Verden

Valgreportasjer fra slaraffenland

Hva skal en utenriksjournalist fra utlandet fokusere på, når han eller hun skal lage spennende journalistikk fra en heller søvnig norsk valgkamp?

 • David Bach
 • Aasmund Willersrud

I dag er det mindre enn to uker til vi atter strømmer til valgurnene. Oljeboom, velstandsutvikling midt i krisenes Europa, Fremskrittspartiets vekst og ikke minst 22. juli 2011 har åpnet mange utenlandske journalisters øyne for Norge, selvfølgelig også i valgkampen. Aftenposten har tatt en kikk på våre utenlandske kollegers dekning av en norsk valgkamp som i seg selv mangler både dramatikk, ideologiske oppgjør, skjebnesvangre veivalg og verdensberømte hovedaktører.

Frp vekker interesse

Først ut er den tyske kvalitetsavisen Süddeutsche Zeitung, som har tatt fatt i denne kjedsomheten og utviklet den til det egentlige hovedpoeng i den politiske reportasjen.

— Den regjerende rødgrønne koalisjon må frykte et alvorlig nederlag i valget, skriver avisens utsendte medarbeider.

Hvorfor? Fordi folket ser ut til å kjede seg i all velstanden, og ønsker å prøve ut noe nytt. Det finnes ellers ingen åpenbar grunn til at et regjeringsskifte skulle være påkrevet, snarere tvert imot, heter det:

Økonomien går fremragende, ledigheten holder seg lav og boligprisene stiger, i motsetning til Danmark og Nederland. Selv statsministeren, Jens Stoltenberg, er det knapt noen objektiv grunn til å bytte ut, mener journalisten, som finner ham «schwungvoll».

Kunnskapen om norsk politikk i utenlandsk presse ser ut til å være økende. Tidligere har vi sett en nesten konsekvent tendens til å omtale Fremskrittspartiet som et parti ute på ytterste høyre fløy, i samme kategori som nederlandske Geert Wilders, franske Jean-Marie Le Pen eller den avdøde østerrikeren Jörg Haider. Nå ser utlendingene oftere på hva partiet vil, og finner røtter i den klassiske liberalisme, slik Süddeutsche gjør.

Innvandringsmotstand

Men Fremskrittspartiet identifiseres også som «antiinnvandringspartiet», slik som i ingressen til det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg News' reporter i Oslo:

— Velgerne har sluttet å assosiere partiet med den verste massakren i Norge etter krigen.

Byråets medarbeider har intervjuet partileder Siv Jensen, og sammenligner retorikken hennes i dag med forrige valgkamp. Da snakket hun om «snikislamiseringen» av Norge. Nå vil partiet arbeide mot «visse aspekter av ulovlig innvandring», observerer Bloomberg.

Nyhetsbyrået oppsummerer med få ord, i en økonomisk analyse fra Oslo, hva valgkampen her egentlig dreier seg om: Partiene slåss om hvordan de skal gjøre best bruk av alle pengene i landets velstandsfond. Journalisten skildrer i praksis et valg i slaraffenland, middelalderens fantasirike der innbyggerne fikk alt de ville ha, uten å behøve å jobbe.

Vinden snur

Magasinet Time fokuserer også på at 22. juli kanskje ikke stanser en blå-blå regjering, med tittelen «Norges ytterste høyre kan komme til makten til tross for minnet om Anders Behring Breiviks drapsorgie».

De har intervjuet blant annet Arbeiderpartiets Prableen Kaur og Fremskrittspartiets Kristian Norheim, og merker seg at den økte sympatien for de rødgrønne begrenset seg til kommunevalget i 2011.

— [...] bølgen av sympati ble ødelagt et år senere da en rapport avslørte en rekke sikkerhetsmessige svakheter som ledet til Breiviks herjinger. I mellomtiden har Fremskrittspartiet forskjøvet noe av sin retorikk, og regner seg nå som en ordinær bevegelse i retning av amerikanske republikanere eller de britiske konservative, skriver journalisten fra Time.

Les også

- Dette må man kunne tillate seg i en valgkamp

Iranske PressTV fulgte Aftenpostens NUPI-debatt og merker seg at kun en av tre norske velgere mener utenrikspolitikk er viktig, til tross for vår høye levestandard.— Ifølge FN har Norge den høyeste levestandarden i verden. Likevel ser de hjemlige problemene ut til å gå foran utenrikspolitiske saker. Neste måned går nordmennene til urnene, men flertallet kommer ikke til å ha utenrikspolitikk i tankene når de avlegger sin stemme, heter det i rapporten fra kanalen.

Taxituren

Financial Times, med flere andre, fattet stor interesse for Jens Stoltenbergs taxistunt. For noen dager siden fastslo de imidlertid at «Norges statsminister kjører av veien i valgkappløpet», med klare tall fra de seneste målingene. Alt kan skje, måtte de imidlertid sitere en opposisjonspolitiker på.

— Logikken tilsier at Stoltenberg må tape, men på en annen side har ikke alltid logikken diktert hva som vil skje her i Norge.

Kjedelig har ingen av utlendingene kalt Stoltenbergs gjesteopptreden som drosjesjåfør, men konklusjonen er som Süddeutsches reporter skriver:

— PR-stuntet skaffet nok Arbeiderpartiet flere klikk på internett enn nye velgere.

 1. Les også

  Lover at arveavgiften blir historie

 2. Les også

  SV:- Arveavgift en lempelig erstatning

 3. Les også

  Lektor Aftenposten og valget

 4. Les også

  Frihet til hva?

 5. Les også

  Stoltenberg justerer ned oljeprisen og strammer inn

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Norge trenger ingen eksperimenter nå

 2. POLITIKK

  Torbjørn Røe Isaksen: – Jeg tar meg av og til i å savne Jens Stoltenberg

 3. VERDEN

  Se bildene: Leter gjennom tusenvis av tonn med betong etter brokollapsen i Genova

 4. VERDEN

  Vitne til Stockholm-angrepet: – Det er en følelse av tomhet her

 5. VERDEN

  Bildeserie: Befridd fra IS

 6. VERDEN

  Se bildene fra langfredagsmarkeringer verden rundt