Verden

Hektisk brexit-uke i vente for Boris Johnson og britene

Når Parlamentet åpner tirsdag er det mindre enn to måneder til brexit. Veien dit kan bli avgjort i løpet av en kort og hektisk uke i London.

– Jeg ønsker ikke noe valg, dere ønsker ikke noe valg, sa Boris Johnson til de fremmøtte utenfor 10 Downing Street i går.
  • NTB
  • Helle Aarnes
    Journalist

De siste ukene har partene forholdt seg til hverandre som boksere før en kamp. Tirsdag møtes de endelig i ringen, for idag åpner Underhuset etter sommerferien.

Frontene er velkjente når representantene trer sammen i «alle parlamenters mor» i Westminster slott:

  • Statsminister Boris Johnson kom til makten ved å love at britene skal ut av EU 31. oktober – med eller uten avtale.
  • Opposisjonen vil gjøre alt for å stoppe en såkalt «hard brexit», og kan få støtte fra flere konservative parlamentarikere.

Hva de kan få til, og hvordan, er ikke like klart. Men veien til et nyvalg kan bli kort om de lykkes med å legge pinner i veien for Johnson.

En dato er allerede satt: 14. oktober, opplyste kilder i regjeringen til britiske medier mandag.

Tirsdag åpner Underhuset og det er duket for første runde i den antatt siste kampen om brexit. Snaut to måneder før britene forlater EU, har politikerne bare noen få dager på å bestemme hvordan det skal skje. Disse demonstrantene viser tydelig hva de vil.

For lite, for sent

Labour-leder Jeremy Corbyn har fått med seg mye av opposisjonen på at en brexit uten avtale må stanses, helst med lovvedtak som skal stoppe Boris Johnson. De kan ha så lite som fire dager på seg før Johnson sender dem hjem i en drøy måned.

Og selv om Underhuset skulle få gjennom noen vedtak, kan det vise seg å være for lite og for sent. Regjeringen har signalisert at den vil trenere dem så langt det lar seg gjøre.

Labour-leder Jeremy Corbyn taler i Manchester mandag.

De siste dagene har til og med minst to statsråder, inkludert Michael Gove, antydet at de ikke vil følge opp lovvedtak mot brexit.

– Vi får se hva vedtakene sier, sa Gove i helgen.

Toryer som stemmer mot sin egen regjering risikerer å ikke få stille til valg for partiet igjen. De må altså være villige til å ofre sin egen karriere om de går «i seng med fienden» den nærmeste tiden.

Demonstrasjon mot statsminister Boris Johnson i London mandag.

Mistillit og nyvalg

Både Corbyn og flere andre har også snakket om mistillitsforslag, men nevner det stort sett som en siste utvei. Med noen opprørske toryer på laget, kan opposisjonen overvinne regjeringens flertall og nå gjennom med et mistillitsforslag. Hva som skjer etter det er mindre klart. Flere av dem som ikke vil ha noen hard brexit, vil ikke ha Corbyn i statsministerboligen. Uten et reelt regjeringsalternativ kan det fort gå mot nyvalg.

Et annet scenario er at Johnsons regjering selv går til Parlamentet og ber om nyvalg. Det vil i så fall kreve to tredels flertall, men er noe Johnson sier han vil unngå.

Statsminister Boris Johnson er beskyldt for å opptre udemokratisk siden han vil suspendere Parlamentet i en hel måned. Selv mener han at motstanderne hans svekker regjeringen i forhandlingene med EU.

– Jeg ønsker ikke noe valg, dere ønsker ikke noe valg, sa han i en kort redegjørelse utenfor 10 Downing Street mandag kveld. Han sa også at han ikke under noen omstendigheter vil be EU om en ny utsettelse.

Nyvalg fremskyndet

Det han ikke sa noe om er hva som skjer dersom Parlamentet faktisk spolerer planene hans. BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg er en av dem som likevel leser mandagens uttalelse som en implisitt kunngjøring av et nyvalg hvis ikke Parlamentet stiller seg bak regjeringens brexit-strategi.

Før helgen ble et nyvalg ansett for å være noe som kunne komme etter brexitfristen, men i løpet av mandagen er dette scenarioet altså fremskyndet med drøyt to uker.

Corbyn ønsker et nyvalg velkommen og skal ha sagt at han vil støtte det, uansett, dersom Johnson går inn for det. Selv om han ifølge Sky News' Kate McCann sier det er naturlig for Labour som opposisjonsparti å ønske et nyvalg, er det De konservative som har ligget best an på målingene i det siste.

Uten sidestykke

Mens opposisjonen har beskyldt Johnson for å opptre udemokratisk når han går inn for å suspendere Parlamentet i en hel måned, mener statsministeren at de som motarbeider ham, svekker regjeringens posisjon i forhandlingene med EU. Motstanden mot en hard brexit gjør nettopp det utfallet mer sannsynlig, advarte han før helgen.

Ingen av elementene i dagens politiske krisesituasjon er i og for seg helt nye og ukjente, men til sammen skaper de en situasjon og et politisk klima uten sidestykke. Derfor er det ingen som med sikkerhet kan si hva de neste dagene vil bringe. Det eneste som går an å spå med nesten 100 prosent sikkerhet, er at dramaet langt fra er over.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk
  3. Boris Johnson
  4. Folkeavstemning