USA øker tollen på kinesiske varer fra fredag

USA trapper opp handelskonflikten med Kina og øker tollen på varer til en verdi av nærmere 1.800 milliarder kroner fredag, bekrefter USAs handelsrepresentant.

USAs handelsutsending Robert Lighthizer (t.v.) og finansminister Steven Mnuchin (i midten) gjør torsdag et nytt forsøk på å komme fram til enighet med Kinas visestatsminister Liu He om en ny handelsavtale. Dersom de ikke lykkes, har USA varslet hevde tollsatser på kinesiske varer fra fredag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

Robert Lighthizer, som er sentral i USAs forhandlinger om en ny handelsavtale med Kina, sier tolløkningen som president Donald Trump skisserte i en Twitter-melding i helgen, trer i kraft fra klokka 12.01 fredag, amerikansk tid.

Lighthizer opplyste samtidig at det er klart for en ny runde med handelssamtaler mellom USA og Kina i Washington torsdag. Dersom partene kommer fram til enighet der, kan tolløkningen bli utsatt eller avblåst.

Myndighetene i Beijing opplyser at visestatsminister Liu He vil lede den kinesiske delegasjonen under forhandlingene i Washington, slik han også har ledet tidligere runder.

Handelskrig

President Donald Trump hevet i fjor sommer tollsatsene på en rekke kinesiske varer i et forsøk på å få ned USAs enorme handelsunderskudd med Kina, som i 2018 endte på rekordhøye 3.670 milliarder kroner.

USAs knallsterke økonomi fører til at amerikanerne bruker mye penger på importvarer, noe som gjør at handelsunderskuddet øker. Trump tolker imidlertid handelsunderskuddet som et tegn på svakhet og resultatet av urettferdige handelsavtaler.

De fleste økonomer mener imidlertid at det ikke er mulig å kombinere en kraftig økonomisk vekst med å krympe handelsunderskuddet.

Liten framgang

Kina har svart på USAs tolløkninger med å gjøre det samme, og Trump har truet med å trappe opp handelskrigen dersom ikke myndighetene i Beijing går med på en ny handelsavtale med USA.

I desember ble Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskrigen, og den er senere forlenget.

Trump har imidlertid klaget over manglende framgang i forhandlingene, og i helgen var det slutt på tålmodigheten.

Juncker ikke provosert

Forrige uke fikk EUs handelssjef Cecilia Malmström mandat til å starte forhandlinger med USA om en ny tollavtale. USAs pågående forhandlinger med Kina er årsaken til at diskusjonene med EU foreløpig er satt på vent.

EU-president Jean-Claude Juncker sier han ikke lar seg provosere av Trumps opptrapping av handelskonflikten med Kina.

– Du forsøker å provosere meg til å provosere Trump. Det vil jeg ikke gjøre. For han kan ikke på noen måte sammenlignes med andre verdensledere, sa Juncker til pressen i Brussel tirsdag, og understreket at ingenting er endret siden han besøkte Det hvite hus i slutten av juli i fjor.

Daglig kontakt

– Det er nærmest daglig kontakt mellom våre medarbeidere, og jeg mener vi kan stole på USAs president når det gjelder handelsforbindelsene mellom USA og EU, sier EU-presidenten.

– Når det gjelder handelsforbindelsene mellom Kina og USA, har jeg en følelse av at en stor del av de økonomiske problemene verden står overfor, må ses i lys av disse handelskonfliktene mellom USA og Kina. Hvis ikke investorer får en opplevelse av at disse problemene kan løses snart, vil appetitten for investeringer svekkes på begge sider av Atlanteren, sier Juncker.

Lederen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, betegnet på en pressekonferanse i Paris tirsdag handelskonflikten mellom USA og Kina som den største trusselen verdensøkonomien står overfor.

Gryende optimisme

Presidentens trussel om å heve tollsatsene fra fredag, resulterte i kraftig børsfall i Asia mandag. Europeiske og amerikanske børser slo følge ned, men i langt mindre grad.

Tirsdag var det igjen gryende optimisme i Asia, med svak oppgang på flere børser.