I dag håper Sanders å gjenta mirakelet fra 2016. Klarer han ikke det, er presidentdrømmen trolig knust.
Joe Biden (77) er så godt som sikret å bli demokratenes presidentkandidat, ifølge statistikkguruen Nate Silver. Dagens nominasjonsvalg kan bli siste spiker i kisten for Bernie Sanders (78).
Det kan være farlig å drive med meningsmålinger og spådommer. Treffer du blink, blir du fort glemt. Skulle du derimot bomme, vil du få høre om det i en evighet.
Ett eksempel fra den amerikanske valgkampen i 2016: Da demokratene i delstaten Michigan skulle velge sin kandidat 8. mars det året, var meningsmålingene samstemte. Hillary Clinton kom til å vinne med klar margin over Bernie Sanders – kanskje med over 20 prosentpoeng.
Og så ble det Sanders som vant.
Joe Biden blir trolig presidentkandidat. Hvem tar han med seg på laget?
Seieren i Michigan ga ham vind i seilene i valgkampen videre, selv om han til slutt endte opp med å tape kampen mot Clinton.
Også i år kan Michigan bli avgjørende for Bernie Sanders. Delstaten er en av seks som holder nominasjonsvalg tirsdag. Klarer Sanders å gjøre et comeback her, vil han fortsatt ha en teoretisk mulighet til å kunne utfordre storfavoritten Joe Biden.
Men meningsmålingene er tydelige også i år: Biden ligger an til å vinne med klar margin – kanskje over 20 prosentpoeng.
Så får vi se om de får rett i år.
Hva står på spill i dagens nominasjonsvalg?
De seks delstatene som gjennomfører nominasjonsvalg tirsdag – Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, Nord-Dakota og Washington – har tilsammen 352 delegater på landsmøtet i juli.
Biden har foreløpig sikret seg 664 delegater, mens Sanders ligger like etter med sine 573. Det er altså langt igjen til de 1991 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen.
Men Biden ligger godt an til å vinne i de fleste gjenværende delstatene – med mindre Sanders klarer å snu den negative trenden han har vært i de siste ti dagene.
Biden har nå 94 prosents sjanse for å bli demokratenes presidentkandidat, ifølge statistikkguruene bak nettstedet FiveThirtyEight.com.
Men alle som ser på grafen på denne nettsiden, forstår hvor fort ting kan endre seg. En Sanders-seier i Michigan kan snu opp ned på nominasjonsvalget – igjen.
Trump er fortsatt favoritt til å vinne presidentvalget. Men han vil slite med å slå Joe Biden.
Hvorfor gjør Biden det plutselig så bra?
Mye handler om momentum i amerikanske valgkamper. Vind i seilene, altså. Dette har vært veldig tydelig i årets nominasjonsprosess i det demokratiske partiet.
Før nominasjonsvalget i delstaten Sør-Carolina 29. februar lå Biden svært dårlig an. Han hadde skuffet stort i Iowa, New Hampshire og Nevada, og Bernie Sanders fremsto som favoritten til å bli partiets kandidat.
Men Sanders ligger langt ute på venstresiden – lenger ute enn hva mange av partiets lederskikkelser er fortrolige med. Flere av dem flokket seg derfor rundt Biden i et forsøk på å redde ham. Da den lokale partinestoren James Clyburn ga sin støtte til Biden like før nominasjonsvalget, var det som å gi kampanjen hans en sprøyte med adrenalin.
Biden vant med veldig stor margin, og han tok med seg oppdriften fra Sør-Carolina til å gjøre det svært bra på den såkalte supertirsdagen forrige tirsdag. Det hjalp at konkurrenter som Amy Klobuchar og Pete Buttigieg trakk seg fra nominasjonskampen og ga sin støtte til Biden.
Det ble et av tidenes comeback i amerikansk politikk. Og folk liker å stemme på en vinner. Dermed har Biden trolig god grunn til å smile før tirsdagens nominasjonsvalg.
Joe Biden og arven etter Obama | Christina pletten
Folk snakker om Bernie Bros. Hvorfor det?
Nedturen for Bernie Sanders handler ikke bare om Joe Bidens medvind. Det handler også om problemer i Sanders-leiren.
78-åringen har flere styrker. Han representerer venstresiden i partiet, en fløy som har vokst seg mye større de siste årene. Han har også sterk støtte blant unge velgere. Og mange av tilhengerne hans er kjent for sin sterke entusiasme for Vermont-senatoren.
Men denne entusiasmen har i flere tilfeller tatt overhånd og utviklet seg til mobbing og hetsing av motstanderne i nominasjonskampen, spesielt i sosiale medier.
Sanders har flere ganger tatt avstand fra de såkalte «Bernie Bros», som denne gruppen tilhengere kalles. Men han er blitt kritisert for å gjøre for lite for å få en slutt på den dårlige oppførselen.
Da Elizabeth Warren trakk seg fra nominasjonskampen i forrige uke, var det mange som trodde at hun kom til å gi sin støtte til Sanders. Det gjorde hun ikke. I stedet kritiserte hun Sanders-tilhengerne i et mye omtalt intervju på MSNBC.
– Nettmobbing og organisert vemmelighet, var Warrens oppsummering.
Er det andre som kan vinne nominasjonskampen?
Den eneste gjenværende kandidaten i tillegg til Biden og Sanders er Tulsi Gabbard (38). Kongressrepresentanten fra Hawaii har slitt med å gjøre seg bemerket i valgkampen, og foreløpig har hun bare vunnet to delegater til landsmøtet.
Dersom ingen kandidater har et flertall av stemmene innen landsmøtet begynner 13. juli, kan svært mye skje. Men foreløpig tyder det meste på at Biden kommer seg over den magiske grensen i god tid før det – FiveThirtyEight anslår at det vil skje i månedsskiftet april/mai.
Men det kan være farlig å drive med meningsmålinger og spådommer.