnen «Ahlam», ifølge Human Rights Watch-rapporten «We Feel We Are Cursed», som offentliggjøres i dag.

Rapporten dokumenterer hvordan IS, den såkalte «Islamsk stat», har utført minst 49 likvideringer i byen som terrorgruppen inntok i februar 2015.

Krigsfanger, politiske motstandere og personer som ble beskyldt for alt fra spionasje til trolldom, eller for å ha «fornærmet Gud», er blitt skutt eller halshugget, heter det i rapporten.

Abd al-Salam al-Siwi al-Hanash, en soldat i brigade 166 i den libyske hæren, ble skutt og drept 24. mars 2015 av IS-krigere mens han lå skadet på gaten i Harawa, en by i Sirte-distriktet. Foto: Privat / Human Rights Watch

— Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot grusomhetene i Syria og Irak, slipper IS unna med drap i Libya, sier Letta Tayler, senior terror- og kontraterrorismeforsker hos Human Rights Watch i en pressemelding.

Offentlige likvideringer

Sirte er den libyske diktatoren Muammar Gaddafis fødeby, og det var der han møtte sitt endelikt i hendene på opprørssoldater etter at konvoien han forsøkte å flykte med ble bombet av franske fly i oktober 2011.

Norge var svært delaktig i den samme NATO-ledede flykampanjen under Libya-krigen og var blant de nasjonene som slapp flest bomber i Libya.

  • - Den politiske eliten ante ikke hva de gjorde da de gikk inn for å sende F-16-fly til Libya: Regjering og storting bør granskes, skrev Terje Tvedt i denne kronikken høsten 2015.

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var klar på at resolusjonen som ble fattet i FNs sikkerhetsråd i mai 2011, ble «erklært som en intervensjon for å beskytte sivile», og at den hadde en «en klar forankring i beskyttelse av sivile, som sto i fare for massive overgrep.»

Overfor menneskerettighetsorganisasjonen har innbyggere i byen beskrevet det som omtales som redselsfulle offentlige likvideringer, der personer halshugges før likene henges opp i stillas i de karakteristiske oransje fangedraktene – omtrent som korsfestelser, blir det fortalt.

Et bilde av en reklameplakat i Sirte, distribuert av medieavdelingen til IS, lister opp syv regler for klesplagget abaya, som kvinner er pålgt å bruke. Abayaen må være romslig og dekke hele kroppen. Bildet er fra Human Rights Watch`rapport.

Moralpoliti, godt hjulpet av informanter, patruljerer gatene og truer, bøtelegger eller pisker menn dersom de røyker, hører på musikk, eller unnlater å sørge for at deres koner eller søstre går kledd i løstsittende, svarte abayaer.Om natten blir menn hentet fra sine senger av maskerte krigere. Gutter og menn blir tvunget inn i moskeene for bønn og religionsundervisning, ifølge rapporten.

Amjad bin Sasi ble henrettet av IS i desember 2015 fordi han «fornærmet Gud». Foto: Privat / Human Riggts Watch

— Som om halshugging og skyting av antatte fiender ikke er nok, har IS forårsaket forferdelige lidelser i Sirte – selv for muslimer som følger reglene, sier Tayler.Røde Kors-president Sven Mollekleiv har pekt på Norge og resten av det internasjonale samfunnets ansvar for situasjonen i Libya i forbindelse med flyktningkrisen.

— Mennesker drukner i Middelhavet som følge av våre handlinger på land. Vi har et moralsk og humanitært ansvar å følge opp innbyggerne etter Libya-bombingen i 2011. Situasjonen er humanitært sett mye verre nå enn før det internasjonale samfunnet grep inn, sa Mollekleiv til VG i april i fjor.

- IS benyttet seg av et tomrom

Et ekspertpanel i FN-regi leverte tidligere i år en rapport til FNs sikkerhetsråd der det ble påpekt at maktvakuumet som oppsto etter at Norge og andre NATO-land bombet Libya i 2011, har bidratt til at IS stadig vinner terreng.

IS rekrutterer unge menn fra lokale stammer ved å tilby dem beskyttelse og andre goder. I tillegg har terrorgruppen klart å få støtte fra offiserer som tidligere var lojale overfor Gaddafi-regimet, heter det i rapporten.

Professor og Libya-ekspert Knut S. Vikør på Universitetet i Bergen Foto: Universitetet i Bergen

Professor og Libya-ekspert Knut S. Vikør på Universitetet i Bergen mener det ikke kan pekes ut en direkte sammenheng mellom NATO-bombingen av Libya, der Norge sto sentralt, og dagens situasjon med IS-styret i Sirte.— Når det gjelder bombenes ansvar, så sørget kampanjen for at opprøret fikk en mulighet til å seire. Før FN-resolusjonen sto det mellom seier til Gaddafi eller opprørerne, der jeg mener det var mest sannsynlig med seier til regimet, sier Vikør til Aftenposten.

Selv har han tidligere argumentert mot den norske bombingen, nettopp fordi det ville føre til kaos med svært små muligheter for å bygge et stabilt styre i landet. Samtidig er han klar:

— IS benyttet seg av et tomrom. Krig og konflikt var allerede til stede, og partene hadde bokstavelig talt kjørt seg langt ned i skyttergravene før NATO kom på banen. Problemet i Syria i dag er splittelsen mellom de to regjeringene som ble opprettet i 2014, sier Vikør.

Kaoset Libya

Kaoset i Libya er blitt forverret siden 2014 da en islamistledet militsallianse overtok makten i hovedstaden Tripoli og sendte den internasjonalt anerkjente regjeringen på flukt til den østlige delen av landet.

Islamistene opprettet sin egen statsadministrasjon, og siden da har landet hatt to regjeringer og to nasjonalforsamlinger.

— Grunnen til at det ble så kaotisk i ettertid var at opprørerne ikke hadde spesielt mye til felles utover motstanden mot Gaddafi. Gjennom en generasjon hadde han unnlatt å bygge politiske institusjoner som opprørerne eventuelt kunne gått inn i. Det fantes knapt en stat, sier Vikør.

FN har forsøkt å skape enighet rundt en ny samlingsregjering som skal kunne konfrontere trusselen fra IS, men så langt har forsøket vært fånyttes siden rivaliserende fraksjoner i landet ikke vil gi sin støtte.

Les også

  1. Forskere: - Verre i Libya nå enn under Gaddafi

  2. Vi som ikke liker bomber | Harald Stanghelle

  3. Støre: - Norge har ikke et spesielt ansvar for Libya-flyktningene

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Libya