Verden

Demonstrantene samlet seg foran Det hvite hus og ved Martin Luther Kings minnested

Demonstrantene strømmer til i Washington D.C. for å protestere foran Det hvite hus, boligen til president Donald Trump.

Demonstranter samlet seg flere steder i USAs hovedstad, blant annet her, ved minnestedet for Martin Luther King jr.
  • Anders Veberg
    Journalist

Etter at George Floyd døde av skadene han fikk da han ble pågrepet i Minneapolis 25. mai, har reaksjonene vært kraftige over hele verden.

Demonstrasjonene har spredt seg til flere byer i alle USAs 50 delstater, og til mange andre steder i verden.

I byer som Sydney, Seoul, Tokyo, Berlin, London og Paris har mennesker protestert mot politivold, skriver nyhetsbyrået AP. I Oslo demonstrerte flere tusen fredag og i Stavanger protesterte man lørdag.

Lørdag var den niende dagen med demonstrasjoner i Washington D.C. Lørdagens demonstrasjon var ventet å bli den største, skriver The Washington Post.

Les også

Opptøyene sprer seg i USA. Raseriet handler om tre døde mennesker.

Demonstrantene marsjerer foran Det hvite hus i Washington D.C. Gaten de går på, har fått et nytt navn: Black Lives Matters Plaza. Byens ordfører, Muriel Bowser, ga selv gaten det nye navnet etter en lengre feide med president Donald Trump. Gatenavnet er malt med store, gule bokstaver, som gjør det godt synlig fra luften. Presidenten flyr ofte helikopter til og fra Det hvite hus.

På en varm og fuktig dag i Washington stimlet folk sammen ved Capitol, National Mall-parken og nabolagene rundt. Mange samlet seg foran Det hvite hus, der barrikadene var forsterket med nytt gjerde og ekstra sikkerhet.

The Washington Post fulgte demonstrasjonene, og fortalte at både gamle og unge møtte opp.

Ekteparet Frank Guzzetta og Paul Manville har kledd seg ulikt for anledningen Guzzetta i shorts og T-skjorte, og Manville i penskjorte og penbukser. Begge hadde tatt på munnbind for anledningen, og det ble delt ut gratis munnbind flere steder.

– Vi har aldri vært rasister, men det holder ikke. Du må være antirasist. Du må si ifra, sier Guzzetta til The Washington Post.

I nærheten danser en gruppe unge mennesker til musikken, og én av arrangørene roper i megafonen at de må huske hvorfor de er der – at de fester av en grunn.

Mange delte også ut gratis vann i det varme været.

Les også

Mange tusen demonstrerte mot rasisme i Oslo: – Må gjøre ord til handling

Demonstrantene protesterer mot rasisme, politivold og president Donald Trumps svar på demonstrasjonene.

Protesterer mot Trumps svar

Demonstrantene protesterer mot rasisme, politivold og president Donald Trumps svar på demonstrasjonene. Ved flere anledninger er det satt inn væpnede styrker mot demonstrantene.

Også denne lørdagen er flere hundre soldater til stede, melder Reuters.

En demonstrant håndhilser på en tjenestemann fra det føderale narkotikapolitiet DEA i Washington.

Spesielt én situasjon har utmerket seg: Da presidenten poserte med en bibel foran St. John’s Episcopal Church, en kort spasertur unna Det hvite hus.

For å komme dit var fredelige demonstranter like før blitt ryddet unna av politistyrker. Da ble det blant annet brukt tåregass. The New York Times bruker store ord om hendelsen:

«Når historien om Trumps presidentskap skal skrives, kan sammenstøtet på Lafayette Square bli husket som et av de definerende øyeblikkene.»

Les også

Historien bak bibelstuntet: Kan bli husket som et av de definerende øyeblikkene i Trumps presidentskap

Dette bildet kan bli husket i lang tid. Før det ble tatt, ble fredelige demonstranter ryddet unna av politistyrker.

«Black Lives Matter Plaza»

Hovedstadens ordfører, Muriel Bowser, og presidenten har hatt en pågående feide de siste dagene. Det har fått én svært synlig konsekvens foran Det hvite hus.

Ordføreren har døpt området foran Det hvite hus om til «Black Lives Matter Plaza». Det er navnet på en av de største antirasistiske bevegelsen som protesterer. Frasen er blitt et slagord for mange demonstranter.

Fredag ble frasen malt på bakken i enorme lysegule bokstaver over to kvartaler i gaten som fører frem til presidentboligen. Budskapet er godt synlig fra luften. President Trump blir ofte transportert i helikopter til og fra Det hvite hus.

Ordføreren i Washington D.C. har døpt området foran Det hvite hus om til Black Lives Matter Plaza.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Politivold
  4. Rasisme
  5. Rasisme-opprøret
  6. Amerikansk politikk