Verden

Säpo bekrefter jakt på svenske Breivik-koblinger

Svensk politi bekrefter at de etterforsker svenske Facebook-profiler som kan knyttes til terrorsiktede Anders Behring Breiviks firma.

Svensk spesialpoliti jakter på personer Breivik kan ha vært i kontakt med. Dette bildet er tatt i forbindelse med en annen hendelse. Foto: SCANPIX

Vakthavende befal i Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Clas Ohlson, opplyser til VG Nett at de får inn mange tips i saken og at alle skal etterforskes.

– Profilene kan både være falske og autentiske, men det vet vi ikke ennå. Selv om profilene skulle vise seg å være falske, vil det være interessant å komme i kontakt med personene, sier han.

Ohlson vil ikke kommentere om svensk politi har avhørt noen i forbindelse med terroraksjonene i Norge. Han vil heller ikke si noe om hvordan Säpo jobber for å komme i kontakt med personene som står bak Facebook-profilene. Ohlson sier han er usikker på om politiet jobber seg fram mot navngitte personer i denne sammenhengen.

– Breiviks ansatte

Ifølge TV 2 er to navngitte personer blant dem som skal være interessante for politiet. På sin Facebook-profil har en svensk mann oppført at han er meddirektør i den terrorsiktedes selskap, Breivik Geofarm.

Mannen lenker til en rekke kjente krigsforbrytere, deriblant den serbiske militslederen Arkan, på sin nettside. Svensken forteller også om aktivitet knyttet et narkotisk stoff beslektet med valium. Mannens slektning er dessuten oppført med en forbindelse til Breiviks selskap.

Mennene skal tilhøre det høyreekstreme miljøet i Sverige.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier følgende til Aftenposten om TV2s avsløring:

– På generelt grunnlag er alle personer som blir knyttet til siktede, interessante for politiet.

– Grunn til bekymring

Nick Lowles i det britiske, antifascistiske magasinet Searchlight sier til TV 2 at det er grunn til å være bekymret.

– Det virker som det har vært direkte kontakt med et større nettverk. Det bør være grunn til bekymring og en større etterforskning, mener han.

Den svenske antifascistiske stiftelsen Expo har forsøkt å lete opp den svenske mannen, men han er ikke å finne i folkeregisteret. Expo mener det kan være snakk om et dekknavn.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Slik avslørte de seg selv i sosiale medier: Asylsøker var 17 år hos UDI. 21 år på Facebook.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Økt fare for høyreekstrem vold: Et «like» kan være nok

 3. VERDEN
  Publisert:

  Falske nyheter, ryktespredning og en heksejakt på feil person. Etter Las Vegas-massakren ble ekte og falsk informasjon sauset sammen.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Eksplosjon i rekkehus i Stockholm – en person bekreftet død

 5. DIGITAL
  Publisert:

  Dette risikerer du når du sier «ja» til å delta i slike tester på Facebook

 6. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik