Hvert år førte sykdommen til lammelser hos titusener av afrikanske barn. Nå er den erklært utryddet på kontinentet.
Afrika er erklært fritt for polioviruset. Nå gjenstår kun to land før verden kan erklære den svært alvorlige sykdommen for utryddet.
Det ligger mange års arbeid bak når afrikanske helsemyndigheter nå erklærer det såkalte ville polioviruset for utryddet på det afrikanske kontinentet. Nyheten ble offisielt kunngjort under en videokonferanse i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) tirsdag.
I flere tiår har den svært smittsomme sykdommen rammet verdensdelen hardt. Sykdommen angriper nervesystemet, og 1 av 200 infeksjoner fører til lammelser. Av disse dør mellom 5 og 10 prosent.
Tidligere har viruset ført til lammelser hos om lag 75.000 afrikanske barn hvert eneste år, skriver NTB.
– Kommende generasjoner av afrikanske barn kan nå leve fritt uten det ville polioviruset, sa lege Matshidiso Moeti, direktør for Afrika i WHO, under en briefing mandag denne uken.
Myndigheter i afrikanske land har ført en hard kamp mot viruset. Innsatsen har ifølge direktør Moeti forhindret omtrent 1,8 millioner tilfeller av polio-relaterte lammelser de siste 24 årene.
SV vil ha vaksineprogram for voksne: – Absurd ikke å vaksinere seg hvis det er gratis og tilgjengelig for alle
Fortsatt ikke helt utryddet
At Afrika nå kan erklæres poliofritt, henger blant annet sammen med at det er fire år siden det sist ble registrert et smittetilfelle forårsaket av det ville viruset på kontinentet. I tillegg har over 95 prosent av Afrikas befolkning blitt immunisert.
Likevel betyr det ikke at sykdommen er helt utryddet.
Fortsatt dukker det opp utbrudd i flere land som følge av det såkalte vaksinebaserte polioviruset. Dette er en sjelden, mutert form som i sjeldne tilfeller kan spres i områder med lav vaksinedekning, ifølge WHO.
I Afrika har det så langt i år blitt registrert 177 slike tilfeller, skriver BBC.
3000 er drept og 900.000 drevet på flukt. Familiefar er med på å lede en uavhengighetskrig fra hjemmekontoret i Norge.
Europa erklært poliofritt i 2002
Siden poliovaksinen ble utviklet i 1956, er sykdommen etter hvert blitt utryddet i industrialiserte land, ifølge Folkehelseinstituttet. Europa ble i 2002 erklært poliofritt av WHO.
I Norge har man kun hatt fem registrerte tilfeller forårsaket av vilt poliovirus i perioden 1975–2017 – alle importtilfeller.
På det afrikanske kontinentet har imidlertid utviklingen gått saktere. I 1996 var samtlige afrikanske land rammet av viruset. Daværende president i Sør-Afrika Nelson Mandela, startet på det tidspunktet programmet «Kick Polio Out of Africa». Her ble millioner av helsearbeidere mobilisert til å gå fra landsby til landsby for å vaksinere befolkningen.
I og med at det ikke finnes en kur for sykdommen, regnes vaksinering som selve kjernen i arbeidet med å hindre virusutbrudd.
Han fikk Nobels fredspris for en historisk fredsutvikling på Afrikas horn. Hverdagen kom raskt tilbake.
Finnes nå kun i to land
Globalt finnes viruset nå kun i Pakistan og Afghanistan. Så langt i 2020 har det blitt registrert 104 tilfeller til sammen i disse to landene. Kampen mot viruset er imidlertid blitt rammet av konspirasjonsteorier og angrep på helsearbeidere som har jobbet med vaksinasjonsprogrammer. I tillegg knytter det seg utfordringer til å nå ut med vaksinasjon til barn i konfliktområder.
Også i Afrika har rykter og feilinformasjon om vaksinen tidligere gjort det vanskeligere å stoppe virusspredning. Spesielt i deler av Nigeria var det i mange år en bred oppfatning om at vaksinen ikke var trygg. I tillegg hadde helsearbeidere problemer med å nå ut til områder kontrollert av den voldelige, militante gruppen Boko Haram.
Ifølge Verdens helseorganisasjon er det kun andre gang et virus blir utryddet i Afrika. For 40 år siden ble kopper erklært for utryddet. Sykdommen ble anslått å ha en dødelighet på mellom 20 og 60 prosent. Den førte også ofte til at de som overlevde, ble blinde.