Verden

Delikat Huawei-lekkasje har skapt ny skandale i Theresa Mays regjering

De har alltid klart å holde tett. Men nå risikerer medlemmene av det britiske nasjonale sikkerhetsutvalget å bli etterforsket.

Storbritannias statsminister Theresa May sliter med å finne en brexit-løsning, men denne uken var det en annen sak som skapte problemer.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Saken var kinkig i utgangspunktet. I en rekke land foregår det nå en diskusjon om hvilken rolle den kinesiske telegiganten Huawei skal få i utbyggingen av den nye generasjonen mobilnett, 5G-nettet.

USA har bedt alle sine allierte om å la være å bruke Huawei av frykt for spionasje, noe teleselskapet selv sier er en helt ubegrunnet frykt.

Topphemmelig møte

Tirsdag møttes den innerste kretsen i den britiske regjeringen for å diskutere saken. Det nasjonale sikkerhetsrådet består av statsminister Theresa May, hennes mest sentrale statsråder, etterretningssjefene og noen militære sjefer.

Der skal de ha åpnet for at Huawei skal kunne delta i enkelte deler av utbyggingen i Storbritannia, nemlig det som omtales som «non-core equipment», altså utstyr som ikke utgjør kjernen av telenettet. Det skrev Daily Telegraph alt samme ettermiddag.

Les også

Europa er havnet i en skvis mellom USA og Kina. Den nye kalde krigen handler om teknologi, ikke raketter.

Utenriksminister Jeremy Hunt og forsvarsminister Gavin Williamson var begge med på møtet i sikkerhetsutvalget, og bedyrer at de ikke har sagt noe om det som skjedde der.

Nekter

Nå er det selve lekkasjen som får mest oppmerksomhet. Ifølge britiske medier kjenner man ikke til at det har vært lekket fra de topphemmelige møtene tidligere. Det foregår derfor en jakt på hvem som kan ha snakket med journalister om diskusjonene i det nasjonale sikkerhetsrådet.

Én etter én har ministrene stått frem og bedyret at det ikke var dem. Men ifølge The Times risikerer de å bli etterforsket.

– Så vidt jeg vet har det aldri vært lekket fra et møte det i det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) før. Derfor er det viktig at vi kommer til bunns i dette, sa finansminister Philip Hammond til Reuters fredag.

Han sier at problemet ikke først og fremst er innholdet i lekkasjen, men prinsippet om at ingenting av det som blir sagt i møtet skal komme ut.

Det som foregår i sikkerhetsrådet, er taushetsbelagt. Dette er et organ hvor toppolitikerne og etterretningssjefer åpent skal kunne diskutere sensitive spørsmål om nasjonal sikkerhet.

Regjeringsråd Mark Sedwill skal ha satt hardt mot hardt og skrevet til alle som var til stede på møtet, skriver Politicshome. De skal ha blitt avkrevd svar på om de hadde snakket med utenforstående.

Den britiske kulturministeren Jeremy Wright sa torsdag at han ikke kan utelukke at det blir etterforskning av det som omtales som en helt uakseptabel lekkasje fra møtet.

Huawei avviser at de er en forlenget arm av kinesisk etterretning, som blant annet USA har anklaget teleselskapet for.

Regjeringen har ikke offentliggjort endelig beslutning i spørsmålet om Huawei, og lekkasjene fra møtet tyder på at det er stor uenighet om teleselskapet skal bidra i 5G-utbyggingen.

Midt i lederstrid

Huawei-lekkasjen kommer på et ubeleilig tidspunkt for statsminister Theresa May, som fortsatt prøver å finne ut hvordan Storbritannia skal komme seg ut av EU.

Justisminister Sajid Javid har også gått ut og sagt at han ikke står bak noen lekkasje.

May har måttet venne seg til at det har lekket jevnt og trutt fra de vanlige regjeringsmøtene om brexit-krisen, og hun vet at det er mange som ønsker å erstatte henne. Blant dem som nevnes som mulige arvtagere, er flere av statsrådene som var i det nasjonale sikkerhetsrådet, som justisminister Sajid Javid og utenriksminister Jeremy Hunt.

Rett før påske ble Storbritannias utmeldelse av EU på nytt utsatt. Nå er fristen 31. oktober. Men pusterommet i påsken har ikke økt Theresa Mays popularitet, og diskusjonen om hvor lenge hun blir sittende som partileder i Det konservative partiet startet umiddelbart etter påskeferien.

Les også

Hver dag rundt midnatt skjedde det noe mystisk med datamaskinene fra Huawei. Det tok fem år før noen oppdaget hva som foregikk.

Les mer om

  1. Huawei
  2. Britisk politikk