Verden

Derfor viderefører Kim Jong-un sin fars «skrekktaktikk»

Igjen truer Nord-Korea med atomvåpen. Eksperter mener Kim Jong-un bare forsøker å få Barack Obamas oppmerksomhet.

 • Helle Skjervold

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å trappe opp sanksjonene mot Nord-Korea, og svaret fra Pyongyang kom momentant. I kjent stil, når omverdenen straffer det isolerte landet, repliserer nordkoreanske myndigheter med sabelrasling.

– Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivåtesten vi vil utføre, er rettet mot vår erkefiende USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon.

FN-resolusjonen er en reaksjon på den vellykkede rakettoppskytingen Nord-Korea gjennomførte rett før jul. Den svir ekstra for nordkoreanerne fordi deres nærmeste allierte, Kina, også stiller seg bak fordømmelsen.

I sin fars fotspor

Landets unge leder Kim Jong-un viderefører dermed sin fars politikk der internasjonalt press møtes med tøff retorikk om at en ny atomtest er rett rundt hjørnet .

Både professor Vladmir Thikonov (UiO) og seniorforsker Sverre Lodgaard (NUPI) mener Kim Jong-un med sin hissige respons forsøker å få Barack Obamas oppmerksomhet.

Les også

Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

— Barack Obama har hatt Nord-Korea lavt på agendaen i sin første presidentperiode. Da utnytter nordkoreanerne tidentil å videreutvikle sin teknologi-slik de også gjorde under George Bush, som lenge ikke ville ha noe med dem å gjøre, sier Lodgaard.

— Obama er ikke så opptatt av Nord-Korea, og med denne typen beskjeder håper de å fange USAs interesse og tvinge dem til å reagere. Det kan leses som et ønske om dialog med USA, men ikke en kapitulasjon. De vil ha en dialog med USA på egne premisser, sier Thikonov.

- Hvorfor ønsker de en dialog med landet de omtaler som sin erkefiende?

— Deres overordnede formål er at USA skal anerkjenne dem som stat. De ønsker også en garanti om at hverken deres sosiale eller politiske system skal bli angrepet. Og på toppen av dette ønsker de investering og å bli lenket tilbake i det internasjonale finanssystemet, som har skydd dem i flere år, sier Thikonov.

Også ifølge Lodgaard står normaliseringmed omverdenen ogøkonomisk assistanse høyest på den nordkoreanske ønskelisten.

— Dersom man leggermønsteretfra tidligeretil grunn, betyr dette at Nord-Korea ønsker å få USA tilbake til forhandlingsbordet. Da de foretok den første atomtesten i 2006lyktes de med å fremprovosereenreaksjon: Amerikanerne innledet samtaler med dem i januar 2007. Men det skal nokmer til nå.

Trussel som selvforsvar

- Er det ikke paradoksalt å true med atomvåpen dersom man ønsker normalisering og dialog?

Les også

Hundretusener feiret lederens «uendelige visdom» i Nord-Korea

— Vi lever i en gal verden. Atomprogrammet er på mange måter Nord-Koreas truende svar på det de opplevde som en trussel fra Bush, som definerte landet inn i «ondskapens akse» etter 11.september. Deres konklusjon er at de trenger skrekkvåpen for å unngå å lide samme skjebne som Irak, og for å bli anerkjent av det gode selskap, sier Thikonov og legger til:

— Dette er en skrekktaktikk de bruker for å holde potensielle angripere unna, det er slik de har gjort det i mange år. Alle i den nordkoreanske ledelsen forstår at i det sekundet de velger å bruke en atombombe er landets skjebne bestemt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nord-Korea feirer atomprøvesprengning

 2. VERDEN

  Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

 3. VERDEN

  Så mye sterkere er Nord-Koreas atombomber blitt

 4. VERDEN

  Kims siste bombe dobbelt så kraftig som hittil antatt

 5. VERDEN

  Nord-Korea åpner for å gi slipp på landets atomvåpen

 6. VERDEN

  Fire måter Trump kan temme Nord-Korea for å hindre global katastrofe