Ny natt med voldsomme demonstrasjoner i USA. Mann skutt og drept.

Donald Trump ble ført i sikkerhet da demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus. 4000 personer skal være pågrepet under protestene i USA.

Demonstranter gikk løs på biler og satte fyr flere steder i nærheten av Det hvite hus i Washington søndag kveld.
  • NTB

En mann er skutt og drept i sammenstøt med politiet i Louisville i Kentucky. Det ble først meldt en lokal journalist på Twitter, før det senere ble bekreftet av politiet.

Ifølge journalisten Stephon Dingle, som jobber for TV-stasjonen WLKY, ble mannen skutt etter selv å ha åpnet ild mot politifolk som forsøkte å fjerne en menneskemengde.

Louisville har i likhet med en rekke andre byer i USA vært herjet av protester og opptøyer siden afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis for en uke siden.

To drept av politiet i Iowa

To personer er skutt og drept og en politibetjent er såret under opptøyer i Davenport i Iowa.

Ifølge CNN var det flere skyteepisoder og omfattende sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Davenport natt til mandag.

I morgentimene ble tre politifolk beskutt mens de patruljerte i sentrum av byen, og den ene av dem ble såret. Flere personer er pågrepet etter hendelsen.

Politiet løsnet også ved flere anledninger skudd mot personer som plyndret bygninger. To ble ifølge byens politisjef Paul Sikorski drept og to ble såret.

CNN: 4000 pågrepet under protestene i USA

Rundt 4000 personer er pågrepet under protestene mot politivold i USA den siste uka, viser en opptelling CNN har gjort.

De første pågripelsene fant sted tirsdag 26. mai, dagen etter at den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis.

Det har vært store demonstrasjoner og opptøyer over hele USA siden, og myndighetene har innført portforbud i over 40 byer.

Voldsomme opptøyer i flere byer natt til mandag

Urolighetene og opptøyene spredte seg fra Boston i øst til San Francisco i vest. I Philadelphia og flere byer i California ble det meldt om plyndring og ødeleggelser midt på dagen.

I Minneapolis kjørte en tankbil inn i en gruppe mennesker som demonstrerte på en motorveibro. Ingen demonstranter skal ha blitt skadet i det som ser ut til å ha vært en villet handling, opplyser myndighetene.

Stemningen har vært svært amper og hissig etter at afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis mandag.

Politibetjenten som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes. Alle fire ble sparket etter hendelsen.

Les også

Nasjonalgarden kalt inn for å beskytte Det hvite hus

Trump ført i sikkerhet da demonstrantene samlet seg

Politiet har skutt tåregass mot demonstranter som har samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington. Det meldes også om flere branner i området.

Secret Service-agenter førte president Donald Trump til en underjordisk bunker da hundrevis av demonstranter fredag samlet seg utenfor Det hvite hus.

Det opplyser en kilde i Det republikanske partiet med kjennskap til saken til nyhetsbyrået AP. Opplysningen er bekreftet av en annen offisiell kilde.

Den hastige avgjørelsen ble tatt etter at flere hundre demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus. Noen av demonstrantene kastet stein og gikk løs på barrikadene. Hendelsen førte til at Det hvite hus ble satt i høyeste alarmberedskap, noe som ikke er gjort siden 11. september 2011.

Hele helgen har de høylytte protestene fortsatt, og Secret Service og politiet har slitt med å kontrollere folkemengden. Samtidig har sikkerheten ved Det hvite hus blitt forsterket med soldater fra nasjonalgarden og andre politiavdelinger.

De omfattende demonstrasjonene og sammenstøtene har ført til at over 60 Secret Service-agenter er blitt skadet, opplyste Secret Service søndag.

Demonstrasjonen er en reaksjon på George Floyds død. Den 46 år gamle afroamerikanske mannen døde etter å ha blitt pågrepet av i Minneapolis for en uke siden.

Les også

21-åring skutt og drept. Politibetjent skutt og drept. CNNs hovedkontor angrepet. Demonstrasjonene i USA sprer seg.

Portforbudet utvidet

I Philadelphia og flere byer i California ble det meldt om plyndring og ødeleggelser midt på dagen. Her fra Santa Monica i California.

I Washington D.C. ga borgermester Muriel Bowser ordre om portforbud i hele byen mellom klokken 11 søndag og klokken 6 mandag morgen.

– Hun har også satt inn nasjonalgarden for å støtte politiet i byen, heter det i en Twitter-melding fra ordførerens offisielle konto.

En time før portforbudet trådte i kraft i byen klokken 23.00 lokal tid, brukte politiet tåregass til å spre de mer enn tusen demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Det hvite hus.

Over tjue byer, inkludert Los Angeles, San Francisco, Detroit og Chicago, utvider portforbudet for millioner av mennesker, og flere steder er nasjonalgarden kalt ut.

I Washington er hele nasjonalgarden kalt ut for å hindre demonstrasjoner utenfor Det hvite hus og andre steder i den amerikanske hovedstaden, opplyser en kilde i forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AP.

I Dallas i Texas er det i tillegg erklært krisetilstand for å håndtere plyndringen, ødeleggelsene og de voldelige protestene i helgen, skriver borgermester Eric Johnson på Twitter.

Les også

Ansatte i Det hvite hus bedt om å ikke komme på jobb

Stemplet som terrororganisasjon

Nasjonalgarden er satt inn for å dempe urolighetene flere steder i USA. Her fra Minneapolis.

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger, for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene. Det er ikke klart hvor mange fra gruppen, om noen, som har deltatt i opptøyene.

Trump har tatt kraftig til orde for at lov og orden gjenopprettes i USA, og han ber demokratiske borgermestere og guvernører om å bli hardere i klypen.

«Disse menneskene er ANARKISTER. Kall inn nasjonalgarden NÅ. Verden ser på og ler av dere og Sleepy Joe (Joe Biden journ.anm.). Er det dette USA vil ha? NEI!!!» skriver presidenten på Twitter

Les også

Voldelige uroligheter over hele USA. Portforbud innført i 25 byer.

Kina og Iran ber Trump få slutt på volden

Kina kaller rasismen i USA «en kronisk sykdom» og Iran ber president Donald Trump om «å stanse volden» mot eget folk.

USA har vært preget av omfattende protester og opptøyer etter at afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis for én uke siden.

– Det viser hvor alvorlig problemet med rasisme og politivold er i USA, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian.

En talsmann for iransk UD, Abbas Mousavi, har et budskap til det amerikanske folk.

– Verden har hørt ropet deres om undertrykkelse. Verden står sammen med dere, sier han.

– Og til amerikanske myndigheter og politi: Stans volden mot eget folk og la dem puste, sier Mousavi.

Mange pågrepet

Tusenvis av demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus.

I New York ble om lag 350 personer pågrepet natt til søndag, mens 30 politifolk ble skadet i sammenstøtene. I Los Angeles pågrep politiet like under 400 personer samme natt.

Politisjef Michel Moore sier det var en «kolonne av biler» som kjørte rundt for å plyndre forretninger i byen.

Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å dempe urolighetene, og i flere byer har tilfeldige mennesker og journalister blitt truffet av gummikuler eller blitt pågrepet.