Verden

Guttene i grottedramaet i Thailand ble bedøvet med ketamin

Dette bildet viser gutter fra fotballaget sammen med marinesoldater dagen etter at de ble funnet. Nå er det kommet nye opplysninger om den risikofylte redningsaksjonen. Foto: Thai Navy Seal via AP

Barna kom ut av grotten med solbriller og nakkestøtter, ifølge ny rapport om redningsaksjonen.

  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Journalist

De 12 guttene som satte seg fast i Tham Luang-grotten nord i Thailand i fjor sommer, ble dopet ned med det bedøvende legemiddelet ketamin før de skulle reddes ut. Det skriver CNN.

Ketamin brukes som bedøvelse på store dyr som hester, men er også kjent som et festdop.

Det brukes imidlertid også som bedøvelse på mennesker. Legene i Thailand valgte blant annet ketamin for å unngå at barna skulle få panikk, og fordi middelet motvirker skjelving ved nedkjøling.

Les også

Grottedramaet endelig over: Slik ble de 13 reddet ut av grotten

Fikk solbriller og nakkebeskyttelse

I et medisinsk tidsskrift som ble publisert torsdag, forteller fire thailandske og australske redningsarbeidere om den dramatiske aksjonen.

De skriver blant annet at de fire første guttene fikk solbriller for å beskytte øynene mot solen, etter å ha sittet sperret inne i mørket i over to uker. Barnas hoder og nakker ble også sikret i tilfelle de pådro seg ryggradsskader under den farefulle ferden ut gjennom de trange grottegangene.

På vei ut ble de pakket inn i tepper for å unngå å bli nedkjølt. En av guttene hadde kroppstemperatur på 35 grader da han ble sendt til sykehuset.

Bildet er tatt fra redningsaksjonen i grotten hvor et fotballag var sperret inne. En dykker mistet livet i forbindelse med redningsarbeidet. Foto: Royal Thai Navy / AP photo

Les også

En dristig redningsaksjon, modige gutter og mange smil

Gikk verden rundt

Historien om fotballaget som ble sittende fast i det oversvømte grottekomplekset gikk verden rundt. Sammen med sin 25 år gamle trener, tok de 12 guttene i alderen 11 til 16 år seg inn i den 4 kilometer lange grotten rett før regnvann førte til en oversvømmelse.

Folk fra hele verden mobiliserte for å redde ut fotballaget. Et team som besto av dykkere fra Storbritannia og Belgia klarte etter ti dager å nå frem til hulrommet der de 13 befant seg.

Dykkerne måtte ta seg gjennom grumsete vann og sterke vannstrømmer. Et sted var det så trangt at de ifølge rapportene måtte ta av seg dykkerflaskene for å komme gjennom.

Arbeidet med å få fotballaget ut tok flere dager med nitid planlegging. Det var et alvorlig tilbakeslag da den thailandske dykkeren Saman Kunan (38) mistet bevisstheten og døde under arbeidet med å plassere ut reserveflasker med oksygen fredag 6. juli.

Etter en lang og intens redningsaksjon kunne thailandske myndigheter den 10. juli bekrefte at alle guttene og treneren var hentet ut i live.

Les mer om

  1. Grottedramaet i Thailand
  2. CNN
  3. Thailand